علت درد کتف و درمان آن
درد کتف مشکلی شایع با دلایل گوناگون می باشد که شایعترین علت احساس درد در کتف، کشیدگی های عضلانی است. همچنین استفاده ی بیش از حد از دستها و بالاتنه میتواند باعث ایجاد درد در ناحیه کتف شود.
اگر شما نیز از این درد رنج می برید و به دنبال راه حلی برای درمان درد کتف و یا شانه های خود هستید در این مقاله به شیوه های درمانی غیر جراحی اشاره کردیم که قطعاً برای کنترل درد کتف شما مفید خواهد بود.
استخوان کتف یا اسکاپولا Scapula یک ساختمان سه بعدی و پیچیده دارد، این استخوان های مثلثی شکلی که در قسمت پشت شانهها قرار دارند از نگاه پزشکی کتف نامیده می شوند.
درد در کتف راست
درد کتف نشانه چیست؟ علل درد دو کتف می تواند متفاوت باشد در هر بیمار نسبت به وضعیت بدنی آنها درد نسبت به یکدیگر متغیر است. همچنین در هر دو کتف در یک بیمار ممکن است در برخی موارد دو علت متفاوت داشته باشد.
به عنوان مثال دردهای کتف راست ممکن است در یک بیمار ناشی از آسیب های کیسه صفرا باشد و دردهای کتف چپ نشانه بیماری های قلبی باشد و در بیماری دیگر دلایل دیگری داشته باشد.
اگر درد کتف راست شما شدید است می توانید با مراجعه به کلینیک خانه درد ، علت آن را تحت نظر متخصصین عالی و مجرب بررسی کنید و طول درمان خود را تا بهبودی کامل بگذارنید. برای مشاوره رایگان و تعیین نوبت قبلی می توانید از طریق شماره های تماس ۰۲۱۲۶۷۰۳۱۲۶ و ۰۲۱۲۶۷۰۲۹۳۵ با کلینیک ارتباط برقرار کنید. |
درد کتف راست یکی از دردناک ترین دردها است. این درد ممکن است بر اثر علل مختلفی از جمله از آرتروز، ضربه به کتف یا مشکلاتی در عصبها ایجاد شود. گاهی اوقات استفاده بیش از حد از دست راست باعث ایجاد درد کتف راست میشود که با استراحت در منزل بهبود پیدا می کند.
دلایل درد کتف راست
عوامل زیادی وجود دارد تهدیدی برای باف استخوان و ماهیچه ها شوند. شایع ترین علتی که می توان به آن اشاره کرد التهاب تاندینیت روتاتور کاف می باشد که باعث ایجاد درد در کتف راست می شود. در برخی موارد، عواملی موجب می شود این عارضه شدیدتر شود که در این شرایط بیمار به کمک فوق تخصص ارتوپدی نیاز دارد. متخصص نوع درد را تشخیص می دهد و بهترین درمان را اتخاذ می کند.
اما برخی علل دیگر نیز در ادامه متخصراً آنها را توضیح داده ایم که عبارتند از:
1. بیماری سنگ کیسه صفرا:
سنگ کیسه صفرا میتواند باعث احساس درد در زیر شانهی راست شود. این نوع درد از قسمت فوقانی شکم به شانهها پخش میشود.
2. گیرافتادگی اعصاب:
اگر درد شانه به دستها پخش شود این عارضه میتواند ناشی از گیرافتادگی اعصاب باشد.
3. رگ به رگ شدن و گرفتگی عضله ها:
استفاده بیش از اندازه از عضلات اطراف شانه، تغییر شیوه ورزش، شروع ورزش، استفاده زیاد از عضلات، بلند کردن اجسام سنگین یا خوابیدن در یک حالت برای مدت طولانی و … میتوانند باعث رگ به رگ شدن عضلات و احساس درد ناحیه کتف شوند.
4. بیماری دیسک:
با جابهجایی یا تخریب دیسک گردن اعصاب گردن فشرده می شود که میتواند باعث درد کتف شود.
5. بیماریهای ریوی و تومور:
برخی از بیماری های ریوی مانند کولابه شدن ریهها، آمبول ریه، و یا تومورهای ریه میتوانند از دلایل این عارضه باشند.
6. جهت نامناسب خواب:
خوابیدن به مدت طولانی در یک سمت بدن و یا در جهتی نامناسب.
7. حمله قلبی:
هنگام حمله قلبی درد عمدتا در سمت چپ بدن احساس میشود اما گاهی اوقات ممکن است درد به شانه راست، سرایت کند.
