علت داغ شدن کف پا چیست؟
داغی کف پا جزو عارضه هایی می باشد که اکثر ما در طول زندگی برای یک بار آن را تجربه کرده ایم، عموما این احساس در شب ایجاد می شود و برخی مواقع به حدی شدید است که ممکن است از خواب بیدار کند. در صورتی که علاوه بر داغی احساساتی مثل سوزن سوزن شدن یا بی حسی داشته باشید کنترل علائم سخت تر خواهد شد؛ اما ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که علت داغ شدن کف پا چیست؟
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم بررسی نماییم که چه عواملی موجب داغ شدن کف پا می شوند و در صورت بروز چگونه می توان آن را کنترل کرد؛ بنابراین این شما یا اطرافیانتان به این عارضه دچار می شوید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
دلایل و علت های داغی کف پا
عارضه های مختلفی در ایجاد گرمی و احساس سوزش کف پا نفش دارند که بارز ترین آن ها را در ادامه برایتان آورده ایم. همچنین شما بنابر هر یک از دلایل زیر به این عارضه دچار باشید، می توانید برای درمان نزد فوق تخصص ارتوپد در تهران مراجعه نمایید.
نوروپاتی
نوروپاتی محیطی است که در اثر آسیب دیدگی رشته های عصبی ایجاد می شود، در زمان آسیب دیدگی اعصاب، سیگنال هایی به مغز ارسال می شود و در نتیجه این موضوع بیمار احساس درد می کند. در این میان اعصاب پا جزو اولین اعصابی هستند که در اثر نوروپاتی آسیب می بینند و با گزگز این احساس را نشان می دهند.
در برخی از مواقع، این عارضه باعث بروز هایپراستزی میشود. هایپراستزی سبب ایجاد حساسیت شدید در پاها میشود. درد حاصل از این عارضه برای هر شخص نسبت به دیگری کاملا متفاوت است یعنی ممکن است برای گروهی خفیف و برای گروهی دیگر شدید باشد.
دیابت
علت داغ شدن کف پا برای بسیاری از افراد نوروپاتی است و نوروپاتی برای اکثریت بر اثر دیابت ایجاد می شود. طی سال ها تجربیات ما، افرادی که مبتلا به دیابت هستند به مشکلات شدید پا دچار می شوند، در صورتی که دیابت در شما درمان شود احتمالا داغی کف پا نیز از بین می رود.
همچنین بخوانید: علت درد پاشنه پا چیست؟
جریان ضعیف خون
یکی دیگر از دلایل داغ شدن کف پا می تواند مربوط به وجود لخته های خونی و یا اختلال در گردش خون باشد. در صورتی که علاوه بر احساس داغی متوجه وجود سیاهرگ های واریسی یا لکه های قرمز روی مچ پا شوید، به احتمال بسیار زیادی وجود لخته های خونی موجب داغی کف پای شما شده اند.
بیماری سرخرگ محیطی یکی از مشکلات شایع مرتبط با جریان خون است، در طی این عارضه سرخرگ ها تنگ می شوند و انتقال جریان خون با کاهش روبرو می شود.
التهاب
وجود هرگونه عفونت یا التهاب در ناحیه پا می تواند موجب بروز احساس گزگز و داغی کف پا شود. به همین دلیل است که بسیاری از ورزشکاران این احساس را تجربه کرده اند، زیرا پای آنان در معرض عفونت و آسیب های بسیاری قرار دارد.
جراحی
در صورتی که شما جراحی بای پس معده را انجام داده باشید، این احتمال وجود دارد که چند ماه پس از جراحی احساس داغی در کف پا را تجربه کنید. این احساس معمولا به این دلیل بروز می کند که بدن پس از بای پس معده به درستی قادر به جذب ویتامین های گروه B نمی باشد. در این صورت ممکن است نوروپاتی در قسمت پا ایجاد شود.
سندروم پای بی قرار
داغی کف پا برای برخی از افراد ممکن است مربوط به سندروم پای بی قرار باشد، در اثر این سندروم احساسی نا خوشایند در پا ایجاد می شود و بیمار به جهت کنترل این احساس تمامی مدت شبانه پای خود را حرکت می دهد که همین کار موجب داغی کف کف پا می شود.
یائسگی
در خصوص زنان میانسال، یکی از دلایل داغی کف پا مربوط به یائسگی است، در طی یائسگی تغییرات هورمونی بسیاری ایجاد می شود و همین امر موجب افرایش دمای بدن خواهد شد، معمولا یائسگی در سنین 45 الی 55 سال ایجاد می شود.
