دوره نقاهت بعد از عمل رباط صلیبی به چه صورت است؟
اگر عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی زانو را انجام داده باشید، احتمالا اکنون این سوال برایتان ایجاد شده است که دوره نقاهت بعد از عمل رباط صلیبی چقدر است و چگونه می توان در بازه زمانی کوتاه تری به نتیجه مثبت رسید؟
در ابتدا لازم است بیان کنیم که پس از این جراحی، شاید شما به سرعت بتوانید توانایی خود برای راه رفتن و یا ایستادن روی پاهایتان را به دست آورید، اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که بدن شما همچنان در حال بهبود یافتن است و روند بهبودی به طور کامل طی نشده است، یعنی برای اکثریت افراد بهبودی کامل بین 2 تا 9 ماه طول خواهد کشید.
پس از جراحی اگر به توصیه های پزشک خود گوش کنید قطعا این روند سریع تر طی می شود و زودتر می توانید تمامی توانایی خود را به دست آورید. در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت کامل این نکات را برای شما بیان کنیم؛ بنابراین اگر قصد انجام این جراحی را دارید و یا آن را انجام داده اید توصیه می کنیم تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
دوران نقاهت بعد از جراحی رباط صلیبی زانو
اگرچه دوران نقاهت در هر فردی نسبت به دیگری متفاوت است، اما زمانی که شما این جراحی را نزد فوق تخصص زانو در تهران انجام می دهید برخی شرایط برای تمامی افراد بکسان است، در کنار این شرایط این که شما تا چه اندازه به توصیه های پزشک عمل کنید تاثیر بسیاری در روند درمان دارد. در ادامه بیشتر در خصوص این موضوع توضیح می دهیم.
دو هفته اول پس از جراحی
پس از پارگی رباط صلیبی و انجام جراحی مربوطه، این زمان جزو دوران بحرانی است در فرایند بهبود است، زیرا بدن شما در این زمان بسیار آسیب پذیر است. در طی جراحی رباط صلیبی زانو تمامی عضلات، رباط ها و بافت های بدن تحت تاثیر قرار گرفته اند، بنابراین بدن واکنش نشان می دهد. این واکنس با تورم و تجمع مایع اضافی در مفصل زانو نشان داده می شود.
برای برخی افراد لازم است که دوران توانبخشی پس از جراحی شروع شود و برای درمان سریع تر فرد باید به صورت روزانه آن ها را انجام دهد. نکاتی که برای توانبخشی در این زمان توصیه می شود عبارت است از:
- تمرینات و آموزشهای مربوط به راه رفتن را جهت آماده شدن برای کنار گذاشتن عصاها انجام دهید.
- برای خم شدن زانو، پای خود را روی لبه تخت یا صندلی قرار دهید.
- پای خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید و هر دو ساعت یک بار روی آن یخ بگذارید.
- برای کشش زانو، زیر پاشنه پا یک پایه قرار دهید.
2 تا 6 هفته پس از جراحی
در این زمان وضعیت شما به نحوی شده است که قادر خواهید بود وزن خود را بر روی هر دو پا تحمل کنید، اما با توجه به این که بافت ها دائما در حال بهبود می باشند بنابراین فعالیت شما محدود می شود.
در این مدت میزان فعالیت شما با توجه به دارو هایی که مصرف می کنید و این که کدام یک از پاهای شما آسیب دیده است تواناهایی شما مشخص می شود. بهترین کار این است که نزد فیزیوتراپیست مراجعه کنید تا وضعیت بدن شما کنترل شود. همچنین با توجه به این که زانو در این زمان بسیار آسیب پذیر است بسیار مهم است که برای درمان زانو درد از هر گونه فشار اضافی جلوگیری شود، به این جهت استفاده از بریس توصیه می شود.
نکاتی که برای توانبخشی و بهبود زانو در این بازه زمانی توصیه می شود شامل:
- انجام ورزشهای تقویت پا مانند اسکوات، پرس پا و حرکت کورل ماهیچه همسترینگ، در صورتی که توسط متخصص فیزیوتراپی شما توصیه شده باشد.
- انجام دادن ورزش هایی مثل پیاده روی برای 15 الی 20 دقیقه در طول روز
6 هفته تا 3 ماه پس از جراحی
زمانی که که 6 هفته از جراحی شما گذشته باشد سختی دوران نقاهت را طی کرده اید و درد شما تمام خواهد شد. در این زمان قادر خواهید بود که فعالیت هایی مثل دوچرخه سواری، شنا و قایقرانی را انجام دهید. اگر فعالیت ورزشی خاص دیگری انجام می دهید لازم است به متخصص فیزیوتراپ خود اطلاع دهید تا بدن شما را برای انجام تمرین مورد نظر آماده کند.
