دیسکوگرافی کمر چیست؟ چه کاربردی دارد و چگونه انجام میشود؟
دیسکوگرافی کمر نوعی تزریق است که به کمک آن می توان یک ارزیابی از مشکلات کمر داشت. بیشترین کاربرد انجام این تزریق مربوط به قبل جراحی می باشد، به این صورت که با کمک این روش می توان تشخیصی از درد دیسک کمر به دست آورد.
همان طور که می دانید کمردرد جزو عارضه های شایعی است که اکثر افراد در طول زندگی خود با آن روبرو می شوند، درد کمر ممکن است وابسته به هر دلیلی باشد، در نتیجه برای پیدا کردن یک روش درمانی موثر، لازم است که تشخیص دقیقی از علت درد صورت گیرد.
در یا شرایط استفاده از دیسکوگرافی می تواند موثر باشد، دیسکوگرافی که به آن تست تحریک دیسک هم گفته می شود یک روش موثر به جهت تشخیص درد ناشی از دیسک آسیب دیده می باشد.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت دقیق تر به بررسی این روش بپردازیم و ببینیم که موارد کاربرد آن چیست و چگونه انجام می شود، بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان ملزم به انجام دیسکوگرافی کمر هستید و می خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص آن به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
فرآیند دیسکوگرافی به چه صورت است؟
با این که ممکن است هر یک از پزشکان فوق تخصص ستون فقرات از یک نوع روش استفاده کنند؛ اما معمولا فرایند کلی به صورت زیر است:
تاریخچه و آزمایش فیزیکی
در ابتدا یک پرستار یک تاریخچه از علائم شما و وضعیت جسمانیتان به دست می آورد، در این مرحله شما می توانید هر گونه سوالی که دارید از پرستار بپرسید تا با آرامش بیشتری ادامه مراحل را دنبال کنید.
سپس متخصص دیسکوگرافی با شما صحبت می کند تا آناتومی مربوط را بررسی کند و در خصوص جزئیات کار با شما صحبت می شود. در این جا اگر تمامی شرایط مناسب باشد تصمیم گرفته می شود تا ادامه مراحل طی شود.
اما ممکن است این سوال برایتان ایجاد شده باشد که در چه شرایطی دیسگوگرافی توصیه می شود؟ موارد زیر جزو زمان هایی است که پزشک استفاده از این عمل را توصی می کند:
- پارگی دیسک کمر
- بیماری دژنراتیو دیسک (DDD)
- سندرم فاست
- کمر درد دیسکوژنیک
- فتق دیسک
- فتق دیسک کمر
- اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک (SI)
آماده سازی اولیه
اگر شما اجازه انجام این آزمایش را داده باشید، اگر به دارو های intra-procedural احتیاج باشد، تزریق داخل وریدی صورت می گیرد. معمولا هیچ نوع آرامش بخشی به بیمار داده نمی شود تا در خصوص واکنش هایی که ایجاد می شود یا احساسات تداخلی ایجاد نشود.
پس از آن شما باید روی یک میز تخصصی بنشینید که در اطراف آن اسعه ایکس قرار گرفته است. فضای دیسک شما در پشت کمر با قلم جوهر مشخص می شود و در نهایت بررسی می شود.
سپس کمر شما به طور کامل تمیز می شود و پارچه ای استریل بر روی آن قرار می گیرد. فلوئوروسکوپ نیز به صورت استریل پوشانده می شود و متخصص دیسکوگراف یک لباس جراحی استریل می پوشد.
همچنین بخوانید: هزینه و تعرفه های عمل جراحی دیسک کمر
تجویز بی حسی موضعی
این تزریق به این جهت انجام می شود که هسته ای از بافت پوست شما که تا سطح دیسک گسترش یافته است بی حس شود. در زمان بی حس شدن این بافت ها، یک سوزن به سمت دیسک هدایت می شود و تنها سطح خارجی آنالوس (حاشیه خارجی دیسک) را لمس می کند.
