علت تیر کشیدن پشت سر سمت راست و چپ چیست؟
در مواقع رایجی دردی را در پشت سر خود احساس می کنید که نمی دانید دلیل بروز آن چیست و به چه دلیل رخ داده است. این درد در بعضی مواقع می تواند خفیف و در بعضی شدیدتر باشد. همه شما حداقل در زندگی یکبار این گونه درد را در پشت سر خود احساس کرده اید. ولی بهتر است بدانید که دلیل تیر کشیدن پشت سر چیست و چه روش های درمانی برای آن وجود دارد.
برای آشنایی با این موضوع تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید.
درد پشت سر و سرگیجه
همه شما سردردهای مبهم در پشت سر خود را تجربه کرده اید. سردردهایی که معلوم نیست منشاء آن ها از چیست و به چه دلیل رخ داده اند. تیر کشیدن و درد پشت سر ممکن است به دلایل متعددی رخ دهد که نیاز به تشخیص پزشک متخصص مغز و اعصاب دارد.
حدود 50 درصد از افراد در سراسر جهان این درد را تجربه کرده اند و از آن رنج کشیده اند. این نوع سر درد، می تواند بسیار آزار دهنده و ناتوان کننده باشد. بنابراین باید هر چه سریع تر برای درمان به فوق تخصص درد مراجعه کنید.
این درد همانطور که خیلی از شما می دانید، باعث سنگین شدن پشت سر شما شده و عضلات پشت سر را منقبض می کند. به صورتی که سیستم اعصاب شما مختل شده و به دنبال ساکت کردن درد هستید. این درد در بیشتر مواقع به چشم ها و ناحیه فک نیز انتقال پیدا می کند که بسیار طاقت فرسا است.
علت تیر کشیدن پشت سر سمت راست یا چپ
زمانی که در پشت سر خود احساس تیر کشیدن و درد دارید، این حالت ممکن است به دلایل مختلفی در شما رخ دهد. از جمله رایج ترین این دلایل به شرح موارد ذکر شده در زیر است:
کشش ماهیچه
کشش ماهیچه ای و خستگی که به دلیل نشستن طولانی مدت در یک موقعیت مکانی رخ می دهد. این عامل می تواند باعث درد شدید و احساس تیر کشیدن در پشت سر شما باشد. به وسیله کشش در طول رزو و تغییر دادن وضعیت خود و همچنین تلاش برای کاهش استرس می توانید از شر آن خلاص شوید.
سردرد ناشی از وضعیت نادرست بدن
شاید تعجب کنید اما باید بگوییم که وضعیت بدن شما در طول روز به درد پشت سر مربوط می باشد. در صورتی که شما در زمان انجام فعالیت های مختلف وضعیت نادرستی داشته باشید سبب گرفتگی در پشت، شانه و گردن می شود که در نهایت با درد پشت سر خود را نشان می دهند.
معمولا درد هایی که ناشی از این موضوع باشد به صورت درد های مبهم و ضربان دار احساس می شود. این درد چندان جای نگرانی ندارد و با مدتی استراحت تسکین می یابد.
سردرد های عصبی
در صورتی که در نواحی راست پشت سر خود احساس درد می کنید، احتمالا سردرد شما تنشی می باشد. از بارز ترین علائم این نوع از سردرد می توان به درد های خفیف همراه با فشار در پشت و کناره ها سر اشاره کرد. در صورتی که شما سردرد تنشی داشته باشید علائم زیر را هم خواهید داشت:
- حساسیت به نور یا صدا
- کاهش اشتها
- گرفتگی شانه و قسمت بالایی پشت
- مشکل در تمرکز
- انقباض عروق خونی
اگر در سمت راست پشت سر خود احساس درد دارید، مربوط به انقباض عروق خونی می باشد. زمانی که عروق خونی منقبض می شود، عصب سه گانه فشرده می شوند و در طی این موضوع فرد درد و سوزش بسیاری را در پشت سر خود احساس می کند.
همچنین اگر احساس می کنید درد شما عصبی است توصیه می کنیم حتما مقاله: دردهای عصبی چیست؟| علل و درمان را مطالعه نمایید.
درد لحظه ای پشت سر به دلیل میگرن
درد پشت سر و احساس تیرکشیدگی به دلیل میگرن نیز از دلایل دیگر است. این درد می تواند برخی از افراد را شدیدا گرفتار کند و باعث ایجاد اختلالات بینایی و شدیدی شود. این درد با احساس تیر کشیدن و ضربه همراه است که معمولا به صورت ضربان دار است و با عوارضی اعم از استفراغ، تهوع، اشک آلود شدن چشم ها و حساسیت به نور و صدا همراه است.
