علل درد قوزک پا + درمان
یکی از آسیب هایی که اکثر افراد در طول زندگی خود به آن دچار می شوند مربوط به درد قوزک پا است، این درد ممکن است به دلایل متنوعی ایجاد شود و مسئله مهم در خصوص درمان تشخیص علت است. به همین جهت در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص علت و درمان درد قوزک پا و جزئیات مربوط به آن صحبت کنیم. بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به این درد دچار می شوید و سوالاتی در خصوص آن دارید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
علل شایع درد قوزک پا
به جهت تشخیص صحیح علت درد لازم است که شما نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه کنید با این حال اگر درد مچ پا را تجربه می کنید، به احتمال زیاد ممکن است به دلیل یکی از این دلایل رایج باشد.
رگ به رگ شدن
پیچ خوردگی مچ پا آسیب یک یا چند رباط (بافت های سخت و فیبری که استخوان را به استخوان متصل می کند) است. پیچ خوردگی مچ پا ممکن است به دلیل پایین آمدن از حاشیه، راه رفتن روی سطح ناهموار، افتادن یا انجام یک ورزش مانند تنیس یا بسکتبال که در آن تغییر سریع جهت باعث می شود مچ پا به سمت داخل غلت بخورد یا بپیچد اتفاق بیفتد.
تاندونیت
تاندونیت زمانی رخ می دهد که تاندون هایی که ماهیچه ها را به استخوان متصل می کنند، تحریک و ملتهب می شوند. سه نوع تاندونیت در مچ پا وجود دارد: تاندونیت پرونئال، تاندونیت خلفی تیبیا و تاندونیت آشیل.
همچنین بخوانید: پیچ خوردگی مچ پا از علائم تا بهترین روش های درمان
شکستگی استخوان
شکستگی استخوان مچ پا شایع است و به شکستگی در یک یا چند استخوانی که به مفصل مچ پا متصل می شود اشاره دارد:
- تیبیا (استخوان ساق پا)
- فیبولا (استخوان پایین ساق پا)
- تالوس (استخوان پا)
مانند پیچ خوردگی مچ پا، پیچاندن، چرخاندن مچ پا یا افتادن ممکن است باعث شکستگی مچ پا شود.
علائم عبارتند از درد شدید فوری و شدید، تورم، کبودی و ناتوانی در وزن دادن به مچ پا. اگر مفصل مچ پا علاوه بر شکستگی استخوان دچار دررفتگی شود، ممکن است مچ پا تغییر شکل داده شود.
کبودی استخوان
کبودی استخوان مچ پا ناشی از آسیب کمتری نسبت به شکستگی به استخوان است. کبودی استخوان مچ پا ممکن است خود به خود یا همراه با پیچ خوردگی مچ پا ایجاد شود. آنها اغلب به شدت دردناک هستند و باعث تورم مانند شکستگی می شوند
علل نادر درد مچ پا
نقرس
نقرس، نوعی آرتریت التهابی، در نتیجه تشکیل کریستال اسید اوریک در یک یا چند مفصل ایجاد میشود. از آنجایی که نقرس یک علت غیر معمول درد مچ پا است، در درجه اول در افرادی که قبلاً مبتلا به نقرس تشخیص داده شده اند، مورد توجه قرار می گیرد.
عفونت استخوان
عفونت در استخوان (استئومیلیت) به ندرت ممکن است در مچ پا رخ دهد. علاوه بر حساس بودن مفصل مچ پا، علائم دیگر استخوان عفونی شامل گرما و تورم است.
سندرم تونل تارسال
سندرم تونل تارسال به فشرده شدن عصب تیبیا در “تونل تارسال” مچ پا اشاره دارد (شبیه به سندرم تونل کارپال که در مچ دست رخ می دهد) این سندرم ممکن است باعث درد یا سوزش و احساس بی حسی یا گزگز در کف پا، انگشتان پا و گاهی اوقات پاشنه پا، مچ پا یا ساق پا شود.
نوروپاتی پرونئال
عصب پرونئال مشترک از پایین ساق پا می گذرد و به عصب پرونئال عمقی و عصب پرونئال سطحی منشعب می شود. اگر این عصب فشرده شود، می تواند علائمی را ایجاد کند که بسته به محل وقوع فشردگی متفاوت است.
