درمان انواع شکستگی مهره های گردنی
ستون فقرات در ناحیه گردن دارای 7 مهره استخون می باشد، به کمک این هفت مهره سر به بدن و شانه ها متصل شده است و حرکت به اطراف آسان می شود. علاوه بر آن به کمک این مهره ها محافظت از نخاع آسان تر است. در صورتی که هر یک از این مهره ها دچار آسیب شوتد مشکلات بسیاری برای فرد ایجاد می شود و باید از درمان انواع شکستگی مهره های گردنی استفاده نماید.
به طور کلی می توان این گونه گفت که مهره های گردنی مهم ترین و آسیب پذیر ترین بخش ستون فقرات می باشند که بیشتر از سایر قسمت ها در معرض آسیب قرار دارند. در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت دقیق تر علت و علائم آسیب مهره های گردنی را بررسی کنیم و ببنیم که اگر به هر دلیلی آسیب ببینند چگونه می توان برای درمان اقدام کرد.
علت شکستگی مهره های گردن

علت شکستگی مهره های گردن
در ابتدا بیایید بررسی کنیم که چه چیزی سبب می شود تا مهره های گردن دچار آسیب شوند و درد در ناحیه گردن منشا از چه چیزی دارد.
فعالیت های ورزشی
گاهی اوقات بدن شما در وضعیت نامناسبی قرار دارد و همین موضوع سبب می شود تا فشار بسیاری به آن وارد شود. البته در برخی موارد ممکن است در حین ورزش به خصوص ورزش های رزمی ضربه ای به گردن وارد شود که در این صورت احتمال آسیب بسیار زیاد است.
از جمله این حرکات می توان به پشتک زدن در ژیمناستیک، افتادن از روی اسب در حین سوارکاری، افتادن از روی حلقه یا میله در حین حرکات ورزشی، اسکی و … اشاره کرد.
سقوط از بلندی
یکی دیگر از دلایل شایعی که موجب آسیب دیدگی مهره های گردن می شود مربوط به سقوط از ارتفاع است، در این شرایط سر فرد برخورد شدیدی با سطح زمین خواهد داشت و این شرایط موجب ضربه به گردن و شکستگی مهره ها می شود.
تصادف
اگر نگاهی به دلایل شکستگی مهره های گردن داشته باشید متوجه می شویم که تصادف یکی از شایع ترین دلایلی است که منجر به بروز این اسیب می شود؛ معمولا در تصادفات جاده ای صدمات بسیاری به ناحیه سر و گردن وارد می شود و این موضوع عواقب بسیاری به همراه دارد.
در کل برای علت آسیب دیدگی مهره های گردنی می توان این گونه بیان کرد که هرنوع آسیبی که سبب چرخش ناگهانی گردن شود، شکستگی مهره های گردن و در موارد خطرناک تر آسیب به نخاع را در پی دارد.
در صورتی که که بنابر هر یک از دلایل بالا شما دچار آسیب مهره های گردنی شدید لازم است که برای درمان نزد بهترین متخصص ستون فقرات در تهران مراجعه نمایید.
انواع شکستگی گردن

انواع شکستگی مهره گردن
با توجه به میزان آسیبی که به مهره های گردن وارد می شود شکستگی ها در چندین دسته مختلف قرار می گیرند، این مدل ها شامل موارد زیر می باشد:
شکستگی جفرسون
این آسیب زمانی ایجاد می شود که مهره های اول گردن که مهره اطلس نام دارند شکسته شوند، این موارد معمولا زمانی اتفاق می افتد که مهره اطلس به صورت عمودی ضربه ببیند.
به طور مثال زمانی که فرد در یک استخر کم عمق شیرجه می زند و سر او به کف استخر برخورد می کند، در این شرایط قوس خلفی و قوس قدامی مهره اطلس از هم جدا شده یا شکسته می شود. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که مهره های اطلس به 3 یا 4 دسته تقسیم شوند.
