علائم و چگونگی درمان شکستگی ساق پا
اگر شما به هر دلیلی به آسیب و شکستگی پا دچار شوید، لازم است که در سریع ترین زمان ممکن برای درمان اقدام کنید زیرا در صورت ادامه دار شدن آسیب های بسیاری برای شما به دنبال دارد؛ اما سوالی که ایجاد می شود این است که روش های درمان شکستگی ساق پا چیست؟
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا شما را شکستگی پا و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم؛ بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به این این آسیب دچار شده اید پیشنهاد می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
انواع شکستگی ساق پا
کلمه “شکستگی” به معنای شکستگی استخوان است. یک استخوان ممکن است به طور کامل یا جزئی شکسته شود که معمولاً در اثر ضربه ناشی از زمین خوردن، تصادف با وسیله نقلیه موتوری یا ورزش ایجاد می شود. نازک شدن استخوان به دلیل پوکی استخوان در افراد مسن می تواند باعث شکستن آسان استخوان شود. آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از علل شایع شکستگی استرس در ورزشکاران است.
انواع شکستگی عبارتند از:
- شکستگی های ساده که در آن قطعات شکسته شده استخوان به خوبی در یک راستا و پایدار هستند.
- شکستگی های ناپایدار شکستگی هایی هستند که در آن قطعات استخوان شکسته ناهمتراز و جابجا می شوند.
- شکستگی های باز (مختلط) شکستگی های شدیدی هستند که در آن استخوان های شکسته پوست را بریده اند. این نوع شکستگی بیشتر مستعد عفونت است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
- شکستگی های گرین استیک: این یک شکستگی منحصر به فرد در کودکان است که شامل خم شدن یک طرف استخوان بدون هیچ گونه شکستگی در استخوان است.
اگر شما به هر یک از شکستگی های بالا دچار شده باشید لازم است که برای درمان نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه نمایید.
علائم شکستگی ساق پا
در این بخش مجموعه علائمی که مربوط به شکستگی ساق پا میشود را برایتان بیان میکنیم، تا اگر درباره شکستن ساق پای خود شک دارید و از نوع درد خود مطمئن نیستید، با مطالعه این بخش بتوانید نتیجه درست را از وضعیت خود بگیرید. اگر استخوان ساق پای شما شکسته باشد احتمالا علائم زیر را احساس خواهید کرد:
- درد، تورم، حساسیت و کبودی در ران شما
- ناتوانی در تحمل وزن روی پای آسیب دیده
- ناتوانی در حرکت دادن مفصل ران یا زانوی خود در سمت آسیب دیده
- اگر شکستگی باعث شکستگی در بخش های زیرین شود، قسمت های قابل مشاهده از استخوان شکسته شده است
اگر استخوان درشت نی یا هر دو استخوان درشت نی و نازک نی خود را شکسته اید، ممکن است ببینید:
- درد، تورم، حساسیت و کبودی در ساق پا
- تغییر شکل در شکل ساق پای شما
- تراز یا قرارگیری غیر طبیعی پای شما در سمت آسیب دیده
شکستگی نازک نی که به تنهایی رخ می دهد معمولاً باعث می شود:
- تورم و حساسیت موضعی در محل شکستگی، در امتداد قسمت بیرونی ساق پا
- درد در قسمت بیرونی ساق پا که هنگام راه رفتن بدتر می شود
همچنین بخوانید: علت درد استخوان پا + روش های درمان
تشخیص شکستگی ساق پا
پزشک پای آسیب دیده شما را معاینه می کند و تورم، تغییر شکل، خراشیدگی، کبودی و حساسیت را بررسی می کند. برای کمک به تشخیص اینکه آیا لبه تیز استخوان شکسته به رگ های خونی یا اعصاب پای شما آسیب رسانده است یا خیر، پزشک همچنین نبض ها را در پای آسیب دیده احساس میکند، نحوه پاسخ شما به لمس را ارزیابی می کند و قدرت عضلانی طبیعی را بررسی می کند.
اگر معاینه فیزیکی نشان دهد که ممکن است شریان ها یا ورید های بزرگ پای شما آسیب دیده باشد، پزشک آزمایش های تخصصی تری را برای اندازه گیری دقیق تر جریان خون پا تجویز می کند.
