علت و درمان ضعف و خالی کردن زانو
ضعف و خالی کردن زانو عارضه ای است که اکثر افراد آن را تجربه کرده اند، در طی این عارضه فرد در زمان راه رفتن یا ایستادن متوجه می شود که زانو هایش سست و توخالی شده اند در نتیجه حرکت دادن زانو یا راه رفتن با سختی همراه می شود.
در صورتی که به خالی شدن زانو دچار شوید متوجه می شوید که زانو لق می زند و ناگهان زانوی شما خم می شود. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که شایع ترین دلیل مربوط به آسیب دیدگی رباط زانو؛ آرتریت، آرتروز و ناپایداری کشکک زانو است.
البته این عارضه قابل درمان است، اما این که چه روش درمانی انتخاب شود وابسته به این است که علت بروز آن چه می باشد. بنابراین اگر چه مشکل یکسان است، اما درمان در هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است و این موضوع وابسته به وضعیت سلامتی افراد می باشد.
اگر شما نیز گاهی اوقات متوجه خالی شدن زانوی خود می شوید و از این موضوع نگران هستید، توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید تا هم از دلایل بروز اطلاع پیدا کنید و هم با انواع روش های درمانی آشنا شوید.
انواع خالی کردن زانو

خالی شدن زانو یعنی چه
در حالت کلی ناپایداری زانو در دو نوع مختلف ایجاد می شود:
ناپایداری اولیه زانو
در این مدل مفصل زانو واقعا خالی می شود و از جای خود در می رود، این موضوع به این دلیل ایجاد می شود که یکی از رباط های زانو دچار نقص شده است. در اکثر موارد ناپایداری اولیه در ابتدا دردناک نیست و پس از مدتی فرد علائم آن را احساس می کند که شامل درد و ورم زانو می باشد.
در برخی مواقع دیگر خالی کردن زانو به دلیل جایجا شدن مفصل زانو با خون ریزی داخلی و آسیب های داخلی همراه است. اگر این عارضه به صورت مکرر اتفاق بیفتد ممکن است بیماری آرتریت ایجاد شود که در نهایت برای درمان به جراحی نیاز است.
همچنین عواملی مانند آسیبهای رباطهای زانو، ناپایداری پاتلوفمورال یا آسیب ناحیه پوسترولترال نیز باعث ناپایداری اولیه زانو و خالی کردن آن می شوند.
ناپایداری ثانویه زانو
این نوع در درون ساختار های زانو رخ می دهد و سبب بروز درد و ناراحتی برای بیمار می شود. ناپایداری ثانویه زمانی ایجاد می شود که بر روی عضلات چهار سر ران فشار بسیاری وارد شود. با شل شدن این عضلات پاها نیز خم می شوند و فرد احساس می کند که زانو هاش خالی شده است.
ناپایداری ثانویه می تواند مربوط به پارگی مینیسک زانو، آرتریت یا سنیوویت باشد. در صورتی که شما به هر یک از عارضه ها دچار باشید لازم است که برای درمان نزد فوق تخصص زانو مراجعه نمایید.
دلایل و علت های خالی کردن زانو

