عوارض تزریق آمپول به کمر چیست؟
یکی از سوالاتی که بسیار از ما پرسیده می شود این است که عوارض تزریق آمپول به کمر چیست؟ تزریق استروئید به ستون فقرات همانند سایر روش های درمانی عوارض و خطرات جانبی به همراه دارد که ممکن است برای برخی افراد نمایان شود. البته این عوارض خطرناک نمی باشد و می توان آن ها را تحمل کرد؛ با این حال نگرانی های بسیاری ایجاد می کنند.
در ابتدا این موضوع را در نظر داشته که تزریق آمپول به کمر یک روش درمانی کامل نمی باشد و معمولا تنها علائم را کنترل می کند؛ بنابراین اگر به عنوان یک گزینه درمانی به سراغ این روش می روید اشتباه است و در آینده پیشمان خواهید شد.
اما عوارض تزریق آمپول به کمر چیست؟ آیا این خطرات به حدی می باشد که سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهد؟ در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص این موضوع صحبت کنیم، بنابراین اگر شما قصد انجام این کار را دارید و می خواهید قبل از آن تحقیقات بیشتری در خصوص عوارض و خطرات انجام دهید توصیه می می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
رایج ترین عوارض تزریق آمپول به کمر
برخی از عوارض بسیار جزئی هستند و در صورت رخ دادن جایی برای نگرانی وجود ندارد، زیرا بسیار جزئی هستند و به سرعت بهبود پیدا می کنند. این عوارض شامل:
- حالت تهوع
- سردرد
- سرگیجه
- غش به دلیل اضطراب ناشی از عمل که باعث کاهش ناگهانی ضربان قلب و فشار خون می شود (حمله وازوواگال)
- برافروختگی صورت (قرمزی و احساس گرما)
در صورتی که پس از تزریق نزد فوق تخصص ستون فقرات هر یک از موارد بالا برای شما پیش آمده است، تنها باید مدتی استراحت داشته باشید تا کمرنگ شوند. این مورد را در نظر داشته باشید که احساس درد در محل تزریق یک موضوع عادی است که برای همه پیش می آید.
اما اگر این موضوع برای شما اذیت کننده است می تواند از کمپرس سرد استفاده کنید تا درد و تورم شما بهبود یابد.
عوارض خطرناک تزریق آمپول به کمر
لازم است در ابتدا بیان کنیم که این خطرات بسیار نادر می باشند، اما ممکن است بنابر شرایطی خاص هر یک از آن ها برای فرد ایجاد شود.
عفونت
این مورد هم می تواند در تمامی بخش های بدن ایجاد شود که به آن عفونت سیستمیک گفته می شود و هم در مغز و نخاع ایجاد شود؛ گاهی نیز ممکن است به صورت موضعی تنها در ناحیه ای که تزریق در انجا صورت گرفته است رخ دهد. به طور مثال برای عفونت ستون فقرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آبسه اپیدورال: تجمع چرک در فضای اپیدورال
مننژیت: التهاب غشای مغز و نخاع
استئومیلیت یا دیسکیت: عفونت استخوان یا دیسک مهره
آبسه بافت نرم: تجمع چرک در داخل بافت های نرم در محل تزریق استروئید
البته بسیاری بر این باورند که دلیل ایجاد عفونت پس از تزریق مربوط به عفونت های موجود بر روی سطح پوست بیمار می باشد.
خون ریزی
این امکان وجود دارد که در حین تزریق به شریان های موجود در آن ناحیه آسیب وارد شود، که در این صورت خطر خون ریزی و تجمع خون در بافت های نرم وجود دارد. همچنین ممکن است یک هماتوم یا لخته خون در داخل رگ های بدن ایجاد شود که در چنین شرایطی روند انتقال خون به بافت های حیاتی همانند مغز و نخاع مسدود می شود که خطرات بسیاری به همراه دارد.
همچنین بخوانید: تزریق ژل به مهره های کمر و ستون فقرات
سوراخ دورال
قرار گرفتن ناخواسته سوزن در غشای خارجی نخاع موجب سوراخ شدن دورا می شود. به این وضعیت شیر مرطوب نیز گفته می شود که موجب نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) و کاهش فشار CSF در مغز می شود و در نتیجه سردرد شدید ایجاد میکند.
آسیب های عصبی
آسیب به اعصاب مجاور موجب احساسات غیر طبیعی، از دست رفتن حس و حتی تشنج می شود. اگر در حین تزریق اعصاب دم اسبی در پایه های نخاع آسیب ببینند، یک آسیب اورژانسی به نام سندروم دم اسبی ایجاد می شود.
این سندورم عوارض بسیاری به همراه دارد که برخی از آن ها شامل از دست رفتن کنترل مثانه و روده می باشد، در صورتی که به سرعت اقدامات لازم جهت درمان انجام نشود می تواند موجب فلج شد پایین تنه شود.
جدا از موارد بالا که به آن ها اشاره کردیم، برخی موارد ممکن است عوارض ایجاد شده پس از تزریم سیستم قلبی عروقی را تحت تاثیر قرار بدهد. به طور مثال
خطر های مربوط به حسی های موضعی
زمانی که شما می خواهید تزریق در ناحیه کمر انجام دهید، لازم است که قبل از انجام این کار از بی حسی های موضعی استفاده شود. در حین انجام این کار اگر محلول بی حسی وارد رگ های خونی شود، این احتمال وجود دارد که به سمت سیستم عصبی مرکزی یا سیستم قلبی عروقی برود که در نهایت عوارض بسیاری به همراه دارد.
خطر مربوط به تزریق
ذرات بزرگتر در استروئیدهای ذرات معلق ممکن است با هم جمع شوند و عروق خونی را مسدود کنند و باعث کاهش خون رسانی به نخاع شوند. معمولا خطرات و عوارض تزریق اپیدورال که بالاتر از سطح L3 انجام می شود بیشتر است. شایع ترین خطر، تزریق استروئید به رگ خونی است که احتمال بروز آن در افراد بالای 50 سال بیشتر می شود.
البته این مورد را هم باید در نظر داشت که به ندرت، واکنش آلرژیک به استروئیدها، بی حس کننده موضعی یا رنگ کنتراست ممکن است رخ دهد.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
همان طور که اشاره کردیم برخی از عوارض موقت و جزئی می باشد که در این صورت جایی برای نگرانی وجود ندارد؛ اما به همین صورت گروه دیگری از عوارض می توانند سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهد و لازم است که بلافاصله پس از رخ دادن با پزشک متخصص تماس بگیرید. این موارد شامل:
- احساس بی حسی و یا ضعف در پا(های) که ممکن است نشان دهنده آسیب عصبی باشد.
- تب ۳۸ درجه یا بیشتر که ممکن است نشان دهنده عفونت باشد
- سردرد شدید در هنگام نشستن یا ایستادن که پس از دراز کشیدن احساس بهتری دارد، که ممکن است نشان دهنده سوراخ شدن دورال باشد.
- کاهش یا از دست دادن کامل کنترل روده یا مثانه در حالی که بیمار هنوز بی حس است یا بعد از بی حسی موضعی و بی حسی موقت از بین می رود، که ممکن است نشان دهنده فوریت های پزشکی باشد، مانند سندرم دم اسب باشد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با عوارض تزریق آمپول به کمر و جرئیات مربوط به آن آشنا کنیم. در آخر در نظر داشته باشید که اگر شما این تزریق را در کلینیک های معتبر و نزد فردی با تجربه انجام دهید قطعا هیچ یک از آن ها برای شما ایجاد نخواهد شد.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.