پای شما برای تایید محل و شدت شکستگی و بررسی شکستگی ها و دررفتگی های کمتر مشهود در مفاصل مجاور عکس برداری می شود.
همچنین بخوانید: علت، علائم و درمان کشیدگی و پارگی رباط زانو
چگونگی درمان شکستگی ساق پا
در این بخش در ابتدا انواع شکستگی ساق پا را بیان خواهیم کرد و سپس در ادامه هرکدام نحوه انجام درمان آنرا برایتان بیان خواهیم کرد.
شکستگی تیبیا
درمان بستگی به شدت و محل شکستگی درشت نی شما دارد. اگر یک شکستگی بدون عارضه دارید که نزدیک زانو یا مچ پا نیست، پزشک ممکن است بتواند با بی حرکت کردن پای شما در گچ، آسیب شما را درمان کند. شکستگی های شدیدتر معمولاً باید با جراحی با میله فلزی، سیم یا صفحات و پیچ ترمیم شوند.
شکستگی استخوان فیبولا
به طور کلی، شکستگی استخوان نازک نی که بدون شکستگی استخوان درشت نی رخ می دهد، بدون جراحی یا بستری شدن در بیمارستان قابل درمان است. احتمالاً پزشک به شما خواهد گفت که به پای آسیب دیده استراحت دهید، یخ را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن ادویل ، موترین و غیره) مصرف کنید تا درد و تورم کاهش یابد. اگر تحمل وزن روی پای آسیب دیده بسیار دردناک است یا اگر شکستگی در نزدیکی مچ پا باشد، پزشک ممکن است از گچ استفاده کند و توصیه کند که به طور موقت از عصا استفاده کنید.
برای هر یک از این شکستگی ها، اگر شکستگی شما باعث شکستگی پوست استخوان شود، وضعیت جدی تر است: معمولاً دبریدمان (حذف مواد خارجی یا بافت آسیب دیده از زخم)، جراحی و آنتی بیوتیک های داخل وریدی توصیه می شود.
هنگامی که شکستگی شما به اندازه کافی بهبود یافت، پزشک برنامه فیزیوتراپی برای بازگرداندن قدرت و عملکرد کامل در پای آسیب دیده شما تجویز می کند.
شکستگی استخوان ران
در بیشتر موارد، پزشکان ترجیح می دهند شکستگی را با جراحی ترمیم کنند. ترمیم جراحی معمولاً مستلزم بستری کوتاهتر در بیمارستان است و نسبت به سایر روشهای درمانی، مانند استفاده از گچ که تمام ساق و لگن را میپوشاند، ناتوانی کمتری ایجاد میکند.
برای ترمیم شکستگی شما، جراح با استفاده از یک میله فلزی مخصوص که در حفره داخلی استخوان قرار می گیرد، بخش های استخوان ران شکسته را به هم می پیوندد. این میله محل شکستگی را تثبیت و تقویت می کند و به استخوان ران اجازه می دهد تا سریع و محکم ترمیم شود. هنگامی که بهبودی کامل شد، میله فلزی ممکن است برداشته شود یا در جای خود باقی بماند.
پس از جراحی، برای جلوگیری از تحمل وزن روی پا، باید از عصا استفاده کنید و به دنبال آن یک برنامه فیزیوتراپی انجام دهید. هدف فیزیوتراپی بازگرداندن قدرت طبیعی در عضلات ساق پا و دامنه حرکتی طبیعی در مفاصل پا است. کل روند بهبودی و توانبخشی معمولاً ماه ها طول می کشد.
طول درمان بهبودی شکستگی ساق پا
چشم انداز شکستگی پا بسته به نوع شکستگی و شدت آن متفاوت است:
شکستگی استخوان ران: تقریباً تمام شکستگی های استخوان ران به خوبی بهبود می یابند و اکثر بیماران می توانند پس از حدود 6 ماه درمان و توانبخشی به فعالیت های عادی خود بازگردند. در میان بیماران مسن با استخوان های ضعیف، میزان شکستگی های مکرر بالاست و از 1% تا 15% متغیر است.