8. استفاده بیش از حد از عضلات شانه:
استفاده زیاد از عضلات شانه در هنگام ورزش و کار می تواند علت احساس درد در این ناحیه باشد.
9. پوکی استخوان:
پوکی استخوان ممکن است استخوان کتف را تحت تاثیر قرار دهد و باعث احساس درد در ناحیه کتف شود.
10. شکستگیها:
شکستگی استخوان شانه در اثر تصادفات رانندگی و یا افتادن از ارتفاع گاهی رخ می دهد که منجر به درد در ناحیه شانه میشوند.
11. شانه یخزده:
شانه یخ زده یک بیماری با علت نامشخص است که باعث احساس درد شانه و کتف می شود. معمولا در سنین ۴٠ تا ۶٠ سالگی و در زنان ایجاد می شود.
12. بیماری کبد:
بیماریهای کبد نیز می توانند باعث احساس درد در ناحیه کتف شوند، زیرا کبد در زیر دنده راست قرار دارد.
13. بیماریهای گوارشی (رفلاکس معده، اختلالات گوارشی):
دردهای ناشی از بیماریهای سنگ صفرا، زخمهای پپتیک یا گوارشی و بیماری کبد اغلب در شانهی راست احساس میشوند.
درد کتف چپ
بیشتر افراد درد کتف چپ را نشانه ی بیماری های قلبی و یا حمله قلبی می دانند و این موضوع باعث بروز نگرانی هایی برای اشخاص می شود. بیماری های قلبی یا حمله قلبی می تواند علت درد کتف چپ باشد اما باید بدانیم که علت درد کتف چپ همیشه حمله قلبی یا بیماری های قلبی نیست.
دلایل درد کتف چپ
اغلب دردهای کتف می تواند ناشی از التهاب و یا ضرب دیدگی شانه باشد و یا از دیگر نواحی بدن مانند شکم یا قفسه سینه به کتف سرایت کرده باشد. برخی علل درد کتف چپ عبارتند از:
1. کشیدگیهای عضلانی:
از جمله شایع ترین علل دردهای کتف چپ می توان به کشیدگی عضلانی اشاره کرد که در اکثر موارد در بیماران تشخیص داده شده است.
2. استخوان و مفاصل:
استفاده بیش از اندازه از عضلات اطراف شانه، تغییر شیوه ورزش، شروع ورزش، استفاده زیاد از عضلات، بلند کردن اجسام سنگین یا خوابیدن در یک حالت برای مدت طولانی و … میتوانند باعث رگ به رگ شدن عضلات و احساس درد ناحیه کتف شوند.
3. دیوارهی قفسه سینه:
زونا نوعی عفونت است که توسط ویروس آبله مرغان ایجاد میشود و میتواند باعث ایجاد درد در این ناحیه کتف ایجاد کند.
4. قلب:
درد بالا تنه به خصوص در خانمها باید از نظر حملهی قلبی بررسی شود. عارضههایی مانند پریکاردیت یا دایسکسیون آئورت نیز میتوانند از علل بروز عارضه باشند.
5. ریه:
مشکلات ریوی نیز می توانند علتی بر این دردها و بازو باشند. عارضه های مانند پنوموتوراکس یا عارضه ای آمبولی.
6. شکم و لگن :
این مشکل بسیار زیاد دیده میشود. احساس ناراحتی در عصب هایی که از قاعدهی دیافراگم عبور میکنند میتواند علت دردهای شانه و کتف باشند.
درد کتف و گردن در کرونا
احساس درد همزمان در گردن و شانه، معمولا به علت پیچ خوردن و یا کشیدگی عضلات است که علت آن می تواند ورزش بیش از حد و یا قرار گرفتن در وضعیت نامناسب باشد.
بعضی از افراد مبتلا به کرونا و یا کسانی که به تازگی واکسن زده اند درد عضلانی را بیشتر در کتف ها و پاها را گزارش کردهاند. به گفته فوق تخصص درد یکی از علائم بیماری کرونا دردهای عضلانی می باشد و 40 درصد از بیماران کرونایی این درد را تجربه کرده اند.
اما اکثر افرادی که دردهای عضلانی دارند لزوما کرونا ندارند و باید تمام علل ممکن را بررسی کنند.