علت خالی شدن زانو هنگام راه رفتن
همان طور که بیان کردیم دلایل متنوعی در بروز این عارضه نقش دارند، مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می باشد:
پارگی رباط های زانو
در برخی موارد علت ضعف زانو مربوط به آسیب دیدگی و پارگی رباط های زانو است. زانو تشکیل شده از چهار رباط اصلی است که هر کدام کارایی مخصوص به خود را دارند و مانع از خم شدن زانو می شوند. در صورتی که هر یک از این رباط ها دچار آسیب شوند شما احساس ضعف در زانو خواهید داشت.
پارگی مینیسک ها
میینسک های زانو دو غضروف هستند که به عنوان ضربه گیر هم عمل می کنند و سبب پایداری زانو می شوند. پارگی مینیسک معمولا در زمان بالا و پایین رفتن از پله یا حالت اسکات در ورزش رخ می دهد. زمانی که مینیسک دچار آسیب شود مفصل زانو ناپایدار می شود و در حین راه رفتن خالی می شود.
ناپایداری کشکک زانو یا لقی کشکک زانو
یکی دیگر دلایل ضعف و خالی کردن زانو مربوط به این است که کشکک زانو از محل اصلی خود خارج شده است. مکان اصلی کشکک زانو در زیر استخوان ران و در شیار پاتلوفمورال است. اگر کشکک زانو از محل اصلی خود خارج شود فرد به خالی شدن زانو دچار می شود.
معمولا این عارضه به دلیل ضربه مستقیم و یا حین ورزش رخ می دهد، در نتیجه این عارضه فرد در زمان راه رفتن احساس ضعف و خالی شدن زانو خواهد داشت.
سائیدگی غضروف های زانو
این موضوع همان آرتروز زانو است، معمولا با افزایش سن آرتروز زانو نیز رخ می دهد، در صورتی که به آرتروز زانو دچار شوید زانو های شما دچار ساییدگی می شود و همین موضوع به تدریج موجب آسیب های دیگری می شود که تمامی آن ها ضعف زانو را در پی دارند.
بیشتر بخوانید: روش های درمان ساییدگی مفصل زانو
ضعیف شدن عضلات اطراف زانو
از دیگر دلایل موثر در خالی شدن زانو مربوط به ضعف عضلات اطراف آن می باشد. عضلات اطراف زانو تاثیر بسیاری در ثابت نگه داشتن زانو دارند. در صورتی که این عضلات ضعیف باشند، استخوان زانو به خوبی ثابت نمی شود و در نتیجه در حین حرکاتی مثل بالا و پایین رفتن از پله و زمانی که به پای فرد فشار وارد می شود احساس خالی شدن زانو خواهید داشت.
درمان ضعف و خالی کردن زانو

درمان خالی شدن زانو
در بالا در خصوص تمامی دلایلی که موجب بروز این عارضه می شود صحبت کردیم، اکنون می خواهیم بررسی کنیم که در صورت بروز چگونه می توان آن را درمان کرد.
البته لازم به ذکر است که انتخاب روش درمان کاملا وابسته به علت بروز آسیب می باشد، تا زمانی که علت مشخص شود شما می توانید با استفاده از روش های درمانی ساده مثل مصرف دارو های ضد التهاب، استفاده از کمپرس یخ و استراحت درد خود را تسکین دهید.
فیزیوتراپی
اگر شما به طور مکرر به این عارضه دچار می شوید و برایتان اذیت کننده شده است، انجام جلسات فیزیوتراپی در کنار سایر روش های درمانی بسیار موثر است. در این جلسات توانبخشی شما برای راه رفتن و انجام فعالیت های مختلف بدون درد انجام می شود.
بریس زانو
برای افرادی که همیشه به این عارضه دچار می شوند و در حین حال دائما باید در حال فعالیت یا ورزش باشند توصیه می شود تا در حین کار از بریس های مخصوص زانو استفاده کنند. این گونه زانو ها دارای ثبات می شوند و دیگر شل یا لق نمی زنند.
عمل جراحی
در صورتی که خالی شدن مفصل زانو شدید باشد و بی ثباتی بسیاری در پی داشته باشد از روش جراحی برای درمان آن استفاده می شود. یکی از روش های جراحی که کاربرد بسیاری دارد آرتروسکوپی زانو است.
در طی این روش یک دوربین وارد مفصل می شود که از این طریق می توان تمامی آسیب های وارد شده را به خوبی بررسی کرد و پس از از لوازم درمانی مورد نیاز استفاده کرد.
سایر روش های درمانی
اگر ناپایداری مفصل زانو و خالی شدن آن بهدلیل بروز مشکلاتی مانند آسیب در کشکک یا لقی کشکک زانو، آسیب های تاندون ها، رباط ها، آرتروز و سایر مشکلات ساختاری باشد، پزشک متخصص ارتوپد برای درمان درد زانو از روشهای رایج این طب مانند اوزون درمانی، شاک ویو تراپی، لیزر تراپی، مگنت تراپی یا درمان های دستی استفاده خواهد کرد.
کلام آخر
در این مقاله شما را با تمامی دلایل ضعف و خالی کردن زانو و روش های درمانی مربوط به آن آشنا کردیم. دقت داشته باشید که اگر شما در زمان بروز علائم اولیه نزد پزشک متخصص مراجعه کنید این امکان را دارید تا با استفاده از روش های درمانی ساده و بدون جراحی به درمان آن کمک کنید.
اما هر چقدر مراحل درمان را عقب بیندازید و دیرتر اقدام کنید، پیشرفت بیماری بیشتر می شود و لازم است تا به صورت تخصصی تر برای درمان اقدام شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.