شکستگی استخوان درشت نی: شکستگی استخوان تیبیا نیز پیش آگهی خوبی دارد. شکستگی هایی که نزدیک تر به زانو هستند سریع تر از شکستگی های نزدیک مچ پا بهبود مییابند. شکستگی در کودکان سریعتر از بزرگسالان بهبود می یابد.
شکستگی استخوان نازک نی: تقریباً تمام شکستگی های استخوان نازک نی به خوبی بدون عارضه بهبود می یابند.
درمان شکستگی ساق پا با جراحی
در مواردی پزشک تشخیص میدهد که درمان شکستگی ساق پای شما تنها با انجام جراحی امکان پذیر است، این موارد به شرح زیر است:
شکستگیهای باز
در این نوع شکستگی، استخوان از طریق پوست بیرون زده است و سزیعا نیاز به جراحی دارید چرا که معمولا با خونریزی شدید همراه است.
شکستگیهای جابجا شده
در این نوع شکستگی، قطعات استخوان شکسته از جای خود خارج میشوند و برای اصلاح آنها نیاز است که پزشک جراحی انجام دهد.
شکستگیهای پیچیده
در این نوع شکستگی، بیش از یک قسمت استخوان در ساق پا شکسته شده است.
آسیب به مفصل
اگر شکستگی به مفصل زانو یا مچ پا آسیب برساند، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
شکستگیهای ناقص التیام
اگر شکستگی با گچگیری یا آتلبندی به درستی التیام نیابد، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
انواع جراحی درمان شکستگی ساق پا
جراحی برای شکستگی ساق پا میتواند به روشهای مختلف انجام شود. رایجترین روشها عبارتند از:
کاهش باز و تثبیت داخلی (ORIF)
در این روش، جراح با برش جراحی، قطعات استخوان شکسته را به جای خود باز میگرداند و سپس آنها را با استفاده از پلاک، پیچ، میله یا سایر ابزارها تثبیت میکند.
فیکساتور خارجی
در این روش، جراح از پینهای فلزی که از طریق پوست به استخوان وارد میشوند، برای تثبیت قطعات استخوان شکسته استفاده میکند. این پینها به یک قاب خارجی متصل میشوند که استخوان را در طول دوره بهبودی ثابت نگه میدارد.
ناخ داخل کانال (IM nailing)
در این روش، جراح از یک میله فلزی بلند که از داخل کانال استخوان عبور میکند، برای تثبیت استخوان شکسته استفاده میکند.
انتخاب روش جراحی
انتخاب روش جراحی به عوامل مختلفی مانند نوع و شدت شکستگی، سن و سلامت بیمار و ترجیح جراح بستگی دارد. و نمیتوان فقط با علائم ظاهری نتیجه گرفت که تصمیم پزشک کدام مورد خواهد بود.
مراقبتهای بعد از جراحی
پس از جراحی، بیمار باید در بیمارستان بستری شود. در طول این دوره، بیمار باید از داروهای مسکن برای کنترل درد و از آنتیبیوتیکها برای جلوگیری از عفونت استفاده کند.
همچنین، بیمار باید فیزیوتراپی را برای کمک به بازگرداندن قدرت، انعطافپذیری و دامنه حرکتی پا آغاز کند.
ریکاوری
ریکاوری پس از جراحی شکستگی ساق پا میتواند چند ماه طول بکشد. در طول این دوره، بیمار باید صبور باشد و از دستورات پزشک برای مراقبت از زخم و انجام فیزیوتراپی پیروی کند.
