درمان قطعی زانو ضربدری برای بزرگسالان و کودکان
زانو ضربدری عارضه ای است که در آن ران ها به سمت داخل متمایل می شوند و زانو ها از هم فاصله می گیرند و در همین حالت قوزک پا از هم فاصله دارد. این عارضه یکی از شایع ترین آسیب هایی که در پا رخ می دهد و در بیشتر موارد مادرزادی بوده و یا برای بزرگسال در طول سال های زندگی رخ داده است. اما آیا درمان قطعی زانو ضربدری وجود دارد؟
همان طور که اشاره کردیم این عارضه به صورت مادرزادی می باشد یعنی کودکان از بدو تولد به آن دچار هستند، برای گروهی به مرور زمان از بین می رود و برای گروهی دیگر همچنان باقی می ماند و نیاز به درمان می باشد. در این میان برخی نسبت به درمان بی توجه هستند و اقدامات لازم را انجام نمی دهند و یا درمان را به طور نصفه رها می کنند.
این دسته از افراد در بزرگسالی دچار مشکل خواهند شد، یعنی این عارضه با آن ها همراه بوده و حتی ممکن است به مرور شدت آن بیشتر شود، دقت کنید که شاید زانو ضربدری برای کودکان خیلی به چشم نباشد و مشکلی ایجاد نکند، اما اگر در بزرگسالی همراه او باشد قطعا مشکل ساز خواهد شد و زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا کمی بیشتر در خصوص این آسیب صحبت کنیم و بررسی کنیم که چه روش های درمانی برای آن وجود دارد، بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این عارضه دچار هستید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
علائم و نشانه های زانو ضربدری
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از مراجعین ما ایجاد می شود مربوط به علائم زانو ضربدری می باشد، برخی این آسیب را با سایر عارضه های مربوط به پا اشتباه می گیرند و نمی دانند که به طور دقیق به کدام دچار هستند البته با مراجعه نزد فوق تخصص ارتوپد می توانید به طور دقیق به عارضه خود پی ببرید.
به صورت کلی اگر فرد به صورت ایستاده قرار بگیرد و پای خود را به هم بچسباند، در این حالت اگر فاصله قابل توجهی بین دو پا، از زانو به پایین ایجاد شود و حالت پاها از شکل طبیعی خارج شود، در این صورت گفته می شود که به زانو ضربدری دچار است.
البته داشتن مقدار کمی فاصله بین پاها و مچ آن طبیعی است، یعنی یک فاصله حدودا 10 سانتی متری در کودکان زیر چهار سال جایی برای نگرانی ندارد. اما با این حال اگر احساس کردید که پاهای کودک شنا از حالت طبیعی خارج شده است و همانند سایر همسن و سالان خود نمی باشد، لازم است که نزد پزشک مراجعه کنید.
بنابراین علائم زانو ضربدری برای کودکان و بزرگسالان عبارت است از:
- کودک به دشواری یا شیوهای غیرطبیعی و ناخوشایند راه برود.
- زاویه رو به داخل یا خارج زانو بیش از حد طبیعی است.
- فاصله بین دو مچ پا بیشتر از ۱۰ سانتی متر است.
- کودک به دلیل زاویه زانو از زانو درد رنج میبرد.
- تفاوت آشکاری بین زاویه از زانو به پایین پاها در زمان صاف ایستادن
زانو ضربدری در بزرگسالان
اکثر مراجعین که برای زانو ضربدری به کلینیک خانه درد مراجعه می کنند افراد بزرگسالی هستند که از این آسیب رنج می برند. برای این دسته افراد سوال است که دلیل ایجاد این عارضه در آن ها چیست؟
همان طور که اشاره کردیم اگر زانوی ضربدری در کودکی درمان نشود، در نتیجه با فرد همراه بوده و در زمان بزرگسالی نیز علائم آن همچنان احساس می شود. اما در برخی موارد دیگر این افراد حتی در کودکی به آن دچار نبودند و به مروز زمان برای آن ها ایجاد شده است، که در این صورت مربوط به مشکلات مفصلی مثل آرتروز یا روماتیسم مفصلی می باشد.
حالت اندامی نامناسب در موارد شدید به تدریج تأثیر نامطلوبی را بر دیگر بخشهای بدن، مانند مفصلهای ران یا لگن، کمر یا پا و کف پا به جا میگذارد و در نتیجه بیمار دچار درد، لنگش یا مشکل در راه رفتن می شود.
همچنین بخوانید: ایا استرس باعث درد زانو یا درد مفاصل میشود؟
درمان قطعی زانو ضربدری
پروسه ای که برای تشخیص این عارضه انجام میشود، بسیار ساده است، زیرا علائم آن کاملا واضح است. اما به جهت درمان لازم است که دلیل ایجاد آسیب مشخص شود که این موضوع با بررسی تقارن زانوها، هم ترازی ساق پاها، رانها و کف پا و همچنین با بررسی سوابق خانوادگی و سوابق بیماری فرد انجام می شود.
پس از بررسی روش های درمانی که وجود دارد شامل:
استفاده از بریس پا
از بریس ها و تجهیزات مخصوص پای ضربدری برای درمان زانوی ضربدری از نوع پاتولوژیک ( این نوع پای ضربدری از بیماری هایی نظیر نرمی استخوان و شکستگی های قدیمی ساق پا منشات می گیرد) می توان استفاده کرد.
بریس ها نوعی وسیله درمانی هستند که به کفش متصل می شوند و با کشیدن زانو ها به سمت بالا سبب تغیر در فرم پاها می شوند.
البته این روش درمان معمولا برای کودکان نتیجه بخش می باشد و برای بدشکلی های شدید و قدیمی پوشیدن کفش بریس به تنهایی کافی نیست و باید در کنار آن از سایر روش های درمانی استفاده کرد.
فیزیوتراپی
اگر در کنار زانو ضربدری درد هم داشته باشید و نحوه راه رفتن شما تغییر پیدا کرده باشد، در این شرایط فیزیوتراپی کمک کننده است. همچنین در مواقعی که باید جراحی انجام شود، در این صورت فیزیوتراپی یک امر کاملا ضروری است.
با مراجعه به کلینیک های فیزیوتراپی، متخصصین به شما تمریناتی را آموزش می دهد که از طریق آن ها بهبود قدرت زانو و عملکرد آن انجام می شود.
جراحی
در اکثریت مواقع درمان قطعی زانو ضربدری در بزرگسالان جراحی است، مخصوصا زمانی که درد شدیدی در بیمار وجود داشته باشد و یا تغییر حالت زانو رخ داده باشد.
جراحی که برای این آسیب انجام می شود، جراحی استئوتومی یا اصلاح امتداد استخوانی زانو می باشد. روش انجام کار به این صورت است که برش هایی در نزدیکی مفصل زانو ایجاد می شود، سپس با ایجاد تغیراتی در استخوان و استفاده از ابزارهای مخصوص سعی می شود تعادل مناسبی در امتداد استخوان های ران و ساق پای بیمار ایجاد شود.
پس از انجام این کار به فیکس کردن پا برای جوش خوردن استخوان ها به یکدیگر نیاز است. که این کار با روش های متفاوتی مثل کمک گرفتن از پیچ ها و پلاک های مخصوص، گرافت یا استخوان مصنوعی و… برای فیکساسیون بهتر پا انجام می شود.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با درمان قطعی زانو ضربدری و جزئیات مربوط به این آسیب آشنا کنیم. اگر کودک شما به این عارضه دچار است توصیه می کنیم حتما اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید تا کودک شما در آینده به مشکلات جدی تر دچار نشود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.