درمان کیست مچ دست به روش های خانگی و جراحی
کیست مچ دست نوعی توده گرد و پر از مایع است که معمولا در امتداد تاندون و مفاصل مچ دست ایجاد می شود. این کیست معمولا در اندازه های مختلفی ظاهر می شود، برخی از آن ها به اندازه ی نخود هستند و برخی به حدی بزرگ هستند که به خوبی قابل مشاهده است. اما درمان کیست مچ دست چیست؟ آیا امکان درمان این عارضه بدون استفاده از جراحی وجود دارد؟
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص علت، علائم، تشخیص و روش های درمان این عارضه صحبت کنیم. بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار شده است توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
علائم کیست گانگلیون چیست؟
کیستهای گانگلیون ضایعاتی هستند که فضا را اشغال میکنند و به همین دلیل ممکن است بسته به اندازه یا محل، مقادیر متغیری از ناراحتی یا درد ایجاد کنند.
معمولا درد حاصل از این عارضه یک درد دائمی، آزاردهنده و کسل کننده می باشد که ممکن است به بالای بازو کشیده شود. کیست های گانگلیون همانند کیست زانو ممکن است به اندازه ای بزرگ باشند که با دامنه حرکتی مچ دست تداخل داشته باشند.
همچنین اگر به تاندون فلکسور متصل شود، ممکن است در قدرت گرفتن یا حرکت انگشتان مرتبط اختلال ایجاد کند.
جدا از تمامی این موارد واضح ترین علائم آن برامدگی است که بر روی سطح پوست ایجاد می شود، این کیست ممکن است در قسمت های مختلفی از دست اعم از مچ دست، پشت دست، روی دست، انگشتان و … ایجاد شود.
به طور کلی واضح ترین علائم برای کیست دست شامل موارد زیر می باشد و در صورت احساس هر یک از آن ها لازم است که نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه نمایید:
توده قابل لمس:
گانگلیون معمولاً به صورت یک توده قابل لمس و قابل تغییر در اندازه و شکل در ناحیه مچ دست یا پاشنه پا ظاهر میشود. این توده ممکن است نرم و انعطافپذیر باشد.
درد:
بیشتر گانگلیون ها درد ندارند یا دردهای بسیار کمی دارند. با این حال، در برخی موارد، خصوصاً وقتی که گانگلیون فشار روی عصبها یا سازمانهای اطراف را ایجاد کند، ممکن است درد و مزاحمت در ناحیه مورد تحت بررسی را تجربه کنید.
تغییرات حرکتی:
گانگلیون در صورتی که در نزدیکی مفصل مچ دست یا پا باشد، ممکن است باعث محدودیت حرکت مفصل شود. که میتواند منجر به مشکلاتی مانند سختی در خم و راست کردن مچ دست یا پاشنه پا شود.
تورم و قرمزی:
در برخی موارد، گانگلیون ها ممکن است باعث تورم و قرمزی در ناحیه مشکل ساز شوند.
مهم است بدانید که علائم کیست مچ دست در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. اگر علائمی در مچ دست یا هر ناحیه دیگری تشخیص دهید که نگرانکننده است، بهتر است به فوق تخصص ارتوپدی در تهران مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را تعیین کند.
کیست مچ دست چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که شما با توجه به علائم ایجاد شده نزد پزشک متخصص مراجعه می کنید، در ابتدا سوالاتی در خصوص سابقه درمانی و مدت زمان ایجاد کیست از شما پرسیده می شود. در صورتی که کیست به صورت زیر پوستی باشد و قابل مشاهده نباشد از شما برخی از آزمایشات خواسته می شودکه معمولا شامل اشعه ایکس، سونوگرافی و ام ار ای می باشد.
امکان دریافت مایع از کیست مچ دست یا گانگلیون برای بررسی آزمایشگاهی نمونه نیز وجود دارد. کیست مچ دست در افرادی مانند ورزشکاران رشته ژیمناستیک و تایپیستها که کار زیادی از مچ دست خود میکشند بیشتر دیده میشود.
همچنین بخوانید: درمان رگ به رگ شدن مچ دست
درمان کیست مچ دست
حدود 50 درصد از گانگلیون ها بدون درمان خود به خود ناپدید می شوند. بنابراین در مراحل اولیه باید منتظر بمانید تا ببینید آیا این اتفاق می افتد یا خیر. به همین جهت شما نیازی به درمان نخواهید داشت مگر اینکه کیست دردناک باشد.
البته اولین قدمی که شما باید به جهت درمان انجام دهید این است که از ایجاد فشار بر روی مچ دست خودداری کنید.
روش های خانگی
برخی از روش های خانگی وجود دارد که به کمک آن ها می توانید به درمان کیست مچ دست خود کمک کنید. البته توصیه ما همیشه در این است که در ابتدا نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید و سپس پس از معاینه حضوری در صورتی که گفته شد مشکل جدی ای وجود ندارد از روش های زیر استفاده کنید.
