روماتیسم چیست؟
روماتیسم بیماری ای که عموما با درد مزمن در قسمت های مفصلی بدن خود را نشات می دهد. در این مطلب از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا درباره علت روماتیسم، علائم روماتیسم، انواع روماتیسم، روماتیسم مفصلی و روش های درمانی که برای این بیماری وجود دارد صحبت کنیم. بنابراین در صورتی که شما یا یکی از عزیزانتان به این بیماری دچار شده است توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
روماتیسم چیست و انواع آن

روماتیسم چیست و انواع آن
عارضه روماتیسم یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی و التهابی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلول های سالم بدن شما حمله می کند و باعث التهاب (تورم دردناک) در قسمت های آسیب دیده بدن می شود.
آرتریت عمدتاً به مفاصل، معمولاً چندین مفاصل در یک زمان حمله می کند. روماتیسک معمولا مفاصل دست، مچ دست و زانو را درگیر می کند. در مفصل مبتلا به این بیماری، پوشش داخلی مفصل ملتهب می شود و باعث آسیب به بافت مفصل می شود. این آسیب بافتی می تواند باعث درد طولانی مدت یا مزمن، عدم ثبات (عدم تعادل) و تغییر شکل (بدشکل) شود.
آرتریت روماتوئید همچنین می تواند سایر بافت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد مشکلاتی در اندام هایی مانند ریه ها، قلب و چشم ها شود.
انواع روماتیسم عبارت است از:
- آرترزو
- روماتیسم مفصلی
- نقرس
- آرتربیت دوران کودکی
- فیبرومیالژیا
در صورتی که شما به هر یک از انواع روماتیسم دچار شده باشید می توانید برای درمان به فوق تخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
علائم روماتیسم چیست؟

علائم روماتیسم چیست؟
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی است که مزمن است (مداوم). این در مفاصل هر دو طرف بدن شما رخ می دهد، که آن را از سایر انواع آرتریت متفاوت می کند. ممکن است علائم درد و التهاب در بدن خود داشته باشید:
- انگشتان
- دست ها
- مچ دست
- زانو
- مچ پا
- پا
- انگشتان پا
التهاب کنترل نشده به غضروف آسیب می رساند، غضروفی که معمولاً به عنوان یک ضربه گیر در مفاصل شما عمل می کند. با گذشت زمان، این می تواند مفاصل شما را تغییر شکل دهد. در نهایت، خود استخوان شما فرسایش می یابد. این می تواند منجر به جوش خوردن مفصل شما شود (تلاش بدن شما برای محافظت از خود در برابر تحریک مداوم).
سلول های خاصی در سیستم ایمنی بدن(سیستم مبارزه با عفونت بدن شما) به این فرآیند کمک می کنند. این مواد در مفاصل شما تولید میشوند، اما در بدن شما گردش میکنند و باعث ایجاد علائم میشوند. آرتریت روماتوئید علاوه بر اینکه مفاصل شما را تحت تاثیر قرار می دهد، گاهی اوقات سایر قسمت های بدن شما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، از جمله:
- پوست
- چشم ها
- دهان
- ریه ها
- قلب
همچنین بخوانید: دلایل درد در مفصل ران زنان و مردان
مراحل روماتیسم چیست؟

روماتیسم مفصلی
مرحله 1: در مرحله اولیه آرتریت روماتوئید، بافت اطراف مفاصل شما ملتهب می شود. ممکن است کمی درد و سفتی داشته باشید. اگر پزشک متخصص شما عکسبرداری با اشعه ایکس را سفارش دهد، تغییرات مخربی را در استخوانهای شما مشاهده خواهد کرد.
مرحله 2: التهاب شروع به آسیب رساندن به غضروف مفاصل شما کرده است. ممکن است متوجه سفتی و کاهش دامنه حرکتی شوید.
مرحله 3: التهاب آنقدر شدید است که به استخوان های شما آسیب می رساند. نسبت به مرحله 2 درد، سفتی و حتی دامنه حرکتی کمتری خواهید داشت و ممکن است تغییرات فیزیکی را مشاهده کنید.
مرحله 4: در این مرحله، التهاب متوقف می شود اما مفاصل شما بدتر می شوند. درد شدید، تورم، سفتی و از دست دادن تحرک خواهید داشت.
عوامل خطرساز برای روماتیسم چیست؟
سن: RA می تواند در هر سنی شروع شود، اما احتمال آن با افزایش سن افزایش می یابد. شروع آرتریت روماتوئید در میان بزرگسالان شصت ساله بیشترین میزان را دارد.
جنسیت: موارد جدید RA معمولاً در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان است.
ژنتیک: صفات ارثی افرادی که با ژن های خاص متولد می شوند بیشتر در معرض ابتلا به RA هستند. این ژن ها که HLA (آنتی ژن لکوسیت انسانی) ژنوتیپ کلاس دو نامیده می شوند، همچنین می توانند آرتریت شما را بدتر کنند. خطر ابتلا به RA ممکن است زمانی بالاتر باشد که افراد دارای این ژن ها در معرض عوامل محیطی مانند سیگار کشیدن یا زمانی که فردی چاق است، باشد.
سیگار کشیدن: مطالعات متعدد نشان می دهد که کشیدن سیگار خطر ابتلا به RA را در افراد افزایش می دهد و می تواند بیماری را بدتر کند.
بارداری: زنانی که هرگز زایمان نکرده اند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به RA باشند.
تاثیرات ژنتیک: مواجهه های اولیه زندگی برخی از قرار گرفتن در معرض اوایل زندگی ممکن است خطر ابتلا به RA در بزرگسالی را افزایش دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید در کودکانی که مادرانشان سیگار میکشیدند دو برابر در بزرگسالی بودند.
چاقی: چاقی می تواند خطر ابتلا به RA را افزایش دهد. مطالعاتی که نقش چاقی را بررسی کردند همچنین نشان دادند که هر چه فرد اضافه وزن بیشتری داشته باشد، خطر ابتلا به RA در او بیشتر میشود.
درمان روماتیسم چیست

