اسپوندیلوز چیست و چگونه درمان میشود؟
اسپوندیلوز چیست؟ این سوال زمانی برای شما ایجاد می شود که بنابر درد گردن یا ستون فقرات خود نزد پزشک مراجعه کرده باشید و گفته شده باشد که به این عارضه دچار هستید. با توجه به سوالات شما در این زمینه، قصد داریم تا در این مقاله از کلینیک خانه درد در خصوص اسپوندیلوز و هر آنچه مربوط به این بیماری می شود صحبت کنیم؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
اسپوندیلوز گردنی نوعی بیماری دژنراتیو است که گردن شما را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور معمول، دیسک های نرم بین مهره های شمای قرار دارد که حالت بالشتک را میان استخوان های ستون فقرات ایجاد می کنند. با اسپوندیلوز گردنی، این دیسک ها فشرده می شوند و این روال مختل می شود.
هنگامی که این اتفاق می افتد، غضروفی که مهره ها را در هر طرف دیسک، جایی که آنها لمس می کنند، می پوشاند، فرسوده می شود. در نهایت هنگامی که این غضروف محافظ از بین رفت، ممکن است آسیب خار روی مهره های شما، جایی که آنها به هم ساییده می شوند ایجاد شود. جدا از این موضوع اعصاب متصل به نخاع ممکن است فضای کمتری برای عبور از بین مهرهها در مسیر خروج از ستون فقرات داشته باشند که تمامی این موارد موجب درد برای فرد بیمار می شود.
چه چیزی باعث اسپوندیلوز می شود؟
24 استخوان وجود دارد که مهره های شما را تشکیل می دهند. این استخوان ها از ستون فقرات برای بدن شما حمایت می کنند و از اعصابی که به ستون فقرات منتهی می شوند محافظت می کنند. بین هر یک از این استخوان ها، مفاصل فاستی قرار دارد که مهره ها را به هم متصل می کنند. بین هر یک از این مفاصل دیسک هایی وجود دارد که ضربه استخوان را جذب می کند. این اجزا با هم به ستون فقرات شما اجازه می دهند تا کار کند و بتوانید حرکت کنید.
فرآیند انحطاط معمولا با دیسک ها شروع می شود. با افزایش سن، دیسک های ستون فقرات شروع به خشک شدن می کنند، خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و فرو می ریزند. نازک شدن دیسک ها بر مفاصل فاست و رباط هایی که مهره ها را در کنار هم نگه می دارند فشار وارد می کند. این ساختارها ضعیف می شوند و به مهره ها اجازه می دهند بیش از حد متحرک شوند.
با بالا رفتن سن، این دیسک ها حالت خود را تغییر می دهند و مقداری از قدرت خود را از دست می دهند. مهره ها ممکن است شروع به جابجایی از حالت اصلی کنند و روی یکدیگر ساییده شوند. با حل شدن این دیسک ها، دیسک ها شروع به مالیدن به هم می کنند که در نهایت اصطکاک ناشی از دیسک های تحلیل رفته باعث می شود که رشد استخوانی به نام خار استخوان روی ستون فقرات ظاهر شود.
با افزایش مقاومت، حرکت عقب بیشتر به خطر می افتد و اصطکاک افزایش می یابد. جابجایی مهرهها و رشد بیش از حد استخوان میتواند فضایی را که ریشههای عصبی از طریق آن حرکت میکنند کاهش دهد و ریشههای عصبی یا طناب نخاعی بهطور دردناکی فشرده شوند.
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند در ایجاد اسپوندیلوز (Spondylosis ) نقش داشته باشد، از جمله:
- استعداد ژنتیکی
- چاقی مزمن
- شیوه زندگی کم تحرک
- آسیب نخاعی یا ترومای ستون فقرات قبلی از جمله جراحی ستون فقرات
تشخیص صحیح اسپوندیلوز مستلزم مشاوره مناسب با فوق تخصص ستون فقرات است.
علائم اسپوندیلوز
اسپوندیلوز می تواند قسمت های گردنی، قفسه سینه و کمری ستون فقرات را درگیر کند. هر تغییر شرایط علائم مختلفی ایجاد می کند.
اسپوندیلوز گردنی دژنراسیون در ستون فقرات گردنی ممکن است باعث درد گردن، شانه و بازو شود. همچنین ممکن است منجر به از دست دادن مهارت های حرکتی ظریف، ضعف، بی حسی و گزگز در بازوها و پاها شود.
