درمان شکستگی استخوان کف دست
شکستگی استخوان کف دست اگرچه چندان شایع نیست، اما بنابر شرایط مختلف ممکن است برای هر فردی رخ دهد. در این مقاله از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم شما را با آناتومی استخوان های کف دست آشنا کنیم و بررسی کنیم که در صورت شکستگی چه علائمی از خود نشان می دهد و روش های تشخیص و درمان چیست. بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
استخوان های متاکارپال
هر یک از دستان شما دارای پنج استخوان متاکارپال است که مچ دست شما را به شست و انگشتان شما متصل می کند.
- متاکارپ اول: استخوانی که مچ دست شما را به شست شما متصل می کند.
- متاکارپ دوم: استخوانی که مچ دست شما را به انگشت اشاره متصل می کند.
- متاکارپ سوم: استخوانی که مچ دست شما را به انگشت میانی شما متصل می کند.
- متاکارپ چهارم: استخوانی که مچ دست شما را به انگشت حلقه متصل می کند.
- متاکارپ پنجم: استخوانی که مچ دست شما را به انگشت کوچک شما متصل می کند.
انواع شکستگی کف دست
شکستگی های باز و بسته
پزشک معالج معمولا شکستگی شما را به صورت باز یا بسته طبقه بندی می کند. اگر شکستگی باز داشته باشید، استخوان شما از پوست شما می شکند. شکستگی های باز معمولاً زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند و خطر عفونت و سایر عوارض را افزایش می دهند. شکستگی های بسته هنوز جدی هستند، اما لازم است که برای درمان آن ها نزد بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید.
شکستگی های متاکارپ جابجا شده
شکستگی جابجا شده به این معنی است که تکه های استخوان شما به قدری جابهجا شدهاند که هنگام شکستگی استخوان، شکافی در اطراف شکستگی ایجاد میشود. شکستگیهای بدون جابجایی نیز استخوانهای شکسته هستند، اما قطعات در طول آسیب به اندازه ای جابجا نشده اند که از تراز خارج شوند. شکستگی های جابجا شده به احتمال زیاد برای ترمیم نیاز به جراحی دارند.
علائم شکستگی کف دست چیست؟
علائم شکستگی متاکارپ عبارتند از:
- درد
- تورم
- لطافت
- مشکل در حرکت یا استفاده از دست
- کبودی یا تغییر رنگ
- تغییر شکل دست
اگر استخوان متاکارپال شما شکسته شود، احتمال آسیب دیدگی بافت های دیگر دست شما در اطراف استخوان نیز وجود دارد. که معمولا شامل:
- رباط ها
- تاندون ها
- ماهیچه ها
علت شکستگی متاکارپ چیست؟
شایع ترین علل شکستگی متاکارپ عبارتند از:
- پرت شدن از ارتفاع
- آسیب های ورزشی
- آسیب های دیگر مانند تصادفات رانندگی
- ضرب دیدگی
- پوکی استخوان
اگر استخوان های شما در اثر پوکی استخوان ضعیف شده باشد، احتمال شکستگی بیشتر است؛ اما منظور از پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان عارضه ای است که استخوان ها را ضعیف می کند و آنها را مستعد شکستگی های ناگهانی و غیرمنتظره می کند. بسیاری از مردم تا زمانی که پوکی استخوان باعث شکستن استخوان آنها نشود، نمی دانند که به پوکی استخوان مبتلا هستند زیرا معمولاً علائم واضحی وجود ندارد.
زنان و بزرگسالان بالای 50 سال در معرض افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند.
همچنین بخوانید: بهترین تمرینات ورزشی برای تاندون دست و انگشتان
شکستگی متاکارپ چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر بنابر بر درد کف دست خود نزد پزشک مراجعه کنید، پزشک شما شکستگی متاکارپ را با معاینه فیزیکی و آزمایش های تصویربرداری تشخیص می دهد.
حتی اگر در نمای ظاهری این شکستگی قابل تشخیص باشد اما شما همچنان به آزمایش های تصویربرداری برای تأیید اینکه کدام استخوان ها شکسته اند و نوع شکستگی تان کدام است نیاز دارید.
چه آزمایشاتی برای تشخیص شکستگی متاکارپ انجام می شود؟
برای گرفتن عکس از شکستگی خود به حداقل یکی از چند آزمایش تصویربرداری نیاز دارید، مانند:
- اشعه ایکس: اشعه ایکس هرگونه شکستگی را تایید می کند و نشان می دهد که استخوان های شما چقدر آسیب دیده اند.
- توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن: سی تی اسکن به پزشک یا جراح شما تصویر سه بعدی تری از استخوان ها و بافت اطراف را نسبت به اشعه ایکس می دهد.
- تست تراکم استخوان: آزمایش تراکم استخوان که گاهی اسکن DEXA یا DXA نامیده می شود می تواند به تشخیص پوکی استخوان کمک کند.
شکستگی های کف دست یا متاکارپ چگونه درمان می شوند؟
نحوه درمان شکستگی بستگی به نوع شکستگی، علت آن و میزان آسیب استخوان های شما دارد. اما به طور کل استفاده از روش های زیر می تواند موثر باشد:
بی حرکتی
اگر شکستگی شما خفیف است و استخوانهای شما خیلی از جای خود خارج نشده است (اگر جابجا نشده باشد)، ممکن است فقط به یک آتل یا گچ نیاز داشته باشید . اکثر افرادی که شکستگی متاکارپ را تجربه می کنند به مدت سه تا شش هفته نیاز به بی حرکتی دارند. پس از گذشت این زمان به جهت این که از جوش خوردن استخوان ها اطمینان پیدا کنید نیاز است که تصویر برداری انجام دهید.
جا اندازی بسته
شکستگی های شدیدتر ممکن است نیاز به جا اندازی بسته داشته باشد تا استخوان های شما تنظیم شود. به این منظور پزشک شما به طور فیزیکی بیرون دست شما را فشار می دهد تا استخوان های شکسته شما را ردیف کند. برای جلوگیری از احساس درد در طول عمل، یکی از موارد زیر انجام می شود:
- یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن ناحیه اطراف شکستگی شما
- آرام بخش هایی که تمام بدن شما را آرام می کند
- بیهوشی عمومی برای خواباندن شما در طول عمل
در انتها پس از جا اندازی بسته، پزشکتان دستتان را در یک آتل یا گچ قرار می دهد.
جراحی شکستگی متاکارپ
در این میان برخی از شکستگی های متاکارپ نیاز به جراحی دارند. بسته به نوع شکستگی و میزان آسیب استخوان های شما، چند تکنیک وجود دارد که جراح شما ممکن است از آنها استفاده کند.
تثبیت داخلی
طی این عمل جراح شما استخوان های شما را مجدداً در موقعیت صحیح خود قرار می دهد و سپس آنها را در جای خود محکم می کند تا بتوانند بهبود یافته و دوباره رشد کنند. آنها معمولاً کاری را انجام می دهند که فیکساسیون داخلی نامیده می شود، به این معنی که جراح قطعات فلزی را در استخوان شما وارد می کند تا در زمان بهبودی آن را در جای خود نگه دارد.
رایج ترین روش استفاده از صفحات و پیچ ها می باشد: صفحات فلزی به استخوان شما پیچ میشوند تا قطعات را در جای خود نگه دارند.
البته ممکن است برای برداشتن پینها پس از بهبودی استخوان ها به اقدامات بعدی یا جراحی دوباره نیاز داشته باشید.
پیوند استخوان
اگر شکستگی متاکارپ شما به شدت جابجا شده یا خرد شده باشد، یا اگر استخوان شما آنطور که باید در حال بهبود نیست، ممکن است نیاز به پیوند استخوان داشته باشید. به این منظور جراح شما بافت استخوانی اضافی را وارد می کند تا شکستگی شما را ترغیب کند تا بهبود یابد. پس از آن، آنها معمولاً یک تثبیت داخلی را انجام می دهند تا قطعات را در کنار هم نگه دارند تا استخوان شما دوباره رشد کند. پیوند استخوان می تواند از چند منبع باشد:
- پیوندی داخلی از جای دیگری در بدن که معمولا بالای استخوان لگن است.
- اهداکننده خارجی
- یک قطعه جایگزین مصنوعی
پس از جراحی، دست شما بی حرکت خواهد شد و باید برای مدت مشخصی از آتل استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با شکستگی استخوان کف دست و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که حتی اگر کوچک ترین علائمی از شکستگی استخوان را در کف دست خود احساس می کنید؛ باز هم مهم است که برای تشخیص دقیق نزد پزشک مراجعه کنید، زیرا اگر آن را به حال خود رها کنید ممکن میزان علائم شدیدتر شود و در نهایت به درمان های جدی تری نیاز باشد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمنیه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.