آشنایی با انواع کمربند های طبی و کاربرد آنها
کمربند طبی یکی از وسایل درمانی که برای در زمان آسیب های کمری و یا پس از جراحی به جهت بهبود سریع تر استفاده می شود. اما انواع کمربند های طبی در بازار وجود دارد که لازم است شما با تمامی آن ها آشنا باشید تا در صورت نیاز و برای استفاده بدانید که باید به سراغ کدام یک بروید.
به طور کلی کمربند طبی وسیله ای است که از آن به جهت حمایت بیشتر از کمر استفاده می شود. در این میان برخی معتقدند که بستن آن موجب می شود تا علائمی مثل کمردرد کمتر شود و در جهت کاهش صدمات و پیشرفت بیماری نیز موثر می باشد.
معمولا در ساخت آن ها از نوار های پلاستیک فشرده کننده، فلزات سخت و یا ترکیبی از هر دوی آن ها استفاده می شود. شما هم می توانید این کمربند را به صورت آماده تهیه کنید و هم از کلینیک های مربوطه سفارش دهید. در هر دو صورت لازم است که بدانید دقیقا چه مدلی می خواهید و در میان انواع مدل ها کدام یک برای شما مناسب می باشد.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا شما را با انواع کمربند های طبی آشنا کنیم و ببینیم که هر یک از آن ها در چه زمان استفاده می شود و دارای چه مزایایی می باشند. بنابراین اگر به هر دلیل پزشک شما استفاده از کمربند های طبی را توصیه کرده است و می خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص آن به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
مزایا استفاده از کمربند طبی
شاید برایتان سوال باشد که استفاده از کمربند طبی چه مزایایی به دنبال دارد. معمولا اهداف استفاده از آن شامل:
- بهبود وضعیت قرارگیری بدن جهت توزیع مجدد وزن در ستون فقرات
- افزایش عملکرد در طول فعالیت روزانه
- کاهش تنش عضلانی و درد پایین کمر
- فراهم نمودن محیط درمانی مناسب برای ساختارهای ستون فقرات
اما مزایا استفاده از آن در چیست؟ زمانی که شما بنابر تجویز فوق تخصص ستون فقرات از کمربند های طبی استفاده کنید، مزایایی که به همراه دارد شامل:
حمایت از ستون فقرات
در هنگام ناپایداری ستون ستون فقرات، ضعیف شدن آن و یا آسیب دیدگی استفاده از بریس ها در ثبات و حمایت از آن موثر می باشد. با قرار گیری بدن در یک وضعیت مناسب و ایمن، این وسیله می تواند یک محیط درمانی مناسب را ایجاد کند تا از آسیب های اضافی جلوگیری شود.
کاهش فشار بر ساختار ستون فقرات
استفاده از بریس های کمری در جهت کاهش بخشی از وزن وارد شده بر روی کمر موثر می باشد. یعنی با پوشیدن آن ها مقداری از فشار روی مفاصل، دیسک و عضلات ستون فقرات کاهش میابد. و با کاهش این فشار، روند بهبودی سریع تر طی می شود و از پیشرفت آسیب جلوگیری می شود.
همچنین بخوانید: کمربند طبی بعد از عمل دیسک کمر چه کاربردی دارد؟
کاهش دامنه حرکتی در زمان فرایند بهبود
زمانی که شما جراحی های کمر را انجام می دهید لازم است که در دوران نقاهت به جهت بهبودی سریع تر تا حد ممکن از فشار بر روی کمر جلوگیری کنید. استفاده از کمربند های طبی موجب می شود تا حد بسیاری حرکات کمر محدود شود و در نتیجه روند بهبود شما سریع تر طی می شود.
انواع کمربند های طبی کدام اند؟
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم انواع مختلفی از بریس ستون فقرات وجود دارد که از نظر مواد سازنده با یکدیگر متفاوت اند. اگرچه اکثر بریس ها شبیه به هم می باشند اما از نظر سختی و کنتر وضعیتی متفاوت هستند.