اسپوندیلوز توراسیک دژنراسیون در ستون فقرات قفسه سینه ممکن است باعث درد در قفسه سینه و بالای شکم شود. همچنین ممکن است منجر به ضعف، بی حسی و گزگز در پاها شود.
اسپوندیلوز کمری انحطاط در ستون فقرات کمری ممکن است باعث درد در پشت، باسن یا پاها، با بیحسی احتمالی و ضعف عضلانی شود که ممکن است با فعالیت هایی مانند بلند کردن، خم شدن، چرخش یا نشستن بدتر شود.
یکی از علائمی که در همه این شرایط رایج است، درد ناشی از حرکات ناگهانی مانند عطسه، سرفه یا حرکت غیرمنتظره است.
نحوه تشخیص اسپوندیلوز
تشخیص اسپوندیلوز شامل معاینه فیزیکی و غربالگری تشخیصی است.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک از شما سوالاتی در مورد وضعیت شما می پرسد. آنها رفلکس های شما را آزمایش می کنند و واکنش های شما را زیر نظر می گیرند. ممکن است پزشک برای ارزیابی پاسخ شما نیاز به تشدید شرایط شما داشته باشد. این بخش از معاینه ممکن است برای شما کمی ناراحتی ایجاد کند، اما به پزشک کمک می کند تا علل درد شما را محدود کند.
پزشک معمولا از آزمایش های تصویربرداری برای تعیین اینکه آیا شما مبتلا به اسپوندیلوز هستید یا خیر استفاده خواهد کرد. استفاده از اشعه ایکس، ام آر آی و دستگاه های هدایت عصبی و EMG به تأیید تشخیص آنها و درک میزان وضعیت شما کمک می کند.
همچنین بخوانید: ارتباط دیسک گردن و سرگیجه
درمان اسپوندیلوز
بسته به شدت بیماری شما، گزینه های زیادی برای درمان وجود دارد که در این میان پزشک بهترین گزینه درمانی را برای شرایط شما توصیه خواهد کرد.
برای موارد خفیفتر، پزشک شما ممکن است استفاده از مسکنهای بدون نسخه مانند Advil، Aleve، Tylenol یا مواردی مثل آنها را توصیه کند. این داروها می توانند به تسکین درد و التهاب شما کمک کنند. با این حال، برخی از افراد ممکن است برای کاهش علائم خود به داروهای تجویزی نیاز داشته باشند.
که می توانند شامل داروهای ضد التهابی قوی، کورتیکواستروئیدها، شل کننده های عضلانی، داروهای ضد تشنج، داروهای ضد افسردگی و مسکن های قوی باشند.
این مورد را در نظر داشته باشید که هرگز بدون مشورت با پزشم خود اقدام به مصرف دارو نکنید، زیرا این دارو ها می توانند برای شما عادت ایجاد کنند.
فیزیوتراپی با یک متخصص آموزش دیده نیز می تواند به بهبود وضعیت شما کمک کند؛ یعنی افزایش قدرت نواحی کلیدی در عضلات و شانه ها می تواند به کاهش ناراحتی شما کمک کند.
چنانچه گزینه های محافظه کارانه به کاهش درد شما کمک نمی کند، ممکن است به گزینه های جراحی برای ایجاد فضای بیشتری برای اعصاب ستون فقرات خود نیاز داشته باشید. پزشک شما جراحی را توصیه نمی کند مگر اینکه گزینه های دیگر در ایجاد نتایج مطلوب برای بهبودی شما ناکام باشند.
البته علاوه بر موارد بالا گزینه های جراحی کم تهاجمی یا سنتی زیادی برای درمان اسپوندیلوز وجود دارد که پزشک بهترین گزینه را برای شرایط شما انتخاب خواهد کرد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با اسپوندیلوز و جزئیات مربوط به این عارضه آشنا کنیم؛ همان طور که مطالعه کردید این آُسیب علائمی شببه به آرتروز و دیگر مشکلات ستون فقرات و گردن دارد، بنابراین ممکن است تشخیص آن کمی دشوار باشد و شما را ملمزم می کند برای درمان نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید تا با انجام آزمایش مربوطه و تشخیص نسبت به درمان اقدام شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.