رایج ترین مشکلات ستون فقرات در سالمندان
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص مشکلات ستون فقرات در سالمندان و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. اگر شما نیز در خصوص این مشکلات سوالاتی دارید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
مشکلات ستون فقرات در سالمندان
استئوآرتریت مفصل فاست
آرتریت ستون فقرات که به آن آرتریت دژنراتیو یا استئوآرتریت ستون فقرات نیز گفته می شود ، یک بیماری دژنراتیو است که در طول زمان ایجاد می شود. دردی که افراد طی این بیماری تجربه می کنند ناشی از تجزیه غضروف بین مفاصل فاست در ستون فقرات می باشد.
تجزیه تدریجی غضروف در مفاصل فاست ستون فقرات کمری می تواند از 15 سالگی شروع شود و با افزایش سن به طور فزاینده ای غالب می شود.
- 36 درصد از بزرگسالان 44 سال یا کمتر
- 48 درصد از بزرگسالان 45 تا 54 ساله
- 84 درصد از بزرگسالان 55 تا 64 سال
- 89 درصد از بزرگسالان 65 سال یا بالاتر
استئوآرتریت مفصل فاست لزوماً باعث کمردرد نمی شود. افراد مسن مستعد ابتلا به این عارضه هستند و این عارضه جزو رایج ترین دلایل کمردرد در سنین بالا می باشد.
آرتروز مفصل فاست در قسمت پایین کمر ممکن است ترکیبی از علائم زیر را شامل شود:
- دردی که در اول صبح و پایان روز شدید تر می شود.
- دردی که خواب را قطع می کند
- حساسیت موضعی هنگامی که ناحیه آسیب دیده ستون فقرات تحت فشار قرار می گیرد
- دردی که به عنوان درد، درد مداوم یا متناوب توصیف می شود
- کمردردی که با فعالیت طولانی مدت تشدید می شود
- سفتی یا از دست دادن انعطاف پذیری در قسمت پایین کمر
در ابتدا، علائم ممکن است متناوب باشد، اما می تواند در طول زمان به درد پایدارتر تبدیل شود و در نهایت ممکن است باعث سیاتیک شود که برای درمان باید نزد فوق تخصص ستون فقرات مراجعه کنید.
با تحلیل رفتن مفاصل فاست، دیسک بین مهره ای نیز ممکن است تحلیل برود. هم استئوآرتریت مفصل فاست و هم بیماری دژنراتیو دیسک در بخشهای ستون فقرات L4-L5 و L5-S1 شایع تر هستن.
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک
افزایش سن یک عامل خطر برای درد مفصل ساکروایلیاک (SI) است و برخی اتفاقت خاص مانند زمین خوردن، تقریباً نیمی از موارد درد مفصل ساکروایلیاک را شامل می شود.
مفاصل SI در هر دو سمت پایین ستون فقرات قرار دارند و ستون فقرات را به باسن متصل می کنند. حرکات محدود یا حرکت بیش از حد این مفاصل منجر به درد در قسمت تحتانی کمر و لگن و باسن می شود و درد ممکن است به کشاله ران یا پشت ساق پا منتشر شود.
علائم این عارضه شامل هر ترکیبی از گزینه های زیر است:
- دردی در ناحیه باسن یا کمر که در هنگام نشستن یا دراز کشیدن به یک طرف شدیدتر است.
- سوزش، درد شدید یا بی حسی که به کشاله ران، پشت ران یا قسمت بیرونی ران منتشر می شود.
- درد معمولا در یک طرف بدن است اما ممکن است در هر دو طرف بدن نیز رخ دهد
- سفتی یا از دست دادن انعطاف پذیری در کمر و باسن
فعالیت های منظمی که از مفصل ساکروایلیاک استفاده میکنند، مانند خم شدن در ناحیه کمر یا بالا رفتن از پله، باعث افزایش درد میشوند. فعالیتهایی که متقارن نیستند، مانند بلند کردن وزنه با یک بازو نیز میتوانند باعث افزایش درد شوند. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک نیز ممکن است علائم سیاتیک را تقلید کند .
تنگی ستون فقرات کمری و اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو
باریک شدن منافذ در ستون فقرات ( تنگی کانال نخاعی ( ممکن است در نقطه ای که اعصاب به سمت پایین ستون فقرات حرکت می کنند ( تنگی مرکزی (خروج از ستون فقرات ( تنگی روزنه ) فشار وارد کند. درد ناشی از آن هنگام راه رفتن یا ایستادن بیشتر مشخص می شود و در هنگام نشستن تسکین می یابد.
هنگامی که بدن مهرهای روی بدن زیر آن به جلو میلغزد ( اسپوندیلولیستزیس )، این ناهماهنگی ممکن است منجر به فشار بر روی اعصابی شود که از کانال نخاعی عبور میکنند و یا اعصابی که از ستون فقرات کمری خارج میشوند. اسپوندیلولیستزیس باعث ایجاد کمردرد می شود که با راه رفتن یا ایستادن بدتر می شود و ممکن است با درد ساق پا همراه باشد.
تنگی نخاع گاهی با اسپوندیلولیستزیس همراه است. علائم تنگی ستون فقرات کمری و اسپوندیلولیستزی دژنراتیو تمایل به همپوشانی دارند. هر دو بیماری شامل هر ترکیبی از علائم و نشانه های زیر است:
- پا درد و کمردردی که هنگام راه رفتن در مسافت های کوتاه یا ایستادن طولانی مدت ایجاد می شود یا بدتر می شود.
- تسکین سریع درد هنگام نشستن یا خم شدن به جلو
- علائمی که در طول زمان ایجاد می شوند
- ضعف، بی حسی و سوزن سوزن شدن که از ناحیه کمر به باسن و پاها کشیده می شود (سیاتیک)
این شرایط معمولاً روی اعصاب در نقطه ای که از ستون فقرات خارج می شوند فشار وارد می کند. چنین فشاری با کشش (خم شدن به عقب) باسن و کمر افزایش می یابد. هنگامی که فشار مداوم یا مکرر باعث التهاب عصبی می شود، ممکن است درد پا ایجاد شود.
همچنین بخوانید: روش های درمان تنگی کانال نخاعی
شکستگی فشاری ستون فقرات
خطر شکستگی فشاری ستون فقرات که به آن شکستگی مهره یا شکستگی ناشی از پوکی استخوان نیز گفته می شود، با ضعیف شدن و شکننده شدن استخوان ها با افزایش سن افزایش می یابد. اکثر شکستگی های فشاری مهره ها باعث درد نمی شوند، اما هنگامی که علائم ظاهر می شوند، معمولاً به محض شکستگی مهره ها به طور ناگهانی ایجاد می شوند.
شکستگی فشاری ستون فقرات می تواند شامل ترکیبی از ویژگی های زیر باشد:
- شروع ناگهانی کمردرد
- دردی که با ایستادن یا راه رفتن بدتر می شود
- تسکین نسبی درد هنگام دراز کشیدن به پشت
- کاهش قد
- انعطاف پذیری ستون فقرات محدود
- تغییر شکل و تغییر در عملکرد
عوامل خطر اصلی شکستگی مهره شامل سن (بالای 50 سال)، یائسگی همراه با پوکی استخوان و استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها است. در یک فرد مبتلا به پوکی استخوان، حتی مقدار کمی نیروی وارد بر ستون فقرات، مانند عطسه، ممکن است باعث شکستگی فشاری شود.
آرتروز
استئوآرتریت در هر قسمت از بدن می تواند دردناک باشد، اما در افراد مسن می تواند منجر به بیماری هایی مانند اسکولیوز و تحلیل دیسک ها و مفاصل ستون فقرات شود. هنگامی که این وضعیت در ستون فقرات ایجاد می شود، خارهای استخوانی ایجاد می شود که منجر به درجات مختلفی از ناراحتی و بی حسی احتمالی در اندام ها می شود.
درمان بستگی به محل مشکل دارد و ممکن است شامل مدیریت درد، فیزیوتراپی یا جراحی اصلاحی باشد. درمان جراحی همیشه برای افراد مسن امکان پذیر نیست. درمان های غیرجراحی توصیه شده شامل استراحت، تمرینات کششی سبک، آب درمانی و مسکن هایی مانند ایبوپروفن است.
علل کمتر شایع کمردرد در بزرگسالان مسن
جدا از مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، کمردرد ممکن است ناشی از شرایطی باشد که کمتر در افراد مسن رخ می دهد. به طور مثال نمونه هایی از علل کمتر رایج عبارتند از:
- سندرم پیریفورمیس
- عفونت
- تومور ستون فقرات
- فیبرومیالژیا
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- کوکسیدینیا
- آرتروز هیپ
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با انواع مشکلات ستون فقرات در سالمندان و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.