مصرف داروهای اشتباه
تیر کشیدن در ناحیه پشت سر به دلیل استفاده بیش از اندازه از داروها نیز می تواند باعث بروز این درد شود. به این صورت هر از چند گاهی باید برای درمان آن یک داروی مسکن مصرف کنید.
کم کاری تیروئید
گاهی درد پشت سر می تواند نشان دهنده یک بیماری دیگر باشد، ممکن است این درد مربوط به بیماری تیروتوکسیکوز یا کم کاری تیروئید باشد. در چنین شرایطی تنها با مراجعه نزد پزشک و انجام آزمایش های مربوطه می توان آن را مشخص کرد.
سردرد خوشه ای
درد در هنگام دراز کشیدن می تواند ناشی از سردرد های خوشه ای باشد که بسیار طاقت فرسا است و ممکن است هفته ها و ماه ها به طول انجامد.
آرتروز
سردردهای آرتروزی از دلایل ایجاد شدن تیرکشیدگی و درد در پشت سر است که به گردن نیز کشیده می شود و نیازمند درمان است.
آسیب و التهاب شریان ها
اگر رگ هایی که خون را به مغز منتقل می کنند آسیب ببینند. فرد در ناحیه گردن و پشت سر خود احساس تیر کشیدن می کند. البته در برخی موارد آسیب دید شریان ها مربوط به مصرف آنتی بیوتیک و کاهش سطح ایمنی بدن می باشد.
تومور مغزی
درد تیز ممکن است در اثر تومورهای مغزی باشد که باعث اختلال در مغز شده و باعث می شود تا به بافت مغز و اعصاب آسیب وارد شود. این نوع سردرد می تواند مشکلات زیادی به بار آورد که از جمله فشار بیش از حد در جمجه است.
سینوزیت یکی دیگر از دلایل درد پشت سر است که در پیشانی نیز کشیده شده و در واقع به پیشانی مرتبط می شود.
در صورتی که شما مشکوک به سرطان استخوان هستید یا پیش زمینه این بیماری در شما وجود دارد، برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله: علائم سرطان استخوان چیست؟ را مطالعه نمایید.
سکته مغزی
سکته مغزی از دلایلی است که باعث انسداد عروق مغزی شده و فشار زیادی در داخل مغز ایجاد می شود. این در اصل باعث تیر کشیدن در ناحیه پشت سر می شود.
آسیب و تغییرات ستون فقرات گردنی
سردرد های سرویکوژنیک و یا سردرد های گردنی به دلیل آسیب به مفاصل، ماهیچه، رباط و یا اعصاب مهره های بالای گردن ایجاد می شوند. در صورتی که قسمت های بالای گردن دچار آسیب شود شما در ناحیه پشت سر احساس درد می کنید.
همچنین بخوانید: ارتباط دیسک گردن و سرگیجه
علت تیر کشیدن لحظه ای سر
عفونت دندان نیز باعث تیر کشیدن ناحیه پشت سر می شود که دلیل آن این است که اعصاب در دندان به مغز نزدیک است و اغلب این درد به دلیل عفونت رخ می دهد.
عفونت گوش نیز به دلیل نزدیک بودن اعصاب گوش به مغز باعث درد در پشت سر می شود که ممکن است به دلیل التهاب اعصاب آن ایجاد شده باشد. از بین رفتن عفونت گوش باعث پایان این سردرد می شود.
آیا درد پشت سر خطرناک است؟
آیا تیر کشیدن لحظه ای سر خطرناک است؟ سر از اجزای مهمی شامل مغز و اعصاب، رگ های خونی و ماهیچه ها تشکیل شده است. به این ترتیب زمانی که درد در پشت سر احساس می شود، در واقع اتفاقی در مغز رخ نخواهد داد. تنها مغز پیام های مربوط به سردرد را به سایر اعضا انتقال می دهد.
بهتر است بدانید سردردهایی که در پشت سر اتفاق می افتند، معمولا خطرناک نیستند و بعد از مدتی بهبود پیدا می کنند. پس دلیلی بر نگرانی وجود ندارد و بهتر است بدانید که این درد می تواند به دلیل تورم عضلات و یا رگ های خونی باشد که بهبود می یابند.
در نتیجه این موارد باعث تحریک اعصاب اطراف آن شده و باعث می شود تا فشار به آن وارد شود. پس مغز پیام را دریافت کرده و حس سردرد ایجاد می کند. لازم به ذکر است که در غیر این صورت زمانی که سردرد شما ماه ها به طول انجامید و بهبود پیدا نکرد، بهتر است که برای درمان آن مراجعه کنید.
