درمان پارگی تاندون شانه
پارگی تاندون شانه عارضه ای است که در صورت رخ دادن حرکت بازو بسیار دشوار می شود، در این مطلب از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا در خصوص روش های درمان پارگی تاندون شانه بدون جراحی و با کارهایی مثل لیزر، ورزش، طب سنتی و … صحبت کنیم.
بنابراین اگر به دنبال این هستید که بدانید چگونه می توانید این عارضه را درمان کنید و مدت زمان ترمیم تاندون شانه چقدر است، حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
انواع پارگی تاندون شانه
در بیشتر موارد پارگی تاندون شانه ها همراه با فرسایش می باشد، در صورت بی توجهی و پیشرفت آسیب، با بلند کردن اجسام و تکان دادن زانو احتمالا تاندون به طور کامل پاره می شود.
کشیدگی و پارگی دارای دو نوع می باشد که عبارتند از:
پارگی جزئی: این پارگی به نام پارگی ناقص هم شناخته می شود، زمانی که تاندون های شانه دچار آسیب شده باشند اما به طور کامل قطع نشوند پارگی جزئی رخ داده است.
پارگی تمام ضخامت: این پارگی که با نام پارگی کامل شناخته می شود؛ حالتی است که تمامی تاندون ها از استخوان دچار شده اند. در این حالت اساسا یک سوراخ درون تاندون ها ایجاد می شود.
برای درمان هر یک از این موارد شما باید به فوق تخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
علت پارگی تاندون شانه چیست
انجام حرکاتی که موجب چرخیدن تاندون های شانه شود می تواند موجب این عارضه شود.
انداختن وزن بدن روی بازو ها
شاید تعجب کنید که چگونه می توان وزن خود را بر روی بازو انداخت! اما باید بدانید که افرادی که بیماری های آرتروز زانو یا ضعیف بودن عضلات چهار سر ران دارند به جهت جبران ضعف خود، در زمان های بلند شدن از صندلی وزن خود را روی باز می اندازند.
اما ساختار زانو مناسب این فشار و حرکات نمی باشد، در نتیجه استخوان بازو و حفره های شانه باز می شوند و تاندون های به می شوند. دراز کردن دست در زمان زمین خوردن، آسیب دیدن بالاتنه در هنگام تصادف، آُسیب دیدن در مسابقات ورزشی و … احتمال پارگی تاندون شانه را به دنبال دارد.
همچنین بخوانید: علت درد کتف و درمان آن
دراز کردن مکرر بازو
زمانی که شما بازو را به سمت بالای سر می برید، فضای تنگ محل عبور تاندون های چرخاننده بازو باریک می شود و احتمال پارگی تاندون ها افزایش می یابد. حرکت شنا، ساختما سازی، مکانیکی، ورزش پرتاب شی با بازو، نقاشی خانه و … در دسته فعالیت هایی هستند که آسیب دیدگی شانه در آن ها رخ می دهد.
حرکت ناگهانی و شدید بازو
این موضوع بیشتر در ورزشکاران دیده می شود، ورزش های پرتابی، راکتی و کشتی جزور ورزش هایی هساند که خطر پارگی تاندونیت شانه در آنها وجود دارد.
علائم پارگی و کشیدگی تاندون شانه
در صورت پارگی ناگهانی شما درد شدید و ضعف بسیاری را احساس خواهید کرد، اما با پارگی های دژنراتیو درد خفیفی خواهید داشت که با مسکن های بدون نسخه آرام می شود.
اما چنانچه اقدامی برای درمان انجام ندهید درد شما شدیدتر می شود و استفاده از مسکن دیگر اثری ندارند. رایح ترین علائم پارگی تاندون شانه به شرح زیر است:
- ضعف شانه و نداشتن قدرت برای بلند کردن اجسام
- احساس درد شدید در هنگام بالا بردن بازو
- صدا یا احساساس تق تق در زمان حرکت دادن بازو
- شانه درد در زمان شب یا هنگام استراحت بیشتر می شود
در صورتی که درد شما شدید شد حتما برای درمان نزد فوق تخصص درد مراجعه کنید.
تشخیص پارگی و آسیب دیدن تاندون شانه
عموما زمانی که شما نزد پزشک مراجعه می کنید قسمت هایی از شانتان را فشار می دهد و بازویتان را در جهت های مختلف تکان می دهد. این کار به این جهت انجام می شود که قدرت عضلات اطراف شانه و بازو ها بررسی شود.
در مواردی که میزان آسیب دیدگی شدید باشد برخی از آزمایشات از شما خواسته می شود.
عکس ام ار ای از پارگی تاندون شانه: با این که پارگی روتاتور در اشعه ایکس مشخص نمی شود، اما به کمک آن می توان خارهای استخوانی و دیگر موضوعات را تشخیص داد.
تصویر برداری مغناطیسی: در این آزمایش از امواج رادیویی و آهنربایی قوی استفاده می شود و این گونه تصاویر به دست آمده تمامی جرئیات شانه را بسیار دقیق نشان می دهد.
درمان پارگی تاندون شانه بدون جراحی
در ابتدا باید بیان کنیم که درمان های محافظه کارانه تنها برای پارگی های بسیار خفیف کاربرند دارند و در صورتی که آسیب دیدگی شما شدید باشد یا پارگی کامل رخ داده باشد، حتما باید به سراغ جراحی بروید.
استفاده از یخ
یخ موجب می شود تا التهاب و درد شما کاهش یابد، برای استفاده حتما آن را درون یک پارچه قرار دهید و سپس در محل آسیب دیدگی قرار دهید. دقت کنید که استفاده از یخ تنها در روز های اول آسیب دیدگی مفید است.
ورزش برای درمان پارگی تاندون شانه
انجام حرکات ورزشی مخصوص موجب می شود تا استحکام شانه بالاتر رود، برنامه ورزشی شما باید به صورت مرتب باشد و حرکاتی را انجام دهید که انعطاف پذیریتان را افزایش دهد.
استحکام یافتن عضلات به شما کمک می کنئ تا درد کمتری داشته باشید و از آسیب های دیگر در آینده جلوگیری می شود. بنابراین این درمان یک راه حل پیشگیرانه می باشد و نباید به عنوان گزینه درمانی به آن نگاه کنید.
دارو
مصرف دارو این عارضه را درمان نمی کند، اما به شما کمک می کند تا درد و تورم کمتری داشته باشید. به این منظور باید از داروهای غیراستروئیدی و ضد التهابی استفاده کنید.
توصیه ما در این است که هرگز بدون مراجعه به پزشک و به صورت سرخود اقدام به مصرف دارو نکنید.
درمان پارگی تاندون شانه با لیزر
لیزر درمانی روش رایجی است که امروزه بسیار استفاده می شود. لیزر نسبت به سایر روش های درمانی زودتر التهاب شما را برطرف می کند و از این رو درمانی رایج برای رفع التهاب است.
جراح ارتوپد از لیزر برای تشخیص و ترمیم مشکلات درون مفصل استفاده می کند، در این روش بریدگی کوچک در محل آسیب دیدگی ایجاد می شود که مزایا آن در این است که پس از آن درد بسیار پایینی دارید و مدت زمان بهبودی کمتر است.
درمان پارگی تاندون شانه در طب سنتی
اگر به دنبال درمان پارگی در طب سنتی هستید باید بگوییم که روشی برای این کار وجود ندارد، در صورتی که آسیب دیدگی شما شدید نباید شاید بتوان به پماد های مخصوص درد را کم کرد؛ اما زمان پارگی کامل طب سنتی جوابگو نمی باشد.
جراحی پارگی تاندون شانه
انواع مختلفی از جراجی های تاندون شانه وجود دارد که در ادامه آن ها را توضیح می دهیم.
ترمیم تاندون آرتروسکوپی
در این روش جراح یک برش کوچک درون ناحیه مورد نظر ایجاد می کند و سپس یک دوربین و ابزار لازم وارد می شود تا تاندون پاره شده مجدد به استخوان چسبانده شود.
ترمیم تاندون باز
در برخی از موارد بنابر صلاح دید پزشک اسفاده از روش ترمیم باز گزینه بهتری می باشد. در این نوع جراح یک برش بزرگتر ایجاد می کند تا دید بهتری ایجاد می شود و در نهایت تاندون آسیب دیده مجدد به استخوان ها چسبانده می شود.
جابجا کردن تاندون
چنانچه تاندون پاره شده به آسیب دیدگی شدیدی دچار باشد و امکان چسباندن مجدد آن به استخوان وجود نداشته باشد باید از جابجایی تاندون استفاده کرد.
تعویض شانه
این مورد بسیار خاص است، اما در موارد آسیب های شدید و بسیار حاد به تعویض شانه نیاز می اشد، به منظور بهبود پایداری مفصل مصنوعی، یک روش ابتکاری (آرتروپلاستی معکوس شانه) قسمت توپی مفصل مصنوعی را روی تیغه شانه و قسمت سوکت را روی استخوان بازو نصب میکند.
مدت زمان ترمیم تاندون شانه چقدر است؟
زمان ترمیم تاندون شانه حدود شش هفته می باشد که در ابتدا استخوان ها بهبود می یابند، در این میان سه ماه زمان نیاز است که اتصال قوی و لازم میان استخوان و تاندون ایجاد شود.
بین 6 تا 9 ماه زمان احتیاج است تا اتصال کامل میان بخش های مختلف استخوان ایجاد شود. البته باید این مورد را هم در نظر داشت که بدن هر فرد با دیگری متفاوت است و نباید انتظار داشت که روند درمان در همه به یک صورت باشد.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با پارگی تاندون شانه و جرئیات مربوط به آن آَشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.