نکات توانبخشی برای این دوران شامل:
- حرکت شنا به صورت سبک
- از پریدن و حرکات چرخشی که موجب فشار به زانو می شود خودداری کنید
- حرکت ورزشی جانبی مانند لانگ و بالا و پایین رفتن از پله را انجام دهید.
3 تا 6 ماه پس از جراحی
در این زمان وضعیت شما به طور قابل توجهی بهبود یافته است، اما همان طور که بیان کردیم بهبودی کامل زمان بر است و لازم است که همچنان در انجام فعالیت های مختلف دقت داشته باشید.
در این زمان متخصص فیزیوتراپ هم به بالا بردن تواناهایی زانوی شما کمک می کند و هم فعالیت هایی را آموزش می دهد که در محافظت رباط صلیبی قدامی و پیشگیری از آسیب دیدگی در آینده مفید است.
نکات توان بخشی که در این دوران کمک کننده است شامل:
- بازگشت تدریجی به فعالیت های همیشگی
- زمانی که 6 ماه از جراحی شما گذشته باشد، می توانید تمامی فعالیت های روزمره که در گذشته انجام می دادید را از سر بگیرید، اما همواره باید این مورد را در نظر داشته باشید که تاجی ممکن از ایجاد فشار مضاعف بر روی زانو جلوگیری کنید.
نکاتی برای کوتاه تر شدن دوران نقاهت
در بالا به شما توضیح دادیم که از هفته اول تا 6 ماه پس از جراحی دوران نقاهت شما به چه صورت طی می شود، در ادامه کارهایی را به شما توصیه می کنیم که با عمل به آن ها می توانید در بازه زمانی کوتاه تری توانایی های خود را به دست آورید.
در طول دوران فیزیوتراپی صبور باشید
همان طور که مطالعه کردید فیزیوتراپی یکی از بخش های بسیار مهم در طول دروه نقاهت می باشد، برای برخی از افراد خسته کننده است که چندین ماه به این جلسات بروند و کارهای گفته شده را انجام دهند، اما اگر می خواهید روند درمانی مناسبی داشته باشید بسیار مهم است که این موضوع را رعایت کنید.
بنابراین باید به تمامی توصیه های فیزیوتراپیست خود گوش دهید تا دوران نقاهت به خوبی در شما طی شود و بتوانید زودتر به فعالیت های عادی خود بازگردید.
برای کنترل التهاب، سرما درمانی انجام دهید
در هفته اول پس از جراحی تورم و درد شما بسیار است، در این زمان استفاده از سرما درمانی برای کاهش تورم و کنترل درد بسیار کمک کننده است. همچنین استفاده از روش های خانگی دیگری نظیر فشرده سازی در کنار سرما درمانی تاثیر زیادی دارد.
البته در نظر داشته باشید که سرما درمانی باید با دقت و حوصله انجام شود تا تاثیر مناسبی داشته باشد، در غیر این صورت حتی می تواند موجب آسیب نیز شود.
استفاده از عصا
یکی از سوالات بسیاری از بیماران این است که آیا پس از جراحی استفاده از عصا لازم است؟ این مورد برای اکثریت افراد توصیه می شود مخصوصا در چند روز اول پس از جراحی، زمانی که 10 روز از جراحی شما گذشته باشد می توانید عصا را کنار بگذارید و به تدریح به تنهایی قدم بزنید. اما در روز های ابتدایی استفاده از عصا توصیه می شود.
بستن بریس
این مورد کاملا وابسته به ترجیحات بیمار و نظر جراح می باشد، ممکن است وضعیت شما به گونه ای باشد که استفاده از بریس گزینه مناسبی نباشد؛ با این حال برای اکثریت افراد توصیه می شود که مدتی از بریس استفاده کنند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با دوره نقاهت بعد از عمل رباط صلیبی و کارهایی که انجام آن ها موجب سریع تر شدن آن می شود آشنا کنیم. در آخر این موضوع را در نظر داشته باشید اگر می خواهید زودتر به زندگی روزمره خود بازگردید فقط به توصیه های پزشک خود توجه کنید و از عمل به توصیه های افراد دیگر خودداری کنید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.