زمان مراجعه به پرشک برای درد پشت سر
در واقع زمانی باید تیر کشیدن پشت سر را جدی بگیرید که با عوارض زیاد همراه باشد و سردرد آن چنان زیاد باشد که شما را ناتوان کند و قادر به چشم باز کردن و بلند کردن سر خود نباشید. در غیر این صورت نگرانی وجود ندارد.
بنابراین بهترین زمانی که باید به پزشک مراجعه کنید، زمانی است که درد به صورت ناگهانی رخ دهد و به روی فعالیت های روزمره شما تاثیر بگذارد. همچنین این درد از همیشه بدتر باشد و پیش رونده شود. در بعضی مواقع این درد می تواند با اختلالات بینایی، ضعف و لکنت زبان همراه باشد که بهترین زمان برای مراجعه به پزشک رو به رو شدن با این علائم است. در ادامه تمامی مواری که در هنگام وقوع درد پشت سر رخ میدهد و نشان از این میدهد که سریعاً باید به پزشک مراجعه کنید را به صورت لیست وار آوردهایم
- سردرد ها پیوسته و در فواصل زمانی مشخصی بروز می کنند
- اگر مسکن های بدون نسخه در تسکین سردرد مؤثر نباشند
- سردرد جدید باشد و قبلاً چنین دردی را تجربه نکرده اید
- سردرد با علائم دیگری نظیر تب، سرگیجه، سفتی گردن، اختلالات بینایی، بی حسی و استفراغ همراه باشد
- حملات میگرنی شدید تر از گذشته شده است
- سردرد با از دست دادن بینایی، استفراغ بیش ازحد و از دست دادن هوشیاری همراه باشد
- سردرد بسیار شدید باشد
تشخیص علت تیر کشیدن پشت سر
زمانی که برای این درد و تیرکشیدگی به پزشک مراجعه می کنید، او ابتدا به وسیله معاینه بالینی و فیزیکی سعی می کند به تشخیص دلیل درد شما بپردازد. سپس در این روش از آزمایشات تصویربرداری، اشعه ایکس، اسکن تومورگرافی کامپیوتری، اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی، انسداد عصبی و آزمایش خون نیز استفاده می شود. تنها به این صورت است که پزشک می تواند یک روش درمانی قطعی را توصیه کند.
در ادامه تمامی مراحلی را که پزشک شما برای تشخیص دلیل تیر کشیدن پشت سر شما انجام میدهد را به صورت مرحلهای توضیح دادهایم:
1.معاینه فیزیکی:
پزشک گردن و شانه های شما را معاینه می کند تا ببیند آیا مشکل اسکلتی عضلانی وجود دارد یا خیر. ممکن است پزشک از شما بخواهد که حرکات خاصی را با سر و گردن خود انجام دهید تا ببیند آیا درد شما تشدید می شود یا خیر.
2. آزمایش خون:
پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی کم خونی یا سایر مشکلات سلامتی که می تواند باعث درد شود، تجویز کند. همچنین ممکن است آزمایش خون برای بررسی التهاب یا عفونت انجام شود.
3. تصویربرداری:
- اشعه ایکس: می تواند برای بررسی مشکلات ساختاری در استخوان های گردن و شانه ها استفاده شود.
- ام آر آی: می تواند تصاویر دقیق تری از عضلات، رباط ها و اعصاب گردن و شانه ها ارائه دهد.
- سی تی اسکن: می تواند برای بررسی وجود تومور، فتق دیسک یا سایر مشکلات در ستون فقرات گردنی استفاده شود.
4. تست های عصبی:
پزشک ممکن است تست های عصبی را برای بررسی عملکرد اعصاب در گردن و شانه ها انجام دهد. این تست ها می تواند شامل الکترومیوگرافی (EMG) و مطالعات هدایت عصبی (NCS) باشد.
5. سایر تست ها:
در برخی موارد، پزشک ممکن است تست های دیگری مانند سونوگرافی یا بیوپسی عضله را تجویز کند.
درمان تیر کشیدن پشت سر
زمانی که با درد تیر کشیدن پشت سر مواجه می شوید، این درد اگر به دلایل ساده ای باشد، سریعا بهبود پیدا می کند و می توانید به روال زندگی خود بازگردید. در غیر این صورت این درد اگر ناتوان کننده و ظاقت فرسا بود، باید هر چه سریع تر به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید.