بنابراین مراجعه نزد بهترین متخصص ارتوپدی در تهران برای تشخیص و معاینه به پیشگیری از بروز احتمالی مشکلات جدی و خطرناک کمک بسیاری می کند. در این مواقع متخصص می تواند با بکار بردن روش های درمانی غیر جراحی را نسبت به علت بروز آن درمان کند و از بروز عارضه های خطرناکتر جلوگیری کند.
همچنین بخوانید: علت درد پشت کتف چپ و راست
تشخیص کتف درد
برای تشخیص، پزشک متخصص از بیمار اطلاعات کامل را می گیرد مانند شرح علائم درد کتف که در بیمار به صورت است. و همچنین معاینه دقیق بالینی را انجام می دهد. در صورت نیاز به به تشخیص متخصص، به بیمار آزمایش های تصویربرداری مانند MRI توصیه می کند.
شیوه های درمانی درد در ناحیه کتف
برای درمان کتف چه باید کرد؟ برخی از افراد با درمان هایی که در خانه انجام می دهند، درد تیغه شانه را تسکین می دهند. فعالیت بدنی برای سلامت کلی بدن مهم است، اما ورزش می تواند نواحی پشت شما را تقویت کند، که به کاهش درد کمک می کند. حرکات کششی ، کششی و تمرینات خوبی برای تقویت عضلات کمر و شکم وجود دارد.
یوگا و سایر تکنیک های کششی می توانند گردش خون در ماهیچه ها و مفاصل را بهبود بخشند، که ممکن است تحرک بهتری را ارائه دهد و درد را تسکین دهد.
گاهی اوقات ، شما فقط نیاز به استراحت دارید تا از درد کتف و شانه خود رهایی یابید، بنابراین استراحت را فراموش نکنید.استفاده از کمپرس سرد و گرم ممکن است درد شما را برطرف کند. به طور معمول ، بهتر است هر بار به مدت 15 دقیقه و هر چهار ساعت یک بار از آن استفاده کنید.
درمان دارویی درد کتف نیز می تواند برای برخی دردها تسکین دهنده خوبی باشد. این دارو ها ممکن است داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن باشند. گاهی اوقات نیز استروئیدها به عنوان قرص یا تزریق برای کمک به درد و التهاب تجویز می شوند. شل کننده های عضلانی و حتی داروهای ضد افسردگی نیز برای شرایط خاصی تجویز می شوند. برخی از این شیوه های درمانی در ادامه به آن بیشتر پرداخته ایم:
فیزیوتراپی ؛ شیوه درمانی دردهای کتف
فیزیوتراپی از جمله شیوه های غیرتهاجمی به شمار می رود که حتی می توان در منزل نیز آن را انجام داد. اهداف فیزیوتراپی در روند درمانی شما کاهش درد، آزادسازی بافتها، تقویت عضلات، افزایش دامنه حرکتی می باشد.
در این روش متخصص فیزیوتراپی برنامه ای دقیق متناسب با مشکلات و شرایط شما برای بهبودی عضو آسیب دیده در مراکز درمانی خود یا منزل شما، ارزیابی و طراحی می کند. فیزیوتراپی به ترمیم، افزایش دامنه حرکتی و کاهش التهاب و … در کتف کمک بسیاری می کند. برخی از فعالیت های برنامه فیزیوتراپی در منزل عبارتند از
- درمان دستی
- استفاده از نوارهای محافظت کننده (تیپینگ)
- برنامه ورزشی
- تمرینات تثبیت کننده
- مشاوره و اصلاح فعالیت
- استفاده گرما یا یخ
- برنامه بازگشت تدریجی به کار
درمان درد کتف با ورزش
یکی از شیوه های درمانی مفید غیرتهاجمی ورزش می باشد. البته ناگفته نماند ورزش هایی که برای درمان درد کتف انجام می دهید، حتما باید زیر نظر پزشک متخصص تدوین و طراحی شده باشد. زیرا متخصصین با توجه به علت و وخامت عارضه و شرایط بیمار، شیوه های درمانی را انتخاب می کنند.
هدف ورزش یا تمرین درمانی بازیابی عملکرد عضلات و رهایی از درد می باشد. در برخی موارد این امر کاملا ممکن می شود. تداوم در انجام تمرینات از مهمترین علت موثر بودن تمرین درمانی در درمان می باشد.
حرکات را به آرام و ملایم باید انجام دهید، همچنین بهتر است تمرین را با کتفی که درد نمی کند یا درد کمتری دارد، آغاز کنید. سپس با مشاهده و مقایسه عدم وجود درد و میزان تاثیرگذاری در این و کتف آسیب دیده، تمرین را به آرامی با کتفی که درد را در آن حس می کنید ادامه دهید.