عوارض احتمالی
جراحی شکستگی ساق پا نیز مانند هر عمل جراحی دیگری، عوارضی دارد. برخی از عوارض احتمالی عبارتند از:
- عفونت
- لخته شدن خون
- آسیب عصبی
- درد مزمن
- آرتروز
درمان غیر جراحی شکستگی ساق پا
در برخی موارد با اینکه ساق پای شما دچار شکستگی شده اما پزشک درمان غیر جراحی را برای درمان شما انتخاب میکند، درمان غیر جراحی شکستگی ساق پا در موارد خفیفتر که استخوانها جابجا نشدهاند یا جابجایی جزئی دارند، کاربرد دارد. این روش شامل موارد زیر میشود:
گچگیری
یکی از روشهای قدیمی اما همچنان پر کاربرد برای درمان آسیبهای استخوانی گچگیری است، در این روش، از گچ یا فایبرگلاس برای ثابت کردن استخوانهای شکسته استفاده میشود که گچگیری معمولاً برای 6 تا 12 هفته انجام میشود. فقط باید توجه داشته باشید که در طول این مدت، باید از خیس شدن گچ خودداری کنید و از حرکات سنگین و فعالیتهای ورزشی پرهیز کنید. در صورت عدم رعایت نکات توصیه شده توسط پزشک در گچ گیری ممکن است اختلالی در فرایند درمان اسخوان ساق پای شما شود که جبران آن بسیار سخت و در مواردی نیاز به جراحی خواهد بود.
آتلبندی
آتل بندی نیز مانند گچ گیری یکی دیگر از روش های مرسوم قدیمی برای درمان مشکلات استخوانی است، در این روش، از آتل برای ثابت کردن موقت استخوانهای شکسته استفاده میشود. آتلبندی معمولاً برای چند روز یا چند هفته انجام میشود تا زمانی که تورم ساق پا کاهش یابد و بتوان از گچ استفاده کرد.
سایر روشهای درمان غیر جراحی
- استفاده از عصا یا واکر: برای کمک به راه رفتن و تحمل وزن ساق پا
- فیزیوتراپی: برای تقویت عضلات و بهبود دامنه حرکتی ساق پا
- دارو درمانی: برای کنترل درد و تورم
مزایای درمان غیر جراحی شکستگی ساق پا
- غیر تهاجمی بودن: این روش نیازی به جراحی ندارد و خطرات کمتری دارد.
- هزینه کمتر: این روش معمولاً ارزانتر از جراحی است.
- بهبود سریعتر: در برخی موارد، ممکن است بهبودی با این روش سریعتر از جراحی باشد.
معایب درمان غیر جراحی شکستگی ساق پا
- عدم ثبات کافی: در برخی موارد، گچ یا آتل ممکن است به اندازه کافی برای ثابت کردن استخوانها قوی نباشد.
- مشکلات پوستی: گچ یا آتل ممکن است باعث ایجاد مشکلات پوستی مانند خارش یا بثورات جلدی شود.
- کاهش قدرت عضلانی: عدم فعالیت در طول گچگیری یا آتلبندی ممکن است باعث کاهش قدرت عضلانی شود.
در نهایت بهتر است با توجه به توصیه پزشکهایی که به آنها مراجعه کردهاید نحوه درمان خود را پیش ببرید و اینگونه نباشد که فقط بخاطر حرفهایی که از اطرافیان شنیدهاید از جراحی خودداری کنید و اصرار به انجام درمان غیر جراحی باشید، چرا که معمولا افرادی که علی رغم توصیه پزشکان به درمان غیر جراحی روی میآورند، در نهایت کار پس از به وجود آمدن مشکل در فرایند درمان به انجام جراحی روی آورند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با روش های شکستگی درمان ساق پا و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. همان طور که مطالعه کردید روش های مختلفی برای درمان این شکستگی ها وجود دارد، این که کدام یک از آن ها برای شما انتخاب شود وابسته به محل شکستگی و شدت آن می باشد.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.
پاسخ به سوالات متداول درباره شکستگی ساق پا
آیا شکستگی ساق پا در کودکان با بزرگسالان تفاوتی دارد؟
بله، شکستگی ساق پا در کودکان با بزرگسالان تفاوتهایی دارد. استخوانهای کودکان انعطافپذیرتر هستند و سریعتر از استخوانهای بزرگسالان ترمیم میشوند.
آیا میتوان با وجود شکستگی ساق پا رانندگی کرد؟
خیر، رانندگی با وجود شکستگی ساق پا خطرناک است و میتواند به تشدید آسیب دیدگی منجر شود.
زمان بهبودی شکستگی ساق پا چقدر است؟
زمان بهبودی شکستگی ساق پا به نوع و شدت شکستگی، سن و سلامتی بیمار و نوع درمان بستگی دارد. به طور کلی، ممکن است 6 تا 12 ماه طول بکشد تا ساق پا به طور کامل بهبود یابد.