علائم روماتیسم ستون فقرات + روش های درمان
روماتیسم ستون فقرات اغلب دارای علائمی مشابه با کمردرد و دیسک کمر می باشد، از این رو در بیشتر موارد با این بیماری ها اشتباه گرفته می شود. اما در حقیقت روماتیسم ستون فقرات نوعی آرتروز است که بر روی مهره ها و مفاصل فاست تاثیر می گذارد.
در موارد حاد تر روماتیسم ستون فقرات می تواند سبب شکل گیری استخوان های جدید شود که مهره ها را به هم متصل می کند، در این حالت و با چسبندگی مهره ها ستون فقرات فرد خشک و بی حرکت می شود و برخی از بیماری ها نظیر کیفوز را در پی دارد.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا شما را با جزئیات بیشتری از روماتیسم ستون فقرات آشنا کنیم و ببینیم که چه علائمی دارد و روش های درمان چیست، بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به این آسیب دچار هستید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
علائم روماتیسم کمر و گردن
هنگامی که RA ستون فقرات کمر و گردن را درگیر می کند، همیشه علائم اولیه ایجاد نمی کند، اما با پیشرفت درد، علائم دیگر ممکن است ایجاد شود که شما ملزم به مراجعه نزد فوق تخصص ستون فقرات هستید.
گردن درد و کمر درد شایع ترین علامت است و یکی از اولین نشانه هایی است که نشان می دهد شما ممکن است درگیری ستون فقرات گردنی در RA داشته باشید.
علاوه بر درد، علائم RA که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد عبارتند از:
- سردرد
- تورم و سفتی مفاصل در قسمت های آسیب دیده پشت
- از دست دادن عملکرد و حرکت
- درد در شانه ها، قسمت بالایی پشت یا پایه جمجمه
- سفتی در پشت و گردن
- گرما در اطراف مفاصل آسیب دیده
- حساسیت در نواحی آسیب دیده پشت
- دردی که به پایین یک یا هر دو بازو کشیده می شود که نشان دهنده درگیری ریشه عصب گردنی است
آسیب به مفاصل فاست ناشی از آرتریت روماتوئید یا علل دیگر، مانند ساییدگی و پارگی عمومی، میتواند باعث کاهش ثبات ستون فقرات شود و باعث لغزش مهره ها روی یکدیگر شود. اگر این در قسمت پایین ستون فقرات رخ دهد و یا دیسک لیز خورده باشد، ممکن است به سیاتیک یا فشار روی عصب سیاتیک که در امتداد کمر و لگن قرار دارد موجب شود.
تشخیص روماتیسم ستون فقرات
بیشتر تشخیص ها با شرح حال و معاینه بیمار و به دنبال آن تصویربرداری دقیق از ستون فقرات انجام می شود. در این میان اشعه ایکس یک مطالعه غربالگری خوب است که خارهای استخوانی را نشان می دهد.
اسکن MRI بسیار مفید است. سی تی اسکن ستون فقرات و میلوگرام و به دنبال آن سی تی اسکن ممکن است در موارد خاص بسیار مفید باشد. هنگامی که این سوال وجود دارد که کدام سطح از ستون فقرات باعث ایجاد مشکل می شود، مطالعات EMG هدایت عصبی ممکن است کمک کند. در شرایط خاص، بلوک های انتخابی ریشه عصبی استروئیدی اپیدورال نیز ممکن است مفید باشد.
همچین بخوانید: انواع دلایل درد ستون فقرات + چگونگی درمان با روش های مختلف
درمان روماتیسم ستون فقرات
اهداف درمان کمردرد RA معمولاً کاهش یا از بین بردن درد، تسهیل عملکرد برای شما و کاهش پیشرفت بیماری و آسیب، به ویژه برای سلامت ستون فقرات است. برای اکثر افراد مبتلا به کمردرد RA، درمان غیر جراحی است و شامل ترکیبی از درمان های دیگر است.
درمان های غیر جراحی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی(NSAIDs) و کورتیکواستروئیدها به شکل قرص با تزریق برای کاهش درد و تورم
- سایر داروهایی که علائم و محرک های التهاب را درمان می کنند، مانند سرکوب کننده های ایمنی، داروهای ضدروماتیسمی اصلاح کننده بیماری و داروهای بیولوژیک
- فیزیوتراپی برای بهبود قدرت کمر و دامنه حرکتی ستون فقرات
- کاردرمانی ممکن است راه هایی را برای محافظت از کمر شما آموزش دهد (که می تواند شامل نحوه برداشتن و حمل اشیاء در حالی که کمر شما را از آسیب و درد در امان نگه دارد)
- تغییرات سبک زندگی به کاهش التهاب و استرس در کمر و ستون فقرات کمک می کند، از جمله رژیم غذایی ضد التهابی، کاهش وزن، ورزش، اصلاح وضعیت بدنی، و تمرین ارگونومی خوب در هنگام نشستن.
- تزریق ستون فقرات همچنین می تواند راه سریعی برای تسکین کمردرد RA باشد. که معمولا شامل یک کورتیکواستروئید یا بی حس کننده در ناحیه عصبی تحت تأثیر التهاب RA است. اثرات دارو ممکن است هفته ها یا حتی ماه ها طول بکشد.
راه های مقابله با درد مزمن
در صورتی که گردن درد یا کمر درد علیرغم سایر درمان ها برطرف نشد یا اگر آزمایش های تصویربرداری نشان می دهد که ستون فقرات گردنی ناپایدار است، ممکن است مداخله جراحی توصیه شود.
بی ثباتی در ستون فقرات گردنی می تواند شما را در معرض خطر آسیب نخاعی قرار دهد، که به عنوان میلوپاتی گردنی شناخته می شود که می تواند باعث عوارض عصبی مانند از دست دادن هماهنگی یا بی حسی و افزایش خطر مرگ ناگهانی شود.
اهداف جراحی ستون فقرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تثبیت ستون فقرات با روشی به نام فیوژن ستون فقرات که شامل جوش دادن چندین بخش از استخوان های ستون فقرات است.
- برداشتن فشار از نخاع و آزاد کردن ریشه های عصبی از خارهای استخوانی یا هر چیز دیگری که ممکن است به آنها فشار وارد کند.
- جراحی رفع فشار و فیوژن ستون فقرات می تواند روش های باز باشد یا با استفاده از یک روش کم تهاجمی انجام شود. یک جراح می تواند در مورد تمام گزینه های شما و مزایا و معایب هر روش صحبت کند. و در آخر با توجه به وضعیت شما یکی از آن ها انتخاب می شود.
پیشگیری از روماتیسم ستون فقرات
متاسفانه هیچ راهی برای جلوگیری از روند پیری وجود ندارد. بنابراین، آرتریت معمولاً با افزایش سن بیشتر افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. اما در این حین روند پیری با برخی از کار ها نظیر، سیگار کشیدن و همچنین وزن بیش از حد بدن تسریع می شود.
اما راه هایی برای کند کردن این روند وجود دارد. با حفظ تناسب اندام، ورزش و کاهش وزن، استرس روی مفاصل کاهش می یابد، آسیب های تکراری کمتری به مفاصل وارد می شود و پیشرفت آرتریت را کاهش می دهد.
بیشتر بدانید: تغذیه چه تاثیری بر روی روماتیسم دارد؟
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با روماتیسم ستون فقرات و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم؛ در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که اگر هر یک از علائم اشاره شده را در خود احساس کردید باید در سریع ترین زمان ممکن برای تشخیص و درمان نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.