به طور کلی کمربند ها به سه نوع انعطاف پذیر، نیمه سخت و سخت تقسیم می شوند. در ادامه هر یک را به صورت دقیق تر برای شما تعریف می کنیم:
کمربند های طبی انعطاف پذیر
این مدل از کمربند ها ساخته شده از مواد نرمی مثل مخلوط کتان/مواد الاستیک، کرباس و/یا نئوپرن (نوعی لاستیک مصنوعی و انعطافپذیر) می باشند. طراحی ظاهری این بریس ها همانند کرست، کمربند کمری و کمربند ساکروایلیاک می باشند.
معمولا این مدل کمربند در اندازه و طرح های مختلفی تولید می شوند، کمربند طبی کرستی شبیه کرست زنانه به نظر می رسد و امکان خم شدن محدود را فراهم میکند. کمربند طبی کرستی معمولاً شامل پایههای فلزی یا پلاستیکی عمودی در جلو، پشت و یا کنارهها هستند که ثبات و محدودیت حرکتی را فراهم میکنند.
اما مدل های کمری محدودیت بیشتری ایجاد می کنند و معمولا ساخته شده از پارچه های محکم و بدون پایه می باشند.
این مدل از کمربند ها از طریق روش های زیر به شما کمک می کنند:
- فراهم نمودن حمایت اضافی برای ستون فقرات به منظور برداشتن فشار از روی عضلات ضعیف یا آسیبدیده
- اعمال فشار سبک به تنه برای کمک به تنظیم وضعیت قرارگیری بدن و برداشتن وزن از روی ستون فقرات
- محدود کردن نسبی دامنه حرکتی تا امکان خم شدن و پیچش فراهم شود. به عنوان مثال، اگر از یک بریس طبی انعطافپذیر استفاده کنید، میتوانید به اندازه کافی به جلو خم شوید تا بالای زانو را لمس کنید، اما قادر به لمس پایین زانوها نخواهید بود.
- شل کردن عضلات منقبض از طریق ایجاد گرما
کمربند های طبی سخت و نیمه سخت
کمربند های سخت تشکیل شده از یک لایه محکم از مواد کتان یا کرباس می باشند. این مدل به دور بدن بسته می شوند. برخی از مدل های آن دارای میله های پلاستیکی یا فلزی سخت می باشند که در قسمت بیرونی بریس قرار دارند.
این کمربند ها ساخته از مواد ترکیبی انعطاف پذیر و سخت می باشند، به طور مثال کمربند های انعطاف پذیر شامل بالشتک اضافی یا لایه های داخلی پلاستیک می باشند که حمایت و پایداری بیشتری دارند.
کمربند های سخت و نیمه سخت از طریق روش های زیر برای کمر مفید می باشند و به تسکین درد کمک می کنند:
- کاهش قابل توجه حرکت اجسام خرد در بخش ها یا محل شکستگی ستون فقرات، افزایش شانس بهبود با محدود کردن تحریک ناشی از شوک حرکات تکان هنده
- فراهم نمودن حمایت مناسب برای برداشتن فشار از ساختار های ضعیف یا آسیبدیده ستون فقرات از جمله عضلات، مفاصل، دیسکها و ریشه های عصبی
- کاهش تنش عضلانی از طریق گرما
- کاهش قابل توجه دامنه حرکتی برای جلوگیری از خم شدن به جلو، عقب و پهلو به پهلو
- اعمال فشار به تنه برای نگه داشتن ستون فقرات در وضعیت مناسب و انتقال وزن از ستون فقرات به شکم
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را انواع کمربند های طبی و مزایا استفاده از آن ها آشنا کنیم. در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که اگرچه استفاده از کمربند عوارض جدی ای ندارد اما با این حال توصیه می شود حتما زیر نظر پزشک اقدام به استفاده از آن بکنید و به صورت خود سر آن را نپوشید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.