هنگامی که برنامه ورزشی را از پزشک خود می گیرید. برای انجام آن می توانید از ویدیوهایی اینترنتی یا توضیحات خود پزشک، نحوه ی اجرای حرکات را کاملا بدون نقص متوجه شده باشید و حرکتی را به اشتباه انجام نداده باشید که برای کتف مضر باشد.
حرکات ورزشی برای درمان درد کتف
1. حرکت آونگ:
تجهیزات مورد نیاز: ندارد
تکرارها: 2 ست 10 تایی
روز در هفته: 5 تا 6
2. کشش متقاطع بازو ها:
تجهیزات مورد نیاز: ندارد
تکرارها: 4 طرف
روز در هفته: 5 تا 6
3. کشش دست ها در حالت دراز کش
تجهیزات مورد نیاز: ندارد
تکرارها: 4 تکرار ، 3 بار در روز
روز در هفته: روزانه
4. چرخش داخلی عضلات شانه
تکرارها: 3 ست 8 تایی
روز در هفته: 3
5. چرخش خارجی عضلات شانه
تکرارها: 3 ست 8 تایی
روز در هفته: 3
6. تمرینات آرنج با دمبل
تکرارها: 3 ست 8 تایی
روز در هفته: 3
7. تمرینات و حرکات کول یا عضله ذوزنقه ای
تکرارها: 3 ست 20 تایی
روز در هفته: 3 تا 5
8. حرکات کششی کتف روی نیمکت
تکرارها: 2 ست 10 تایی
روز در هفته: 3
عمل جراحی برای درد کتف
اگرچه عمل جراحی در این مورد نادر است، اما اگر این دردها شدید باشد یا ناشی از آسیب های قابل درمان باشد ، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. مثل برداشتن بافت اسکار یا ترمیم تاندون ها در ناحیه کتف یا بالای کمر. به گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا ، 90 درصد از افرادی که درد شانه یا کتف دارند به گزینه های غیرجراحی مانند استراحت ، ورزش و دارو پاسخ می دهند.
نکاتی برای پیشگیری از بروز درد در ناحیه دو کتف
اقدامات زیر می تواند از درد کتف ها و شانه جلوگیری کند:
- وسایل سنگین را بلند نکنید: بلند کردن وسایل سنگین می تواند منجر به آسیب شود ، که می تواند باعث ایجاد درد بین کتف های شما شود. از حمل کیف های سنگین روی یک شانه خودداری کنید. اگر مجبور هستید چیزی را بلند کنید ، حتماً زانوها را خم کرده و سعی کنید فشار زیادی به کمرتان وارد نکنید.
- زیاد ننشینید: هنگام کار با کامپیوتر یا میز کار ، مرتباً بلند شوید و عضلات خود را کشش دهید. این امر می تواند به شل نگه داشتن ماهیچه ها کمک کند. همچنین می توانید از یک میز ایستاده استفاده کنید.
- عادات سالم را در پیش بگیرید: حتماً غذایتان را کامل بخورید، هر شب هفت تا هشت ساعت بخوابید و حداقل سه روز در هفته ورزش کنید. یک شیوه زندگی سالم می تواند به شما کمک کند احساس انرژی و تندرستی بیشتری داشته باشید.
سخن پایانی
دردهای کتف در حالت عادی نگران کننده نیستند اما همانطور که بالاتر اشاره شد ممکن است در برخی موارد نیز خطرناک باشد و نشانه ی بیماری های قلبی یا سنگ کیسه صفرا باشد.
حال که می دانید دلیل بروز درد کتف همیشه واضح و مشخص نیست و ممکن است گاهی بر اثر بد خوابیدن در رخت خوابی نامناسب و گاهی نیز بر اثر مشکلات جدی تری باشد. بنابراین مراجعه و یا مشاوره با یک دکتر متخصص را ضروری بدانید و در پی رفع مشکل سلامتی خود باشید.
شما می توانید برای مشاوره با متخصصین ما با شماره های ۰۲۱۲۶۷۰۳۱۲۶ و ۰۲۱۲۶۷۰۲۹۳۵ تماس بگیرید یا در قسمت نظرات پایین همین مقاله سوالات خود را بپرسید بهترین متخصصین در کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی خانه درد به سوالات شما در اسرع وقت پاسخ خواهند داد.