بارداری
یکی دیگر از زمان هایی که تغییرات هورمونی بسیاری ایجاد می شود مربوط به بارداری است، بنابراین در صورتی که در حین بارداری متوجه داغی در کف پای خود شده اید مسئله طبیعی است و مربوط به تغییرات هورمون است. البته ممکن است برای برخی بانوان این موضوع مربوط به افزایش وزن باشد؛ در این شرایط فشار بیشتری به پاها وارد می شود و احتمال داغی افزایش می یابد.
داشتن بیماری های زمینه ای
از دیگر علت های داغ شدن کف پا مربوط به برخی از بیماری های پیش زمینه ای است، داشتن بیماری هایی مزمن مثل: مشکلات کلیه، کمبود ویتامین، ایدز، استفاده از دارو های شیمایی، داروی آمیودارون و …
علاوه بر موارد بالا، مسمویت با سرب، فلزات، ادم یا ورم و فشار خون بالا از دیگر دلایل داغی کف پا است.
تشخیص علت داغ شدن کف پا
در صورتی که داغی کف پای شما شدید یا ناگهانی باشد، امکان دارد به جهت تشخیص دقیق تر از آزمایشاتی برای شما استفاده می شود که معمولا شامل موارد زیر می باشد:
- نوار عصب و عضله
- تست های آزمایشگاهی
- بررسی سرعت هدایت عصبی
- نمونه برداری از عصب
روش های درمانی داغی کف پا
برای انتخاب گزینه درمانی در ابتدا باید علت اصلی بروز این عارضه مشخص شود، پس از آن می توان متناسب با علت بهترین روش درمانی را معرفی کرد. اما به صورت کلی شما می توانید از روش های زیر برای درمان خود استفاده کنید.
قرار دادن پاها در آب سرد
انجام این کار موجب می شود تا احساس درد و حالت سوزن سوزن شدن در شما تسکین یابد، البته دقت داشته باشید نباید آب استفاده شده حیلی یخ باشد زیرا در این صورت به رگ های پا آسیب وارد می شود. چند درجه خنک تر بودن از حالت ولرم کافی است. همچنین در صورتی که کف پا در اثر اریتروملالژیا داغ شود، امکان دارد آب سرد باعث تشدید احساس داغ شدن کف پا شود.
نمک اپسوم
استفاده از نمک اپسوم به جهت رفع احساس داغی کف پا نیز بسیار موثر است، برای استفاده یک لگن را از آب ولرم پر کنید و یک لیوان نمک اپسوم در آن بریزید. پاهای خود را برای 15 الی 20 دقیقه درون لگن قرار دهید تا نتیجه آن را ببینید.
ویتامین B3
استفاده از این ویتامین برای بهبود جریان خون و تقویت اعصاب و در نهایت کنترل داغی پا موثر می باشد. شما می توانید برای به دست آوردن این ویتامین سبوس گندم، جوانه گندم، محصولات حاوی غلات کامل، سبزیجات سبز رنگ، لوبیا، نخود، شیر، ماست، بادام زمینی و زرده تخم مرغ استفاده نمایید.
تغییر در دارو های مصرفی
برخی مواقع ممکن است داغی کف پای شما به دلیل دارو هایی باشد که مصرف می کنید، در این حالت بهترین کار این است که دارو های خود را تغییر دهید و به طور مجدد وضعیت جسمانی خود را بررسی کنید. الیته که پیش از تغییر در دارو ها بهتر است با پزشک خود مشورت داشته باشید تا دارویی جایگزین معرفی شود.
تغییر در نحوه زندگی
گاهی ممکن است داغی کف پای شما مربوط به فعالیت هایی باشد که در طول روز انجام می دهید، با تغییر در سبک زندگی خود می توانید تا حد زیادی از بروز این عارضه جلوگیری نمایید، برخی از این کار ها شامل:
- در فصل تابستان از کفش هایی استفاده کنید که گردش هوا در آن ها به راحتی انجام شود. بهتر است در این فصل از صندل استفاده شود.
- پس از هر جلسه ورزش و فعالیت جسمانی، جوراب ها بایستی تعویض شوند. بهتر است از جوراب های نخی به این منظور استفاده شود.
- از کفش های با اندازه مناسب و در صورت لزوم از کفی طبی استفاده کنید.
- پاهای خود را خصوصاً در فصل تابستان خنک نگه دارید چرا که میزان تعریق پاها در این فصل بیشتر می باشد.
- در صورت سرد شدن پاها در زمان خواب از جوراب مناسبی استفاده کنید که گردش هوا در آن به راحتی انجام می شود.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با علت داغ شدن کف پا و دیگر موضوعات مربوط به آن آشنا نماییم. در صورتی که چند وقت است که به این عارضه دچار می شوید و نمی دانید که علت آن چیست می توانید با مراجعه به کلینیک خانه درد و انجام ازمایش های مربوطه با علت آن آشنا و در نهایت از بهترین گزینه درمانی استفاده کنید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.