رایج ترین آسیب مفاصل در ورزش + درمان
یکی از رایج ترین دلایل مراجعه افراد مختلف به کلینیک خانه درد مربوط به آسیب مفاصل در ورزش است، بسیاری از افرادی که در زمینه های مختلف ورزشی فعالیت دارند بنابر دلایل مختلف دچار آسیب می شوند.
در این مقاله ما قصد داریم به بررسی دلایل این آسیب ها، رایج ترین آن ها و چگونگی درمان بپردازیم. بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
دلیل آسیب مفاصل در ورزش چیست؟
آسیب های ورزشی می تواند ناشی از دلایل متنوعی باشد و موارد مختلفی در این موضوع تاثیر دارند، بارز ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- برخورد های افراد به یکدیگر
- گرم نکردن مناسب قبل از ورزش
- استفاده از تجهیزات نامناسب یا تکنیک ضعیف
- وارد کردن فشار بیشتز از حد
- زمین خوردن
- و …
تقریباً هر قسمتی از بدن می تواند آسیب ببیند که شامل عضلات، استخوان ها، مفاصل و بافت های همبند (تاندون ها و رباط ها) می باشد که در این میان مچ پا و زانو بیشتر در معرض آسیب هستند و در صورت آسیب دیدگی هر یک از این موارد برای درمان باید نزد بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کرد.
انواع آسیب های ورزشی
کمر درد
این عارضه معمولاً به دلیل رگ به رگ شدن یا کشیدگی در پشت ایجاد می شود. البته گرم کردن مناسب قبل از ورزش می تواند خطر کمردرد را کاهش دهد.
کمردرد اغلب به صورت درد، تنش یا سفتی در قسمت پایین کمر احساس می شود، اما می تواند در هر جایی از گردن و شانه ها تا پایین و پاها احساس شود. بنابراین در صورت داشتن علائم بالا لازم است که جهت درمان کمر درد وضعیت کمری شما معاینه شود.
آسیب های استخوانی
فعالیت های مکرر یا ضربه شدید در حین انجام ورزش می تواند به استخوان ها آسیب برساند و باعث:
- شکستگی استرسی، درد استخوان ناشی از ترک های ریز که در نتیجه فشارهای مکرر در استخوان ایجاد میشود (به عنوان مثال، وارد شده ضربات ناگهانی به استخوان)
- ساق پا، این عارضه ناشی از التهاب در بافت های اطراف استخوان ساق پا می باشد.
- شکستگی مچ پا
- شکستگی بازو یا مچ دست
شکستگی استخوان ممکن است باعث تورم، کبودی و حساسیت قابل توجه در اطراف ناحیه آسیب دیده شود و همچنین اگر شکستگی استخوان شما به صورت باز باشد احتمال بروز خونریزی هم وجود دارد. در هر دوی این شرایط شما توانایی شما برای حرکت دادن ناحیه آسیب دیده از بین می رود.
همچنین در نظر داشته باشید که در زمان شکستگی، درد ایجاد شده می تواند سبب سرگیجه و ضعف برای بیمار شود.
در صورتی که به هر یک از شکستگی های بالا دچار شوید لازم است که بلافاصله اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید.
همچنین بخوانید: مدت زمان جوش خوردن استخوان ها چقدر است؟
آسیب های همسترینگ
منظور از آسیب های همسترینگ پارگی تاندون ها یا عضلات بزرگ پشت ران است. این عارضه یک از آسیب های شایع در ورزشکاران است.
ضربات ناگهانی، دویدن یا پریدن می تواند باعث پارگی تاندونهای همسترینگ یا عضلات همسترینگ شود که در اکثریت مواقع بلافاصله دردناک خواهد بود. در این شرایط عضله دچار اسپاسم (گرفتگی) می شود و احساس سفتی، تورم، کبودی و حساسیت در کنار آن وجود دارد.
جراحت سر
آسیب های سر نیز جزو موارد نسبتا شایعی هستند که در حین ورزش بسیار دیده می شود، اگر آسیب شما جزئی باشد جای نگرانی نیست، اما در صورتی همراه با آسیب به سر یکی از علائم زیر داشته باشد باید نزد پزشک مراجعه کنید:
- بیهوشی (حتی اگر خیلی مختصر باشد)
- مشکل در بیدار ماندن یا خواب آلودگی چندین ساعت پس از آسیب
- تشنج یا تنش (زمانی که بدن شما به طور ناگهانی و غیر قابل کنترل حرکت می کند)
- مشکل در صحبت کردن، مانند تکلم نامفهوم
- تاری دید قابل توجه یا دوبینی
- مشکل در درک صحبت های اطرافیان
- استفراغ
مفاصل متورم
این عارضه می تواند ناشی از شرایطی باشد که بر مفاصل یا ساختارهای اطراف مفاصل مانند بورس و تاندون ها تأثیر می گذارد. بورسا کیسه های کوچک پر از مایع در زیر پوست هستند که روی مفاصل و بین تاندون ها و استخوان ها یافت می شوند.