با استفاده از این سوزن، یک سوزن بسیار کوچکتر به سمت قسمت مرکزی دیسک پیش می رود و در نهایت وارد می شود. در اکثر موارد این روند دردی به همراه ندارد، با این حال این موضوع وابسته به آستانه تحمل شما می باشد.
عمل دیسکوگرافی کمر معمولا در کمتر از یک ساعت انجام می شود، پس از آن در محل هایی که سوراخ های سوزنی ایجاد شده است تا چند روز درد خواهید داشت. در این زمان به جهت تسکین درد می توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.
همچنین قرار دادن کیسه یخ بر روی محل درد می تواند موثر باشد، اما در خصوص مصرف مسکن باید از پزشک خود سوال کنید که می توانید مصرف کنید یا نه.
تحت فشار قرار دادن دیسک ها
پس از وارد شدن تمامی سوزن ها، دیسک ها به نوبت تحت فشار قرار می گیرند، این فشار شامل تزریق مقداری مایع استریل (معمولاً ماده کنتراست (رنگ اشعه ایکس)) به مرکز دیسک است.
این مرحله مهم ترین قسمت این فرایند است و شما باید هرآنچه را که احساس می کنید به خوبی بیان کنید. معمولا احساسات شما یکی از سه موارد زیر می باشد:
- هیچ احساسی ندارید
- احساس فشار می کنید
- احساس درد می کنید
البته پس از فشار دادن هر سطح با استفاده از یونیت فلوروسکوپی عکس گرفته می شود و سپس سوزن ها برداشته می شود. در نهایت یک سی تی به جهت مستندسازی ساختار داخلی دیسک به دست می آید و تمام.
به صورت کلی فراینند عمل دیسکوگرافی به همین صورت است و تنها در جرئیات ممکن است تغییراتی ایجاد شود.
همچنین بخوانید: چه ورزش و فعالیت هایی برای دیسک کمر مضر است؟
نتایج مورد انتظار
پس از انجام این عمل پزشک تصاویر و اطلاعاتی را که در زمان این فرایند داشتید را بررسی می کند تا به شما کمک کند منشا درد تشخیص داده شود، همچنین پزشکان از این تصاویر برای درمان بهتر و یا در جراحی استفاده می کنند.
البته تنها به این تصاویر اعتماد نمی شود، زیرا پاسخ های درد در حین دیسکوگرافی بسیار متفاوت است. بنابراین به طور معمول، نتایج دیسکوگرام با نتایج آزمایشات دیگر مانند ام آر آی یا سی تی اسکن و معاینه فیزیکی هنگام تعیین یک برنامه درمانی برای کمر درد ترکیب می شود.
در خصوص بیماران نیز، شما در روز بعد می توانید تمامی فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید. با این حال وابسته به وضعیت بدنی ممکن است یک تا دو روز پس از دیسکوگرافی احساس درد داشته باشید. اگر درد شما ناراحت کننده است با پزشک خود تماس بگیرید، با توجه به علائمی که دارید پزشک به شما راهنمایی می کند چگونه درد خود را کاهش دهید.
خطرات و عوارض احتمالی دیسکوگرافی
اگرچه فرایند این عمل بسیار کم تهاجمی است، اما همانند هر آزمایش دیگری، متناسب با وضعیت بدنی شما ممکن است برای عوارض احتمالی ایجاد شود.
- درد ستون فقرات نیز یک خطر نادر است.
- ترسناک ترین عارضه عفونت فضای دیسک است که درمان آن بسیار دشوار است. خوشبختانه، با استفاده از تکنیک های بسیار سخت استریل، این یک عارضه بسیار غیر معمول است.
- احتمال آسیب دیدگی ریشه عصب بسیار نادر است.
البته در صورتی که شما برای انجام این آزمایش نزد کلینیک های معتبری مراجعه کنید که از تکنیک های مدرن استفاده می شود، امکان ایجاد تمامی علائم بالا بسیار نادر می شود.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با دیسکوگرافی کمر و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.