در این صورت پزشک روش های درمانی متفاوتی را با توجه به شرایط بیمار به او توصیه می کند که اگر آن ها را پشت گوش بی اندازید، ممکن است شرایط برای شما سخت تر شود و از همه مهم تر درمان نیز دشواتر خواهد شد.
بنابراین این روش های درمانی به صورت موارد ذکر شده در زیر است:
درمان های خانگی برای درد پشت سر
1-گرم کردن نواحی پشت سر و گردن به وسیله کمپرس و یا حوله
کمپرس گرم: برای شل شدن عضلات و کاهش درد، می توانید از یک حوله گرم یا کیسه آب گرم استفاده کنید. کمپرس را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی موضع درد قرار دهید.
کمپرس سرد: برای کاهش التهاب و تورم، می توانید از یک کیسه یخ یا بسته بندی ژل سرد استفاده کنید. کمپرس را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی موضع درد قرار دهید.
2-استراحت کردن در یک اتاق ساکت و کم نور
خستگی و کمبود خواب می تواند درد را تشدید کند، بنابراین استراحت کافی برای بهبودی ضروری است. سعی کنید هر شب 7 تا 8 ساعت خواب باکیفیت داشته باشید.
3-روش های کاهش استرس و تمرین تکنیک های تمدد اعصاب که باعث کاهش درد می شود.
4-قرار دادن بدن در انجام فعالیت های روزانه به صورت صحیح و در موقعیت مناسب. برای نمونه موقعیت بدن خود را در زمان نشستن طولانی در یک شغل خاص، تصحیح کنید.
5-ماساژ درمانی در ناحیه پشت گردن
ماساژ عضلات گردن و شانه ها می تواند به تسکین درد و تنش کمک کند. می توانید خودتان عضلاتتان را ماساژ دهید یا از یک ماساژور حرفه ای کمک بگیرید.
6-استفاده از روش های تمدد اعصاب و یا بلاک عصب برای کاهش درد
7- انجام حرکات کششی
انجام حرکات کششی ملایم برای گردن و شانه ها می تواند به افزایش انعطاف پذیری و کاهش درد کمک کند. چند نمونه از این حرکات عبارتند از:
- چرخاندن سر: سر خود را به آرامی در جهت عقربه های ساعت و سپس خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید.
- خم کردن سر: سر خود را به آرامی به جلو خم کنید تا چانه تان به سینه تان برسد. سپس سر خود را به عقب خم کنید تا به سمت سقف نگاه کنید.
- چرخاندن شانه ها: شانه های خود را به آرامی به جلو و سپس به عقب بچرخانید.
8-مصرف مسکن های بدون نسخه:
داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می توانند به طور موقت درد را تسکین دهند.
درمان های پزشکی برای تیر کشیدن پشت سر
دارو
مصرف داروهای ضد التهاب مانند ناپروکسن و ایبوپروفن
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی نیز می تواند باعث تسکین تیرکشیدگی و درد شود. در این جلسات آموزش هایی برای جلوگیری از تکرار سردرد داده می شود که می توانید این دوره های سخت تیر کشیدگی پشت سر را طی کنید.
استفاده از روش درمانی بیوفیدبک که توسط برخی از فیزیوتراپ ها پیشنهاد می شود.
تحریک های عصبی
تحریک عصبی پس سری که یک روش درمانی عالی است و در این درمان پزشک مغز و اعصاب از یک ابزار به نام محرک عصبی استفادذه می کند که با وارد کردن پالس های الکتریکی به عصب های پشت سر باعث مسدود شدن درد توسط مغز می شود.
دکامپرشن
دکامپرشن میکروواسکولار روش درمانی موثری است که در آن پزشک به جراحی رگ های خونی می پردازد که عصب را تحت فشار قرار می دهند و تنظیم می کنند که با این کار درد از بین می رود.
اوزون تراپی
ازن یا اوزون تراپی، لیزرهای پر توان نسل جدید، تزریق اپیدورال، تریگرپوینت تراچی، رفلکسولوژی و رادیوفرکوانسی از جمله سایر روش های درمانی هستند که بدون جراحی انجام می شوند.
کلام آخر
تیرکشیدن پشت سر درعین حال می تواند هم بی خطر و هم خطرناک باشد. بنابراین بهتر است در صورت مداوم شدن این درد و شروع آن به صورت ناگهانی سریعا به پزشک مراجعه کنید.
با سلام
در ضمن مطالبی که گذاشتید خیلی با ارزش و مفهمی و قابل درک بود
با تشکر بهرام