علت درد لگن در زنان از چه می باشد؟
یکی از مشکلات رایجی که اغلب زنان زیادی به آن دچار هستند، درد لگن است که می تواند به دلایل متعددی در زنان رخ دهد. این درد با علائم و نشانه هایی همراه است که در صورت بروز آن ها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید راه درمان ایده آلی را برای آن پیدا کنید. علت درد لگن در زنان می تواند به دلایل متعددی رخ دهد که در ادامه بیشتر با آن ها آشنا می شوید، بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید.
درد لگن زنان مربوط به کدام قسمت می شود؟
یکی از حساس ترین قسمت های بدن زنان، لگن می باشد که دقیقا در زیر ناف و پایین شکم قرار دارد. لگن در اصل شامل روده، مثانه، رحم و تخمدان است که درد در ناحیه لگن از این قسمت ها آغاز می شود.
درد ایجاد شده مربوط به استخوان های لگن، عضلات، اعصاب، رگ های خونی لگن و مفاصل مجاور آن است که در برخی شرایط دردناک و در برخی خفیف تر است. در هر صورت علت ایجاد شدن این درد در هر یک می تواند متفاوت باشد.
این درد ممکن است حتی 6 ماه یا بیشتر به طول انجامد که عده ای به آن بی تفاوت هستند. این درد می تواند به صورت شدید و مداوم، دردی که به صورت متناوب می آید و می رود، درد کسل کننده، درد شدید یا گرفتگی و یا احساس فشار و سنگینی در عمق لگن باشد. در چنین مواقعی درد در هنگام مقاربت نیز احساس می شود و حتی ممکن است در هنگام مدفوع و ادرار کردن نیز آزاردهنده باشد.
در چنین مواقعی فرد ممکن است در هنگام نشستن طولانی مدت نیز با درد لگن رو به رو شود که می تواند خفیف یا آزار دهنده باشد. بنابراین علت درد لگن در زنان می تواند بسیار شایع باشد که در این حین به دلایل نامحدودی درد در بدن رخ می دهد.
این درد در بعضی مواقع چنان آزاردهنده می شود که فرد مجبور است از داروهای مسکن استفاده کند و فرد توان انجام کارها از او گرفته می شود و فرد حتی قادر نیست بخوابد، ورزش کند و یا کارهای روزانه خود را انجام دهد. بهترین کار برای رهایی از دست این درد، مراجعه نزد پزشک متخصص ارتوپدی و در جریان گذاشتن علائم درد لگن با پزشک است.
تشخیص درد لگن زنان به چه صورت انجام می شود؟
زمانی که بنا بر انواع علت درد لگن در زنان با علائم و نشانه هایی رو به رو می شوید، باید برای مطمئن شدن و یک تشخیص دقیق تر به پزشک مراجعه کنید. در این صورت پزشک از روش های تشخیصی زیادی برای اطمینان از وجود این بیماری و درد استفاده می کند. این روش های تشخیصی شامل موارد ذکر شده در زیر می باشد:
- معاینه لگن که می تواند به دلیل عفونت های زنان باشد. همچنین در این حین پزشک از آزمایشات ادرار و خون نیز استفاده می کند که می تواند نشان دهنده بیماری هایی نیز باشد.
- پزشک برای مشاهده رحم و اندام های داخلی از روش سونوگرافی استفاده می کند که ممکن است در آن خطر بروز کیست و یا توده دیده شود.
- ممکن است پزشک برای رسیدن به نتایج دقیق تر، به سی تی اسکن و ام آر آی نیز روی آورد.
- لاپاراسکوپی، روشی است که طی آن برش کوچکی به روی شکم داده می شود که دوربینی به داخل بدن فرستاده می شود و طی آن بافت های غیر طبیعی و عفونت ها نشان داده می شوند.
علت درد لگن و کشاله ران در زنان چیست؟
همانطور که می دانید هر بیماری به خودی خود ایجاد نمی شود و حتما دلایل متعددی برای آن وجود دارد. پس انواع دلایل درد در مفصل ران و لگن سمت راست یا چپ زنان می تواند شامل:
عوامل مرتبط با سیستم تولید مثل
- درد قاعدگی: این نوع درد در زنان رایج است و معمولاً در قسمت پایین شکم یا کمر احساس می شود. درد قاعدگی می تواند چند روز قبل از شروع قاعدگی شروع شود و تا چند روز پس از آن ادامه داشته باشد. همچنین لازم است بدانید که این درد در لگن زنان، به دلیل اختلالات قاعدگی، عفونت مجرای ادراری، بیماری التهابی لگن و موارد این چنینی نیز رخ می دهد. همچنین علت درد لگن در زنان یائسه مربوط به تغییرات هورمونی می باشد که خیلی جای نگرانی ندارد.