- استفاده از کمپرس گرم به جهت ایجاد گردش خون بهتر و تخلیه سریع تر مایعات درون کیست
- جلوگیری از حرکات مکرر مچ به جهت کاهش فشار بر روی مفاصل مچ دست
- مصرف مسکن هایی مثل استامینوفن، ناپروکسن یا ایبوپروفن برای تسکین درد
چند نکته مهم در خصوص درمان های خانگی که لازم است رعایت کنید:
- هرگز تلاش نکنید تا با استفاده از سوزن یا برش دادن کیست را تخلیه کنید. این کار نه تنها فایده ای ندارد بلکه سبب بروز عفونت خواهد شد.
- با اجسام سنگین به کیست ضربه نزنید، بسیاری از افراد تصور می کنند با ضربه زدن به کیست می توانند آن را از بین ببرند، اما این کار کاملا اشتباه است و نتیجه ای جز آسیب به مفصل و عفوت کیست را به همراه نخواهد داشت.
در ادامه برخی از موارد پرکاربرد درمان خانگی کیست مچ دست را برایتان نام میبریم:
ضربه نور و لیفتینگ
با استفاده از ضربه نور مستقیم یا لیفتینگ (مجموعه دستگاه های مغناطیسی قدرتمند) میتوان فشار روی کیست را افزایش داد و در برخی موارد ممکن است کیست را کوچکتر کند یا حتی برطرف کند. این روش به عنوان یک راه حل غیر جراحی در برخی از موارد تجویز میشود.
ضربه با وسایل مخصوص
برخی افراد با استفاده از روش سنتی ضربه با کتان به مکان کیست، تلاش میکنند تا فشار روی کیست را افزایش دهند و باعث کوچک شدن یا حتی از بین بردن آن شوند. اما این روش برخی مواقع میتواند باعث تشدید علائم یا عوارض جانبی شود، بنابراین توصیه میشود قبل از انجام این روش با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده از باندهای فشاری
استفاده از باندهای فشاری روی مچ دست ممکن است فشار روی کیست را افزایش داده و از رشد و تورم آن جلوگیری کند. این روش معمولاً برای کنترل علائم و کاهش رخداد کیست مورد استفاده قرار میگیرد.
روغن سیاه دانه برای کیست مچ دست
روغن سیاه دانه به عنوان یک درمان خانگی برای کیست مچ دست معروف است. این روغن از تخم سیاه دانه استخراج میشود و خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد قارچی قوی ای دارد که ممکن است به کاهش علائم و بهبودی در کیست مچ دست کمک کند.
برای استفاده از روغن سیاه دانه درمانی برای کیست مچ دست، شما میتوانید این روندها را دنبال کنید:
1. پیش از استفاده از روغن سیاه دانه، منطقه مچ دست را با آب گرم و صابون بشویید و آن را خشک کنید.
2. چند قطره روغن سیاه دانه را روی کیست مچ دست خود قرار دهید و به آرامی به داخل پوست ماساژ دهید. میتوانید از انتهای انگشتان خود یا از یک پنبه استفاده کنید.
3. بعد از حدود 15-20 دقیقه، روغن را با آب گرم بشویید و محل را خشک کنید.
4. این روند را دوبار در روز تکرار کنید تا بهبودی مشاهده شود
دارو درمانی
اولین گزینه که برای تجویز می شود مصرف دارو است، دارو به شما کمک می کند تا علائم شما کمتر شود و درد و ناراحتی کمتری احساس خواهید کرد.
برای تسکین درد ممکن است برای شما داروی مسکن تجویز شود. اطمینان حاصل کنید که هر دارویی را طبق تجویز مصرف میکنید و از یک پزشک متخصص در این زمینه راهنمایی بخواهید.
عمل جراحي
اگر اندازه گانگلیون بعد از 6 ماه کاهش نیافته است یا باعث مشکلات عملکردی و یا درد قابل توجهی می شود، احتمالا گزینه جراحی به شما پیشنهاد می شود.
بنابراین اگر کیست مچ دست درد قابل توجهی ایجاد کند یا حرکت در مفصل شما را محدود کند، جراحی در نظر گرفته می شود. با این حال، این احتمال وجود دارد که حتی پس از جراحی دوباره عود کند.
در ادامه توضیحاتی در خصوص جراحی هر یک از بخش های این کیست برای شما آورده ایم:
کیست گانگلیون در پشت مچ دست
تخلیه این گانگلیون می تواند تورم را کاهش دهد اما اغلب برمی گردد.
مشکلات بعد از جراحی عبارتند از:
- درد مداوم
- از دست دادن حرکت مچ دست
- گیر افتادن دردناک شاخه های عصبی در اسکار
- احتمال عود مجدد آن پس از جراحی 10 درصد است.
کیست گانگلیون در جلوی مچ دست
تخلیه این گانگلیون ممکن است مفید باشد، اما می تواند خطرناک باشد زیرا کیست اغلب به شریان مچ دست نزدیک است (جایی که می توانید نبض را احساس کنید).
