درمان صافی کف پا در بزرگسالان
کف پای صاف وضعیتی است که در آن قوس موجود در پا دیده نمی شود یا خیلی کم است، در این وضعیت زمانی که فرد پای خود را بر روی زمین قرار می دهد، تمامی قسمت های آن بر روی زمین قرار می گیرد. اما این که درمان صافی کف پا چه می باشد و اینکه آیا موضوعی نگران کننده است یا نه، موضوعی است که در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد بررسی داریم.
قوس موجود در کف پا، حالت ارتجاعی و انعطاف پذیر در پا ایجاد می کند، علاوه بر آن برای تعادل و پخش کردن وزن بدن نیز بسیار مفید می باشد؛ اما آیا نبود آن نیز مشکل ساز می شود؟ افراد دارای صافی کف پا به چه مشکلاتی دچار می شوند؟
کف پای صاف و انواع آن
افرادی که کف پای صاف دارند قوس بسیار کم یا بدون قوس دارند، به این معنی که ممکن است یک یا هر دو پا روی زمین صاف باشد.
صافی کف پا می تواند روی تراز بدن زمانی که فرد ایستاده، راه می رود یا می دود، تأثیر بگذارد. در نتیجه داشتن کف پای صاف می تواند احتمال ایجاد درد در لگن، زانو و مچ پا را افزایش دهد.
اگر به دنبال بهترین دکتر برای درمان قطعی صافی کف پا می باشید، پیشنهاد می کنیم از خدمات بهترین متخصص ارتوپد در تهران استفاده کنید.
به طور کلی، دو نوع بیماری کف پای صاف وجود دارد:
کف پای صاف انعطاف پذیر
این وضعیت بیشتر در کودکان ایجاد می شود،به این صورت که وقتی کودک می ایستد، قوس پای او از بین می رود. هنگام نشستن یا راه رفتن روی نوک پا، قوس دوباره نمایان خواهد شد.
کف پای صاف سفت و سخت
در افرادی که به این نوع از صافی کف پا دچار هستند، عارضه همیشگی می باشد، یعنی فرقی ندارد که شما در چه وضعیتی می باش، در هر حال کف پای شما صاف می باشد و هیچ قوسی مشاهده نمی باشد، عموما درمان در این گزینه از افراد کمی دشوار است.
علائم صافی کف پا
طی تجربیات ما، بیشتر افرادی که دارای صافی کف پا هستند از آن اطلاعی ندارند، زیرا هیچ گونه مشکلی برایشان ایجاد نمی شود، عموما زمانی متوجه آن می شوند که دردی در کف پای خود احساس کنند؛ بنابراین اولین علائمی که شما متوجه آن می شوید درد است.
البته که در نگاه و در نمای ظاهری نیز کاملا قابل تشخیص است، اما علائم دیگری که شما را متوجه این عارضه می کند عبارت است از:
- بدشکلی پا
- درد هنگام ایستادن یا راه رفتن
- درد در مچ پا
- تورم در پا و مچ پا
- عدم وجود قوس قابل مشاهده
اگر شما هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، لازم است که برای درمان نزد متخصص پا مرجعه کنید، در بسیاری از موارد میزان صاف بودن کف پا جزئی می باشد و شما با انجام برخی از کار ها می توانید از علائم به وجود آمده راحت شوید.
همچنین بخوانید: علت سوزش کف پا
برخی از علل صافی کف پا در بزرگسالان عبارتند از:
سن
بزرگسالان بالای 40 سال که بیشتر کم تحرک هستند، بیشترین خطر ابتلا به صافی کف پا را دارند.
بارداری
کف پای صاف می تواند در دوران بارداری ایجاد شود.
اضافه وزن
وزن بیش از حد می تواند به پاها فشار وارد کند و قوس پا را ضعیف کند.
وضعیت پزشکی کنترل نشده
بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و آرتریت روماتوئید می توانند افراد را در معرض خطر بیشتری برای بروز کف پای صاف قرار دهند.
جراحت
صافی کف پا می تواند در نتیجه آسیبی مانند کشیدگی تاندون یا شکستگی ایجاد شود.
درمان صافی کف پا
در صورتی که صافی کف پا برای شما مشکلی ایجاد نکتد، جای نگرانی وجود ندارد و می توانید با خیال راحت روند درمان را بیخیال شود، با این وجود، توجه به این نکته مهم است که داشتن کف پای صاف به دلیل مشکلات هم ترازی می تواند به مشکلاتی در مچ پا و زانو تبدیل شود؛ علاوه بر آن برخی از افراد ممکن است در حین فعالیت دچار درد یا تورم در مچ پا شوند.
در صورتی که صافی کف پا برای شما مشکل افرین شده باشد، پزشک شما یکی از روش های درمانی زیر را برایتان انتخاب می کند:
داروهای مسکن
اگر درد شدید در پاهای خود احساس می کنید، می توانید از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید. با این حال، در صورت تداوم علائم، باید با پزشک خود مشورت کنید.