- اندومتریوز: این بیماری زمانی رخ می دهد که بافت رحم در خارج از رحم رشد می کند. اندومتریوز می تواند باعث درد لگن، درد در هنگام مقاربت، ناباروری و سایر مشکلات شود.
- کیست تخمدان: کیسه های پر از مایع هستند که در تخمدان ها ایجاد می شوند. اکثر کیست های تخمدان بی ضرر هستند و خود به خود از بین می روند. با این حال، برخی از کیست ها می توانند باعث درد لگن، حالت تهوع و استفراغ شوند.
- فیبروم رحم: تومورهای خوش خیمی هستند که در رحم رشد می کنند. فیبروم های رحم می توانند باعث درد لگن، خونریزی شدید قاعدگی و سایر مشکلات شوند.
- بیماری التهابی لگن (PID): عفونتی است که رحم، لوله های فالوپ یا تخمدان ها را درگیر می کند. PID می تواند باعث درد لگن، ترشحات غیرطبیعی واژن، درد در هنگام مقاربت و سایر مشکلات شود.
- حاملگی خارج رحمی: زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور شده در خارج از رحم، معمولاً در لوله فالوپ، لانه گزینی می کند. بارداری خارج رحمی می تواند باعث درد لگن، خونریزی واژینال و سایر مشکلات شود.
عوامل مرتبط با سایر اندام ها
- عفونت های ادراری (UTI): عفونت هایی هستند که در مجاری ادراری رخ می دهند. UTI می تواند باعث درد لگن، سوزش ادرار، نیاز مکرر به دفع ادرار و سایر مشکلات شود.
- سنگ کلیه: رسوبات سختی هستند که در کلیه ها تشکیل می شوند. سنگ کلیه می تواند باعث درد شدید لگن، حالت تهوع و استفراغ و سایر مشکلات شود.
- مشکلات گوارشی: مانند یبوست، اسهال و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) می تواند باعث درد لگن شود.
- مشکلات اسکلتی عضلانی: مانند آرتروز، درد عضلانی و آسیب دیدگی می تواند باعث درد لگن شود.
عوامل روانشناختی
گاهی اوقات درد لگن چه در زنان و چه در مردان بخاطر عوامل روانی ایجاد میشود و فیزیک بدن نقشی در آن ندارد، موافعی که اضطراب، استرس و افسردگی سراغ شما میآید ممکن است با به هم ریختگی سیستم عصبی دردی از طرف لگن خود احساس کنید که در این مواقع بهتر است سعی کنید خودتان را آرام کنید تا به صورت تدریجی درد شما نیز فروکش کند.
این علت ها در هر صورت گاهی در حدی می شوند که نمی توان آن ها را تحمل کرد. پس برای آنکه بتوانید کیفیت زندگی خود را افزایش دهید، باید برای پیدا کردن یک پزشک متخصص زنان تحقیقات خود را انجام دهید.
روش های درمانی درد لگن در زنان
زمانی که برای درد لگن به هر دلیل به پزشک متخصص زنان مراجعه می کنید، پزشک با توجه به روش های تشخیصی روش های درمانی مهمی را مدنظر قرار می دهند و توصیه می کنند. این روش های درمانی می تواند شامل موارد ذکر شده در زیر باشند:
- دارو درمانی، یکی از روش های درمان است که طی آن از مسکن ها، قرص های هورمونی، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی و … استفاده می شود.
- فیزیوتراپی برای درمان های کششی و تقویت عضلات و ماساژ و تکنیک های آرامش بخش
- تحریک عصبی به وسیله روش کاشت دستگاهی که باعث مسدود کردن مسیرهای عصبی شده و مانع از رسیدن درد به مغز می شود.
- تزریق داروی بی حسی در نقاط تحریک کننده
- جلسات روان درمانی برای کسانی که به افسردگی دچار هستند
در نهایت زمانی که پزشک از روش های ذکر شده ناامید شود، و همچنان بیمار از درد و بیماری رنج بکشد، در این صورت است که پزشک به روش های جراحی روی می آورد که این روش ها به وسیله لاپاراسکوپی و هیسترکتومی انجام می شود.
در این صورت تنها روشی که می تواند باعث درمان درد لگن در زنان شود، جراحی است که به وسیله روش های ذکر شده انجام می شود و می توانید با متوسل شدن به جراحی هایی که پزشک توصیه می کند، درمان موفقیت آمیزی را پشت سر بگذارد.
همچنین بخوانید: درمان خانگی برای درد دنبالچه
درمان های خانگی درد لگن در زنان
1. گرما یا سرما:
- استفاده از پد گرم کننده یا کیسه آب گرم: گرما می تواند عضلات را شل کند و درد را تسکین دهد.