نمونه هایی از این نوع شرایط عبارتند از:
- بورسیت، این عارضه در زانو، لگن و آرنج شایع است
- تاندونیت، تاندون متورم ممکن است مربوط به هر جایی از بدن باشد که شامل: اطراف شانه، آرنج، مچ دست، انگشت، ران، زانو یا پشت پاشنه پا می باشد
زانو درد
درد ناگهانی زانو در ورزشهای تماسی، بهویژه در ورزشهایی که شامل پیچ خوردن هستند رایج است که معمولاً در اثر رگ به رگ شدن، کشیدگی یا تاندونیت ایجاد می شود و باید برای درمان زانو درد اقدام کنید.
سایر آسیب های زانو عبارتند از:
- زانوی دونده، ناشی از استفاده بیش از حد از زانو می باشد؛ علائم شامل درد و ناراحتی در زیر یا یک طرف کاسه زانو است.
- آسیب غضروف، جایی که یک تکه غضروف شکسته می شود و بر حرکت مفصل شما تأثیر می گذارد در این شرایطی متوجه علائمی همچون گرفتگی و قفل شدن زانو خواهید شد.
آسیب رباط زانو
ACL یکی از چهار رباط اصلی در زانو است که در صورت توقف یا تغییر جهت ناگهانی ممکن است دچار پارگی شود. از علائم پارگی ACL می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شدید در زانوی شما
- بی ثباتی در زانوی خود، به این معنی که نمی توانید وزن زیادی روی آن وارد کنید، به خصوص هنگام بالا یا پایین رفتن از پله ها
- تورم در زانو
- نداشتن دامنه حرکتی مناسب در زانو و به ویژه عدم توانایی در صاف کردن کامل پای خود
در صورت آسیب چه باید کرد؟
در صورتی که شما در حین ورزش به آسیب دچار شوید بلافاصله درد، حساسیت، تورم، کبودی و محدودیت حرکت یا سفتی در ناحیه آسیب دیده خواهید داست. البته گاهی اوقات، ممکن است که بلافاصه درد را احساس نکنید و چند ساعت پس از آسیب علائم شما ظاهر شود.
این مورد را در نظر داشته باشید که در صورت احساس درد، باید سریعا ورزش را متوقف کنید، صرف نظر از اینکه آسیب شما به طور ناگهانی اتفاق افتاده است یا مدتی است که این درد را داشته اید ادامه ورزش در حین آسیب دیدگی ممکن است باعث آسیب بیشتر شود و روند بهبودی شما کند تر خواهد شد.
اگر آسیب جزئی دارید، معمولاً نیازی به مراجعه به پزشک ندارید و می توانید در خانه از خود مراقبت کنید. با این حال، اگر علائم شما به مرور زمان بهبود نیافت، ممکن است لازم باشد تا نزد متخصص ارتوپد مراجعه نمایید تا وضعیت شما به صورت دقیق تر بررسی شود.
همچنین اگر میزان آسیب دیدگی شما شدید باشد، مانند شکستگی استخوان، در رفتگی، آسیب به سر و موارد این چنینی باید بلافاصله نزد پزشک مراجعه کنید.
درمان آسیب مفاصل در ورزشی
در صورتی که آسیب های ورزشی شما به صورت جزئی باشد می توانید با استفاده از روش های زیر برای درمان اقدام کنید:
- استراحت دادن به قسمت آسیب دیده بدن برای 48 تا 72 ساعت اول برای جلوگیری از آسیب بیشتر
- استفاده منظم از کیسه یخ روی ناحیه آسیب دیده در طی 48 تا 72 ساعت اول به جهن کاهش تورم
- استفاده از مسکن هایی مانند پاراستامول یا ایبوپروفن برای تسکین درد
در صورتی که علائم شما شدید و پس از گذشت 2 الی 4 روز همچنان بهبودی نداشته باشید، لازم است تا نزد پزشک متخصص مراجعه کنید تا به طور قطعی درمان شوید.
البته در برخی موارد ممکن است میزان آسیب دیدگی شما به حدی بالا باشد که به جهت ترمیم و درمان تنها گزینه مناسب جراحی باشد. این مورد معمولا برای ترمیم استخوان های شکسته و پارگی رباط ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در خصوص مدت زمان بهبودی نیز باید بیان کنیم که بسته به نوع آسیب، بهبودی کامل ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد که این زمان رابطه مستقیمی با نکات مراقبتی که انجام می دهید دارد.
چگونگی پیشگیری از آسیب های ورزشی
شما می توانید خطر آسیب دیدگی خود را با رعایت موارد زیر کاهش دهید:
- گرم کردن مناسب قبل از ورزش، یکی از مواردی که می تواند تا حد زیاد آسیب های ورزشی را در شما کاهش دهد، گرم کردن مناسب قبل از ورزش است.
- به بدن خود بیشتر از توانی که دارید فشار وارد نکنید
- استفاده از تجهیزات مناسب، به عنوان مثال، پوشیدن کفش های مخصوص برای دویدن، محافظ ساق پا برای فوتبال و …
- استفاده از مربی برای انجام صحیح حرکات ورزشی
- اگر تمامی موارد بالا را در نظر داشته باشید، میزان آسیب های ورزشی شما در حد بسیاری کاهش می یابد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با آسیب مفاصل در ورزش آشنا نماییمو در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.