همچنین بخوانید: درمان خانگی ضرب دیدگی مچ پا
علائم آسیب دیدگی قوزک پا
اگر از علت درد مچ پا مطمئن نیستید، توصیه های درمانی خاصی را برای بیماری خود نمی دانید یا علائم زیر را دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- ناتوانی در راه رفتن راحت در سمت آسیب دیده
- تغییر شکل در اطراف مفصل مچ پا
- درد مچ پا که در شب یا هنگام استراحت رخ می دهد
- درد مچ پا که بیش از چند روز ادامه دارد
- ناتوانی در خم شدن مچ پا
- تورم مفصل یا ناحیه ساق پا
- علائم عفونت، از جمله تب، قرمزی و یا پوست گرم
- هر گونه علائم غیر معمول دیگر
بسیاری از بیماری های مچ پا را می توان با سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و اشعه ایکس تشخیص داد. سایر شرایط به آزمایش های تصویربرداری اضافی و آزمایش خون نیاز دارند.
درمان درد قوزک پا
درمان کاملاً به مشکل خاص مچ پا بستگی دارد، اما یک برنامه درمانی رایج برای بسیاری از تشخیص های مچ پا، پروتکل RICE است. این پروتکل اولین قدم درمان قبل از قرار ملاقات با پزشک است.
پروتکل RICE
این پروتکل ها یک روش خانگی استاندارد برای درمان انواع آسیب های اسکلتی عضلانی از جمله پیچ خوردگی مچ پا و تاندونیت مچ پا است که مخفف عبارت چهار مرحله ضروری است:
استراحت: اولین نوع درمان برای اکثر آسیب های مچ پا، استراحت دادن ساده به مفصل و کاهش التهاب است. گاهی اوقات این تنها مرحله مورد نیاز برای تسکین درد خفیف مچ پا است. اگر درد شدید باشد، مدت استراحت را بیشتر کنید.
یخ: کیسه های یخ یا بسته های ژل سرد را به مدت 15 تا 20 دقیقه، سه بار یا بیشتر در روز برای کاهش تورم و تسکین درد استفاده کنید. مطمئن شوید که یخ را مستقیماً روی پوست خود قرار ندهید.
فشرده سازی: باندهای فشاری، مانند پوشش ACE، می توانند به حمایت و بی حرکت کردن مفصل مچ پا کمک کنند. گفته می شود، مطمئن شوید که بیش از حد فشرده نمی شود. علائم فشرده سازی بیش از حد شامل احساس بی حسی، سوزن سوزن شدن، افزایش درد، سرد شدن یا تورم در پا یا ناحیه مچ پا درست زیر پایین بانداژ یا بسته بندی است.
ارتفاع: بالا بردن مچ پا بالاتر از سطح قلب (با قرار دادن پا روی بالش) می تواند به کاهش تورم در چند روز اول پس از آسیب مچ پا کمک کند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک درمان رایج برای بسیاری از تشخیص های مچ پا از جمله کشیدگی و تاندونیت و همچنین پس از جراحی مچ پا است. فیزیوتراپیست ها از تمرینات توانبخشی برای افزایش قدرت عضلات مچ پا، بازیابی تحرک، به حداقل رساندن سفتی و جلوگیری از مشکلات مزمن مچ پا استفاده می کنند.
داروها
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برخی از رایج ترین داروهای تجویزی هستند، به ویژه برای بیمارانی که درد مچ پا ناشی از مشکلاتی مانند آرتریت، رگ به رگ شدن و تاندونیت دارند.
برای درد شدیدتر، مانند درد ناشی از شکستگی شدید، پزشک ممکن است داروهای مسکن قویتری مانند مواد افیونی را برای مدت کوتاهی تجویز کند.
برای موارد شدید آرتریت، پزشک شما ممکن است تزریق کورتیزون یک استروئید که التهاب را کاهش می دهد به مفصل مچ پا توصیه کند اما دقت کنید که فواید تزریق استروئید موقتی است.
انجام جراحی برای درمان درد قوزک پا
جراحی به ندرت برای درمان آسیب قوزک پا انجام میشود. در بیشتر موارد، آسیب قوزک پا با استراحت، یخ، فشردهسازی و بالا بردن (RICE) و در صورت نیاز با داروهای مسکن بدون نسخه بهبود مییابد. برای شکستگی شدید مچ پا، جراح ارتوپد باید استخوان های مچ پا را با استفاده از پیچ ها، پین ها، میله ها و یا صفحات، ثابت کرده و در جای خود قرار دهد. درمان های جراحی شامل دبریدمان، فیوژن و جایگزینی است.