همچنین بخوانید: ارتباط دیسک گردن و سرگیجه
شکستگی زائده دندانه ای
این نوع از شکستگی زمانی ایجاد می شود که مهره های دوم گردن آسیب ببینند، نام این مهره آکسس می باشد و در بخش فوقانی خود دارای یک برجستگی است که از این طریق با مهره اول گردن جفت می شود.
زمانی که این برجستگی آسیب ببیند فرد این توانایی را نخواهد داشت که گردن خود را جابجا کند، البته این نوع از شکستگی بیشتر در کودکان دیده شده است و آن ها بیشتر از سایرین در معرض این آسیب قرار دارند.
شکستگی هنگمن
هنگمن نوعی دیگر از شکستگی می باشد که مربوط به مهره های دوم گردن است و در قسمت های فوقانی و تحتانی اکسیس رخ می دهد. این نوع از شکستگی بسیار خطرناک است زیرا در اغلب موارد سبب پارگی نخاع می شود و خطر ایست تنفسی، قلبی و مرگ را به دنبال دارد.
شکستگی قطره ای
به شکستگی های مثلثی شکل که در مهره های 6 و 7 گردن رخ می دهد شکستگی قطره ای گفته می شود، این نوع شکستگی می تواند به لیگامان های گردن و دیسک های بین مهره ای نیز آسیب وارد کند.
علائم شکستگی مهره های گردن

علائم شکستگی مهره های گردن
به جهت تشخیص و درمان شکستگی های مهره های گردن لازم است که در ابتدا علائم آسیب در فرد بررسی شود، به کمک علائم می توان متوجه شد که میزان آسیب دیدگی تا چه اندازه است و این که آیا وضعیت فرد نگران کننده است یا نه؛ از شایع ترین علائمی که در پی شکستگی مهره های گردن نمایان می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناحیه گردن فرد آسیب دیده دچار ورم یا کبودی می شود.
- فرد آسیب دیده دچار اسپاسم یا ضعف عضلانی می شود.
- فرد آسیب دیده در دست ها و پاهای احساس سوزن سوزن شدن دارد.
- فرد آسیب دیده نمی تواند به راحتی غذای خود را ببلعد.
- فرد آسیب دیده هوشیاری خود را از دست می دهد.
- فرد آسیب دیده درد شدیدی را در ناحیه گردن حس میکند که گاهی با تیر کشیدن همراه است.
- فرد آسیب دیده توان حرکت دادن گردن خود را ندارد.
- حس دست ها و پاهای فرد آسیب دیده کاهش می یابد.
- پاهای فرد آسیب دیده بیحس می شود.
- فرد آسیب دیده در قسمت سر خود احساس درد، بیحسی یا گزگز می کند.
- فرد آسیب دیده دچار دوبینی می شود.
دقت داشته باشید که در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا شما باید سریعا نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید و از انجام هرگونه اقدام درمانی خودسرانه خودداری کنید.
همچنین بخوانید: علائم آرتروز گردن و درمان آن
اقدامات اورژانسی
همان طور که تا اینجا مطالعه کردید شکستگی مهره های گردن جزو آسیب های خطرناکی می شود که می تواند عوارضی مانند پارگی و قطع نخاع را به همراه داشته باشید، حتی در صورت شدید بودن عارضه ممکن است فلج شدن کامل بدن و حتی مرگ را نیز در پی داشته باشد.
از این رو بسیار مهم است که در هنگام بروز کوچکترین آسیب شما بدانید که باید چه کاری انجام دهید، که البته بهترین کار این است که سریعا بدون داشتن کوچکترین حرکتی نزد پزشک متخصص مراجعه کنید، دقت داشته باشید که هرگونه حرکت گردن ممکن است خطر پارگی نخاع و مرگ بیمار را در پی داشته باشد.
همچنین اگر شما شاهد حوادثی مانند تصادف و سقوط از ارتفاع بودید، این مورد را به یاد داشته باشید که هرگز بیمار را حرکت ندهید، تنها کاری که انجام می دهید این باشد که سریعا با اورژانس تماس بگیرید، اولین اقدامی که پرسنل اورژانس انجام می دهند این است که سر بیمار را به کمک گردن بند ثابت نگه می دارند.