مشکلات بعد از جراحی عبارتند از:
- درد مداوم
- از دست دادن حرکت مچ دست
- گیر افتادن شاخه های عصبی در اسکار
به این دلایل، بسیاری از جراحان توصیه می کنند که این کیست ها را جراحی نکنید. 30 تا 40 درصد احتمال بازگشت مجدد آن پس از جراحی وجود دارد.
کیست گانگلیون در پایه انگشت
این گانگلیون ها در انتهای انگشت احساس می کنند مانند یک نخود خشک شده و می توانند هنگام گرفتن درد ایجاد کنند.
مشکلات بعد از جراحی عبارتند از:
- درد مداوم
- از دست دادن حرکت انگشت
- گیر افتادن دردناک شاخه های عصبی در اسکار
احتمال بازگشت مجدد آن پس از جراحی بسیار کم است.
کیست گانگلیون انگشت
این گانگلیون ها با ساییدگی مفصل انتهایی انگشت همراه هستند. فشار ناشی از کیست ممکن است باعث ایجاد شیار در ناخن شود. گاهی اوقات مایع کیست از طریق پوست نازک پوشاننده نشت می کند.
مشکلات بعد از جراحی عبارتند از:
- عفونت
- سفتی و درد ناشی از فرسودگی مفصل
احتمال عود مجدد آن پس از جراحی 10 درصد است.
فیلم تخلیه کیست مچ دست
در این بخش برای اینکه بهتر فرایند جراحی کیست مچ دست را بدانید یک ویدیو به صورت انیمیشنی آوردهایم تا دقیقا مراحل عمل تخلیه کیست مچ دستتان را مشاهده کنید
آیا کیست مچ دست خطرناک است؟
به طور کلی، کیستهای گانگلیون در مچ دست خطرناک نیستند و بیشتر به عنوان مشکلات آزاردهنده جسمانی تلقی میشوند. این توده ها معمولاً خودبخود بروز میکنند و در بیشتر موارد راحت برطرف می شوند.
اما در موارد نادر، کیست گانگلیون میتواند منجر به مشکلات جدی تر شود. برای مثال، اگر کیست فشاری روی بندها، عصبها یا عضلات اطراف را ایجاد کند، ممکن است علائم دستشما را بیشتر کند. این علائم ممکن است شامل درد شدید، محدودیت حرکتی در مفصل مچ دست و تشدید علائم با فعالیتهای مشخص باشد.
بنابراین، در صورتی که شما علائم مزاحمی دارید یا تغییرات جدی در علائم خود مشاهده میکنید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک شما میتواند بر اساس علائم، تاریخچه پزشکی و نیازهای شما، تشخیص دقیق را انجام دهد و در صورت لزوم، درمان کیست مچ دست را تعیین کند.
علت کیست های گانگلیون چیست؟
علت دقیق ایجاد کیست هایگانگلیون هنوز کاملاً مشخص نیست. با این حال، برخی عوامل و فرضیات مرتبط با ایجاد این توده ها وجود دارند:
تروما (صدمه)
برخی از محققان معتقدند که آسیب رسیدن به بافت مفصل میتواند به عنوان یک عامل ایجاد کیست های گانگلیون عمل کند. ممکن است تروما یا ضربههای مکرر به مچ دست یا نواحی دیگری از بدن باشد که در طول زمان میتواند عوارضی مانند ایجاد توده گانگلیون را ایجاد کند.
فشار و تنش
فعالیتهایی که موجب اعمال فشار و تنش بر روی مفصل میشود، ممکن است نقشی در تشکیل کیست گانگلیون داشته باشد. برای مثال، استفاده مکرر از مچ دست در فعالیتهایی مانند ورزش های وزنه برداری، تجربه شغلی خاص یا استفاده مکرر از ابزارهای کاری ممکن است باعث ایجاد این توده شود.
عوامل مورفولوژیک
برخی از مطالعات نشان داده است که وجود خلل در تشکیل و توسعه بافت مفصل میتواند ریشه علت گانگلیون باشد. این عوارض ممکن است به صورت ساختاری یا ژنتیکی باشند و باعث افزایش تمایل به ایجاد گانگلیون در برخی افراد شوند.
مهم است بدانید که این تمام فرضیات و فاکتورها احتمالی هستند و هنوز تحقیقات بیشتر برای تایید آنها نیاز است. همچنین، توجه به سایر عوامل و شرایط پزشکی فرد نیز میتواند در تشکیل گانگلیون تاثیرگذار باشد. به همین دلیل، در صورت تشخیص کیست گانگلیون یا داشتن هرگونه توده مشکوک در بدن، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق را تشخیص داده و درمان مناسب را تعیین کند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با درمان کیست مچ دست و دیگر جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که اگر علائم این کیست در دست شما وجود دارد حتما در مرحله اول نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید و مطابق با توصیه های پزشک برای درمان اقدام کنید.
زیرا بسیاری از افراد بدون مراجعه با درمان های خانگی اقدام به بهبود می کنند، در این صورت ممکن است نه تنها فایده ای برای شما نداشته باشد بلکه وضعیت کیست شما روز به روز بدتر شود و علائم آن بیشتر خواهد شد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.