عمل جراحي
برای بسیاری از افرادی که کف پای صاف دارند، جراحی لازم نیست. شما می توانید از طریق درمان های غیرجراحی کف پای صاف از جراحی اجتناب کنید. با این حال، اگر این روشها جواب ندادند یا برای رفع مشکلات مرتبط با آن، مانند پارگی تاندون، پزشک متخصص پا ممکن است جراحی را توصیه کند.
کفش های مخصوص
اکثر کفش های موجود در بازار برای عموم مردم ساخته می شوند، این کفش ها برای افرادی که دارای صافی کف پا هستند چندان مناسب نیست و ممکن است سبب بروز درد بیشتر شود. به جهت کم کردن عوارض شما باید کفش هایی را بپوشید که مناسب وضعیت پایتان می باشد، از این رو هم می توانید از کفش های طبی استفاده کنید و هم کفش هایی با کفی مخصوص که سفارشی می باشند.
تمرینات ورزشی مناسب صافی کف پا
کشش فاشیای کف پا
- جلوی یک دیوار بایستید.
- انگشتان پا را به سمت دیوار دراز کنید و سعی کنید زانوی خود را به سمت دیوار بکشید تا زمانی که کشش ملایمی را در زیر پا احساس کنید.
- برای یک دقیقه در این حالت بمانید و استراحت کنید.
کشش ساق پا
- روی یک پله بایستید و فقط پای خود را روی آن قرار دهید.
- پاشنه های خود را پایین بیاورید تا جایی که در ساق پا احساس کشیدگی کنید
بالا بردن پاشنه با اسکرانچ
- توپ پای درگیر را روی یک پله روی حوله قرار دهید.
- حوله را با انگشتان پا خمیده و پاشنه پا را به سمت زمین در زیر افقی پایین بیاورید.
- برای بالا رفتن فقط از پای مخالف استفاده کنید سپس تمام وزن را به پای درگیر منتقل کنید و دوباره پایین بیاورید.
تمرین قدرت عضلات قوس
- بنشینید و پای درگیر خود را روی ران دیگر ضربدری کنید.
- یک باند دور پای خود بپیچید.
- با دستان خود، پای خود را بالا بیاورید.
- پا را به آرامی در برابر کشش باند به حالت اولیه برگردانید.
عوارض کف پای صاف و افتادگی قوس پا چیست؟
اصولا اگر میزان صاف کف پای شما شدید نباشد، هیچ گونه عوارضی را مشاهده نمی کنید، تنها ممکن است از نمای ظاهری میزان قوس پا کمتر دیده شود که آن هم موضوع چندان جدی نمی باشد.
اما اگر میزان میزان صافی شدید باشد، ممکن است یکی از عوارض زیر برای شما ایجاد شود:
اصلی ترین مشکلی که صافی کف پا برای افزاد ایجاد می کند و همزمان با پیشرفت بیماری بدتر می شود، تغییر در نحوه راه رفتن می باشد.
این تغییر به این صورت است که، توانایی پاها برای برقراری تعادل و پریدن نیز کاهش پیدا میکند و درد هم به تدریج به سمت پاها و کمر کشیده میشود. این درد شامل درد عضلانی، درد مفصلی و التهاب تاندونها (مثلا تاندونوپاتی آشیل و فاسئیت پلانتار) میشود.
همان طور که در ابتدا بیان کردیم قوس موجود در کف پا موجب می شود تا ضربه های وارد شده بر روی پا گرفته شود، بنابراین افرادی که این قوس در آن ها وجود ندارد باید فشاری بیشتری را متحمل شوند.
شاید برای افراد عادی این موضوع مشکلی ایجاد نکند، اما جذب نشدن ضربه توسط پاها در ورزشکاران باعث می شود فشار بیشتری به پاها منتقل شود. در نتیجه ممکن است، آسیب های ناشی از استفاده بیش از حد مثل درد و ورم ساق پا(سندرم تنش استخوان تیبال) را به همراه داشته باشد.
زمانی که در راه رفتن شما تغییراتی ایجاد می شود، سبب می شود تا به مشکلاتی مثل میخچه، پنبه پا، خمیدگی انگشت و تاول دچار شوید.
دیگر عوارض شامل:
- تاندونیت آشیل
- آرتریت در مچ پا
- آرتریت در پا
- پینه پا
- التهاب کف پا ، التهاب رباطهای کف پا
- تاندونیت خلفی تیبیا
کلام آخر
صافی کف پا زمانی اتفاق میافتد که فرد دارای قوس کف پا حداقل یا غایب باشد که اغلب باعث مشکلات راه رفتن و گاهی درد میشود. دلایل مختلفی برای صافی کف پا وجود دارد و همه انواع این شرایط باعث ناراحتی و علائم نمی شوند.
در صورتی که این عارضه سبب بروز مشکلاتی برای فرد شود، لازم است که از گزینه های درمان صافی کف پا استفاده شود که شامل ماساژ، ورزش، کفی طبی و … می باشد. در موارد بسیار نادر احتیاج به جراحی می شود.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.
سلام چه مسکن هایی برای مصرف خوبه که عوارض نداشته باشن
سلام پزشک جراح بعد از جراحی کف پای صاف بهترین مسکن ها را برای شما تجویز خواهد کرد