این گونه اگر آسیبی به مهره های گردن وارد شده باشد، در همان حالت باقی می ماند و دیگر آسیبی به نخاع وارد نمی شود، بیمار آسیب دیده به بیمارستان برده می شود و یکی از اولین اقدام هایی که انجام می شود عکس برداری از ناحیه گردن است تا میزان سلامت مهره های گردن بررسی شود.
بنابراین تنها اقدام اورژانسی که در چنین شرایطی وجود دارد، این است که بدون تکان دادن گردن به بیمارستان مراجعه کنید تا به صورت تخصصی اقدامات درمانی برای شما انجام شود.
درمان انواع شکستگی مهره های گردنی

درمان انواع شکستگی مهره های گردنی
پس از بررسی تمامی علائم بیمار و انجام عکس برداری های رادیولوژی، سی تی اسکن و ام آرآی گردن، کارهای درمانی لازم برای بهبود بیمار انجام می شود. البته که انتخال توع درمان کاملا وابسته به نوع شکستگی و شدت آن می باشد، به همین جهت حتما باید در ابتدا وضعیت بیمار به طور دقیق بررسی شود.
تجویز دارو
در صورتی که میزان شکستگی شدید نباشد و استخوان مو برداشته باشد، تجویز دارو به تنهایی کافی است، این دارو ها بخشی از مسکن ها هستند تا درد بیمار کاهش یابد، همچنین اگر عفونتی در ناحیه شکستگی وجود داشته باشد باید در کنار مسکن ها از آنتی بیوتیک نیز استفاده کرد.
روش تراکشن
برخی موارد ضربه وارد شده موجب در رفتگی استخوان های گردن می شود و آن ها به طور کامل از جای خود خارج می شوند، در این شرایط پزشک از وزنه ها برای کشیدن استخوان و برگرداندن آن ها به جای خود استفاده می کند، به این روش تراکنش گفته می شود.
بریس
در بیشتر مواقع لازم است که پس از درمان برای مدتی گردن به طور ثابت در جای خود بماند و حرکتی نداشته باشد تا شکستکی ها به طور کامل درمان شوند، در این شرایط پزشک برای بیمار بریس را تجویز می کند.
بریس برای مدت 6 الی 8 هفته به دور گردن بسته می شود تا حرکت ها محدود شود، بریس ها دارای انواع مختلفی می باشند که با توجه به نوع شکستگی یکی از آن ها برای بیمار تجویز می شود.
جراحی
تنها زمانی استفاده از جراحی توصیه می شود که میزان شکستکی جدی باشد و هیچ گزینه درمانی دیگری وجود نداشته باشد، برای برخی از افراد در همان ابتدای آسیب تنها جراحی توصیه می شود و برای گروهی دیگر در ابتدا از درمان های دیگر استفاده می شود و در صورت نتیجه نگرفتن به سراغ جراحی می روند.
درمان های فیزیکی
این گزینه مربوط به مراحل بعد از درمان می شود که شامل فیزیوتراپی است، در این حالت پزشک از حرکات ورزشی، گرما درمانی، سرما درمانی، ماساژ تراپی و … استفاده می کند. این حرکات به جهت تقویت ماهیچه های بیمار، تاندون ها و لیگامان ها استفاده می شود.
دقت داشته باشید که این حرکات باید توسط افراد متخصص و مجرب انجام شود، در غیر صورت ممکن است نتیجه عکسی داشته باشد و آسیب های جبران ناپذیری به شما وارد شود.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با درمان انواع شکستگی مهره های گردنی آشنا نماییم. آناتومی گردن را به شما توضیح دادیم، علت ها و علائم آسیب دیدگی را عنوان کردیم، مهم ترین موضوعی که باید در نظر داشته باشید این است که هرگز پس از آسیب دیدگی گردن خود را حرکت ندهید و تنها با ثابت نگه داشتن آن نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم اطلاعات خوبی در اختیار شما قرار دهیم، در صورتی که سوالی در ذهن شما باقی مانده است و ما فراموش کرده ایم تا در خصوص آن صحبت کنیم در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.