- استفاده از کمپرس یخ: سرما نیز می تواند التهاب و تورم را کاهش دهد.
در نتیجه بسته به نیاز خود گزینه مناسب را انخاب کنید و استفاده نمایید.
2. داروهای مسکن بدون نسخه:
- مصرف داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می تواند به تسکین درد لگن کمک کند.
3. تغییر در سبک زندگی:
- استراحت کافی: خستگی می تواند درد لگن را تشدید کند.
- انجام تمرینات ورزشی ملایم: مانند پیاده روی، شنا یا یوگا می تواند به تقویت عضلات لگن و کاهش درد کمک کند.
- کاهش استرس: استرس می تواند درد لگن را تشدید کند. تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا، مدیتیشن یا تنفس عمیق می تواند به کاهش استرس کمک کند.
- حفظ وزن سالم: اضافه وزن می تواند فشار بیشتری بر عضلات لگن وارد کند.
- پوشیدن لباس های زیر راحت: از پوشیدن لباس های زیر تنگ که می تواند به عضلات لگن فشار وارد کند، خودداری کنید.
4. رژیم غذایی:
- مصرف غذاهای ضد التهابی: مانند میوه ها، سبزیجات، ماهی و آجیل می تواند به کاهش درد لگن کمک کند.
- نوشیدن آب کافی: کم آبی بدن می تواند عضلات لگن را منقبض کند و درد را تشدید کند.
- کاهش مصرف کافئین و الکل: کافئین و الکل می توانند عضلات لگن را تحریک کنند و درد را تشدید کنند.
5. درمان های جایگزین:
- طب سوزنی: طب سوزنی می تواند به تسکین درد لگن کمک کند.
- ماساژ: ماساژ می تواند به شل شدن عضلات لگن و کاهش درد کمک کند.
- یوگا: یوگا می تواند به تقویت عضلات لگن و کاهش درد کمک کند.
برای درد لگن زنان به چه دکتری مراجعه کنیم
با توجه به انواع دلایل ذکر شده برای درد لگن در زنان، روش های درمانی زیادی وجود دارد که پزشک با توجه به انواع علت درد لگن در زنان به توصیه انواع درمان ها می پردازد. البته لازم است بدانید که علت بروز این بیماری به موارد ذکر شده محدود نمی شود.
شما برای درد لگن به پزشکان متعددی می توانید مراجعه نمایید، اما با توجه به این که لگن یکی از اندام های اصلی بانوان می باشد و مشکلات سیستم عضلانی، اسکلتی و حرکتی مربوط به ارتوپد است، مراجعه به پزشک متخصص ارتوپدی بهترین انتخاب است.
توجه داشته باشید که شما هرگز نباید درد در ناحیه لگن را نادیده بگیرید. زیرا شما در ابتدا این درد خفیف باشد و مشکلات زیادی برای شما نداشته باشید اما به مرور زمان با نادیده گرفتن میزان شدت آن بیشتر می شود و مشکلات بسیاری برای شما ایجاد می شود. به طوری که حتی ممکن است در موارد نادر نیاز به تعویض مفصل لگن داشته باشید.
در این حین می توانید روش های درمانی را طی کنید که نتیجه آن باعث بهبود کیفیت زندگی شما می شود. پس بهتر است که درمان خود را جدی بگیرید و برای بهبود بخشیدن به کیفیت زندگی خود به پزشک متخصص در این حیطه مراجعه کنید.
سخن پایانی
بنا بر علت درد لگن در زنان، روش های درمانی متعددی توصیه می شود که متفاوت هستند. برای بهبود بخشیدن به کیفیت زندگی خود می توانید هر چه سریع تر برای رهایی از دست این درد به پزشک متخصص مراجعه کنید و به وسیله روش های تشخیصی درمان شوید.
پاسخ به سوالات متداول درباره درد لگن در زنان
آیا ورزش می تواند به درد لگن کمک کند؟
بله، ورزش می تواند به درد لگن کمک کند. انجام تمرینات ورزشی ملایم مانند پیاده روی، شنا یا یوگا می تواند به تقویت عضلات لگن و کاهش درد کمک کند.
آیا درد لگن می تواند نشانه سرطان باشد؟
در حالی که درد لگن می تواند نشانه سرطان باشد، اما این علامت بیشتر در زنان مسن تر رخ می دهد. اگر نگران سرطان هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
چه زمانی باید برای درد لگن به پزشک مراجعه کرد؟
- درد لگن شدید
- درد لگنی که به طور مداوم ادامه دارد
- درد لگنی که با علائم دیگری مانند تب، لرز، خونریزی واژینال یا ترشحات غیرطبیعی همراه است