در موارد زیر ممکن است جراحی برای درمان آسیب قوزک پا لازم باشد:
- پارگی کامل رباط: اگر رباط قوزک پا شما به طور کامل پاره شده باشد، ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم آن داشته باشید.
- آسیب به تاندون: اگر تاندونهای قوزک پا شما نیز آسیب دیده باشد، ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم آنها داشته باشید.
- بیثباتی قوزک پا: اگر آسیب قوزک پا شما منجر به بیثباتی قوزک پا شده باشد، ممکن است نیاز به جراحی برای تثبیت آن داشته باشید.
- علائم مداوم: اگر علائم آسیب قوزک پا شما پس از چند ماه بهبود نیافت، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
جراحی برای درمان آسیب قوزک پا معمولاً تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام میشود. جراح یک برش کوچک در پوست ایجاد میکند و سپس رباط یا تاندون آسیبدیده را ترمیم میکند. پس از جراحی، ممکن است نیاز به استفاده از آتل یا گچ برای چند هفته داشته باشید.
بهبودی پس از جراحی آسیب قوزک پا ممکن است چند ماه طول بکشد. در طول این مدت، باید فیزیوتراپی انجام دهید تا قدرت و انعطافپذیری قوزک پا خود را بازیابید.
نکاتی برای جلوگیری از آسیب به قوزک پا
گرم کردن: قبل از شروع هر گونه فعالیت ورزشی، مچ پا و قوزک پا خود را گرم کنید. این کار به افزایش انعطافپذیری و جریان خون در مچ پا و قوزک پا کمک میکند و خطر آسیب را کاهش میدهد.
تمرینات قدرتی: انجام تمرینات قدرتی برای عضلات مچ پا و ساق پا میتواند به تقویت آنها و کاهش خطر آسیب کمک کند.
استفاده از کفش مناسب: هنگام ورزش یا انجام فعالیتهایی که ممکن است به مچ پا فشار وارد کنند، از کفشهای مناسب استفاده کنید. کفشهای شما باید به اندازه کافی پهن باشند تا انگشتان پا به راحتی در آنها حرکت کنند و باید قوس مناسب را داشته باشند.
اجتناب از حرکات تکراری: از انجام حرکات تکراری که ممکن است به مچ پا فشار وارد کنند، خودداری کنید. اگر شغلی دارید که شامل ایستادن طولانیمدت یا راه رفتن زیاد است، هر چند وقت یکبار استراحت کنید و مچ پا و قوزک پا خود را حرکت دهید.
حفظ تناسب اندام: حفظ تناسب اندام میتواند به کاهش خطر آسیب به مچ پا و قوزک پا کمک کند. اضافه وزن میتواند فشار اضافی به مچ پا و قوزک پا وارد کند.
آگاهی از محیط: هنگام راه رفتن یا دویدن، مراقب محیط اطراف خود باشید و از چالهها، ناهمواریها و سایر موانعی که ممکن است باعث پیچ خوردن مچ پا شما شوند، خودداری کنید.
استفاده از بریس یا بانداژ: اگر سابقه آسیب به مچ پا دارید، ممکن است بخواهید هنگام ورزش یا انجام فعالیتهایی که ممکن است به مچ پا فشار وارد کنند، از بریس یا بانداژ استفاده کنید.
در صورت بروز درد، استراحت کنید: اگر در مچ پا یا قوزک پا خود احساس درد کردید، فعالیت خود را متوقف کنید و استراحت کنید. ادامه فعالیت میتواند به آسیب بیشتر منجر شود.
در صورت لزوم از یخ استفاده کنید: اگر مچ پا یا قوزک پا شما آسیب دیده است، میتوانید برای کاهش درد و تورم از یخ استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با علت و درمان درد قوزک پا آشنا کنیم. همان طور که مطالعه کردید دلایل متنوعی برای درد قوزک پا وجود دارد، بنابراین تنها کاری که شما باید انجام بدهید این است که در زمان بروز علائم اولیه نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید تا علت دقیق درد مشخص شود و پس از آن متناسب با آسیب ایجاد شده گزینه های درمانی لازم ارائه می شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با درد قوزک پا آشنا کنیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید