علت درد کمر در سمت راست بدن برای مردان و زنان + درمان
کمر درد یکی از عارضه هایی است که اکثر افراد در طول زندگی خود با آن درگیر هستند، علاوه بر کهولت سن و فرسایش استخوان های بدن، عوامل دیگری مثل نشستن های طولانی مدت در مقابل سیستم و یا انجام فعالیت های روزانه به صورت نادرست از دلایل کمر درد می باشد. در این حین گروهی از افراد این درد را تنها در یک سمت از بدن احساس می کنند. درد هایی که تنها در یک طرف بدن احساس می شود معمولا مربوط به مشکلات عضلانی و ساختار کمر می باشد. اما علت درد کمر در سمت راست بدن چیست؟
درد هایی که در سمت راسیت احساس می شود معمولا ارتباطی با خود کمر ندارد و بیشتر مربوط به مشکلات کلیه، آپاندیس یا تخمدان ها می باشد. با توجه به این که بجز کلیه سایر قسمت های بدن در جلو قرار دارند، شما تصور می کنید که ارتباطی با درد های کمر ندارند، در حالی که این تصور غلط است.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا با جزئیات بیشتری به بررسی درد کمر در سمت راست بدن بپردازیم و بررسی نماییم که علت های آن چه می باشد و چه گزینه هایی برای درمان کمر درد وجود دارد. بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان جزو کسانی هستید که به طور مکرر به این درد دچار می شوید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
دلایل رایج درد کمر سمت راست
اولین کاری که شما در زمان احساس درد باید انجام بدهید این است که نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا وضعیت کمری شما بررسی شود.
مشکلات مربوط به عضلات و ستون فقرات
معمولا اکثریت افزاد که درد های کمری را تجربه می کنند به دلیل مشکلاتی در ستون فقرات می باشد. موارد زیر جزو عمده ترین دلایل درد کمر می باشد:
- کشش بیش از حد یا پارگی رباط ها به دلایل متفاوتی مانند حمل نامناسب اجسام و برخی از فعالیت های ورزشی
- فتق دیسک به دلیل ساییدگی طبیعی بدن با افزایش سن یا برخی از آسیب های فیزیکی
- گرفتگی عضلات به دلیل قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب به مدت طولانی
این موضوع را به خاطر داشته باشید که ستون فقرات جزو اصلی ترین محور بدن می باشد که نقش مهمی در حرکت و حفظ تعادل بدن دارد. بنابراین باید سلامت آن را جدی بگیرید.
بیماری های کلیه
محل قرار گیری کلیه در دو طرف ستون فقرات و در زیر ریه ها می باشد. کلیه سمت راست کمی پایین تر از کلیه سمت چپ می باشد، در صورت آلودگی، تحریک و یا التهاب درد آن کمر را هم درگیر می کند. موارد زیر جزو بیماری های کلیه ای هستند که می توانند سمت راست بدن را نیز درگیر کنند:
همچنین بخوانید: درد بالای کمر، از علت تا انواع روش های درمان
1. سنگ کلیه
منظور از سنگ کلیه رسوبات مواد معدنی و نمکی هستند که در ادرار وجود دارد، سنگ کلیه دارای ساختار جامدی است که همانند سنگ ریزه می باشد و قرار گرفتن آن در حالب ( لولهای که ادرار را از کلیه به مثانه میرساند.) درد شدیدی در ناحیه کمر، لگن و کشاله ران ایجاد می کند.
شدت این درد با حرکت سنگ کلیه کم و زیاد می باشد، نشانه های دیگر سنگ کیه مربوط به درد داشتن زمان دفع ادرار می باشد. وابسته به محل قرار گیری و اندازه سنگ درمان های زیر برای آن تجویز می شود:
- تجویز دارو هایی برای شل شدن حالب تا سنگ راحت تر عبور کند.
- سنگ شکنی با موج شوک
- جراحی برای برداشتن یا پودر کردن سنگ
2. عفونت کلیه
معمولا عفونت های کلیه باکتری هایی می باشند، برخی از باکتری ها در روده قرار دارند، که از طریق حباب به طرف مثانه و کلیه ها می روند و عفونت ایجاد می شود. علائمی که نشان از عفونت می باشد مشابه با سایر عفونت های ادراری می باشد و که شامل موارد زیر است:
- درد کمر سمت راست یا کل کمر و شکم
- سوزش ادرار
- تیره بودن ادرار یا داشتن بوی بد
- حالت تهوع
- تب و لرز
بسیار مهم است که عفونت کلیه در سریع زمان ممکن درمان شود، زیرا عدم رسیدگی می تواند زندگی فرد را به خطر بیندازد، پس حتما در زمان مشاهده نشانه ها باید سریعا کمک های پزشکی دریافت شود.
آپاندیسیت
آپاندیس زائده های کوچکی می باشد که در بخش انتهایی روده های بزرگ قرار دارد. گاهی به دلیل عفونت، آپاندیس ملتهب و آلوده می شود که به این حالت آپاندیسیت گفته می شود. در زمان آپاندیس معمولا شما نشانه های زیر را احساس می کنید:
- درد شدید ناحیه شکم که از اطراف ناف شروع می شود و به سمت راست گسترش می یابد.
- درد کمر سمت راست و کشاله ران
- با فشار دادن شکم یا حرکت کردن، درد بیش تر می شود.
- تهوع و استفراغ
اگر شما این علائم را احساس کردید سریعا نزد پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود، اگر آپاندیس در همان وضعیت ملتهب و متورم باقی بماند در نهایت می ترکد و محتوای آلوده آن در سراسر شکم پخش می شود و این حالت تهدید حیاتی است. درمانی که برای این آسیب وجود دارد معمولا برداشتن آن از طریق جراحی است.
آسیب های دیسک کمر
یکی دیگر از دلایل درد کمر در سمت راست بدن مربوط به بیرون زدگی دیسک کمر است. وارد شدن ضربه های سنگین به کمر یا انجام فعالیت های روزمره و ورزشی به صورت اشتباه جزو دلایل بروز این درد می باشد. البته کمر درد ناشی از این آسیب معمولا در هر دو سمت بدن احساس می شود، با این حال موردی است که باید بررسی شود.
از دیگر نشانه های آن می توان به گزگز، بی حسی پا، درد پا، اختلال در عملکرد روده و مثانه و ناتوانی در حرکت اندام تحتانی اشاره کرد. در صورتی که شما به این آسیب بی اعتنا باید احتمال عود هر یک از آن ها بیشتر می شود.
علل درد کمر در سمت راست بانوان
موارد اشاره شده در بالا جزو دلایل کلی برور درد بودند. برخی از دلایل تنها مختص به بانوان می باشد. به طور مثال بیماری های رحم، دستگاه تناسلی و در برخی موارد بارداری جزو مواردی است که منجر به درد برای سمت راست کمر می شود.
آندومتریوز
آندومتریوز یک بیماری است که در آن بافت رحم، خارج از رحم و اغلب روی تخمدانها و لولههای رحمی رشد میکند. اگر بافت در تخمدان راست یا لوله فالوپ رشد کند، میتواند این عضو و بافتهای اطراف آن را تحریک کرده و دردی ایجاد کند که از جلو و کنار بدن، به کمر کشیده شود. درمان هایی که برای آن وجود دارد شامل:
- هورمون درمانی
- جراحی لاپاراسکوپی
- تجویز قرصهای ضدبارداری با دوز کم
علل درد کمر سمت راست در مردان
برخی دیگر از دلایل درد تنها مخصوص به آقایان می باشد. در مردان پیچ خوردگی بیضه می تواند سبب بروز درد برای سمت راست بدن بشود. این اتفاق زمانی میافتد که طناب اسپرماتیک پیچ خورده باشد. طناب اسپرماتیک در بیضه قرار دارد و خون را به بیضه میرساند. در صورتی که این طناب دچار پیچخوردگی شود، خونرسانی به بیضه شدیداً کاهش مییابد یا بهطور کلی قطع می شود.
نشانه هایی که مربوط به بروز این آسیب می باشد عبارت است از:
- درد شدید و ناگهانی در کشاله ران که میتواند به کمر تابش کند.
- تورم بیضه
- حالت تهوع و استفراغ
کلام آخر
در این مقاله شما را با انواع دلایل درد کمر در سمت راست بدن آشنا کردیم و به صورت مجزا دلایل مختص به بانوان و مردان را هم برایتان آوردیم. در آخر زمانی شما باید برای این درد ها نزد پزشک مراجعه کنید که درد به صورت پایدار ادامه داشته باشد و عملکرد شما را تحت تاثیر قرار دارد.
همچنین اگر درد کمر به صورت ناگهانی و شدید بروز کرد ممکن است خطرناک باشد و باید سریعا نزد پزشک مراجعه کنید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.