درمان روماتیسم چیست
آسیب مفاصل عموماً در دو سال اول تشخیص رخ می دهد، بنابراین در صورت مشاهده علائم مهم است که به پزشک مراجعه کنید. درمان آرتریت روماتوئید در این “پنجره فرصت” می تواند به جلوگیری از عواقب طولانی مدت کمک کند.
درمان های روماتیسم شامل تغییر سبک زندگی، درمان، دارو و جراحی است. ارائه دهنده شما سن، سلامتی، سابقه پزشکی و میزان بد بودن علائم شما را هنگام تصمیم گیری برای درمان در نظر می گیرد.
برای درمان روماتیسم چه داروهایی می توان مصرف کرد؟
درمان زودهنگام با داروهای خاص می تواند نتیجه طولانی مدت شما را بهبود بخشد. ترکیبی از داروها ممکن است مؤثرتر از درمان تک دارویی باشد و به نظر می رسد بی خطر باشد.
داروهای زیادی برای کاهش درد، تورم و التهاب مفاصل و پیشگیری یا کند کردن بیماری وجود دارد. داروهایی که آرتریت روماتوئید را درمان می کنند عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs)
- مهارکننده های ژانوس کیناز (JAK).
- بیولوژیک
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟ آیا رژیم غذایی تاثیر دارد؟

برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم
هنگامی که با درمان ها و داروهایی که ارائه دهنده شما توصیه می کند ترکیب شود، تغییر در رژیم غذایی ممکن است به کاهش التهاب و سایر علائم RA کمک کند. اما شما را درمان نمی کند. می توانید با پزشک خود در مورد افزودن چربی های خوب و به حداقل رساندن چربی های بد، نمک و کربوهیدرات های فرآوری شده صحبت کنید.
هیچ مکمل گیاهی یا غذایی مانند کلاژن نمی تواند آرتریت روماتوئید را درمان کند. این تغییرات رژیم غذایی زمانی که توسط روماتولوژیست شما تحت نظر باشد ایمن تر و موفق تر هستند.
اما تغییراتی در سبک زندگی وجود دارد که می توانید انجام دهید که ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند. روماتولوژیست شما ممکن است کاهش وزن را برای کاهش استرس روی مفاصل ملتهب توصیه کند.
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید نیز در معرض خطر بیشتری برای بیماری عروق کرونر هستند. کلسترول خون بالا (یک عامل خطر برای بیماری عروق کرونر) می تواند به تغییرات در رژیم غذایی پاسخ دهد. یک متخصص تغذیه می تواند غذاهای خاصی را برای خوردن یا اجتناب از آن برای رسیدن به سطح کلسترول مطلوب توصیه کند.
ورزش و روماتیسم
درد و سفتی می تواند شما را کند کند. برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید کاملا بی تحرک می شوند. اما عدم تحرک می تواند منجر به از دست دادن حرکت مفصل و از دست دادن قدرت عضلانی شود. اینها به نوبه خود ثبات مفصل را کاهش می دهند و درد و خستگی را افزایش می دهند.
ورزش منظم می تواند به پیشگیری و معکوس کردن این اثرات کمک کند. ممکن است بخواهید با مراجعه به فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر برای مشاوره در مورد نحوه ورزش ایمن شروع کنید. تمرینات مفید عبارتند از:
- تمرینات دامنه حرکتی برای حفظ و بازیابی حرکت مفصل.
- تمریناتی برای افزایش قدرت.
- ورزش هایی برای افزایش استقامت (پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری).
آیا روماتیسم برای همیشه درمان می شود؟
نه، آرتریت روماتوئید از بین نمی رود. این شرایطی است که شما تا آخر عمر خواهید داشت. اما ممکن است دوره هایی داشته باشید که علائمی را مشاهده نکنید. این زمانهای احساس بهتر (نفس) ممکن است بیایند و بروند.
با این حال، آسیبی که RA در مفاصل شما ایجاد می کند، باقی می ماند. اگر به یک ارائه دهنده برای درمان RA مراجعه نکنید، این بیماری می تواند باعث آسیب دائمی به غضروف و در نهایت مفاصل شما شود. RA همچنین می تواند به اندام هایی مانند ریه و قلب شما آسیب برساند.
کلام آخر
دقت داشته باشید که علائم اولیه آرتریت روماتوئید شامل حساسیت یا درد در مفاصل کوچک مانند مفاصل انگشتان دست یا پا است. یا ممکن است متوجه درد در مفصل بزرگتر مانند زانو یا شانه خود شوید.
این علائم اولیه آرتریت روماتوئید مانند یک ساعت زنگ دار هستند که برای ارتعاش تنظیم شده اند. ممکن است همیشه برای جلب توجه شما کافی نباشد. اما علائم اولیه مهم هستند، زیرا هر چه زودتر به RA تشخیص داده شود، درمان شما زودتر شروع می شود و درمان سریع ممکن است به این معنی باشد که احتمال آسیب دائمی و دردناک مفصلی در شما کمتر است.