علائم پارگی مینیسک زانو و سریعترین روش درمانی
پارگی مینیسک زانو آسیبی است که به غضروف هایی که میان استخوان های زانو واقع شده اند اشاره دارد؛ مینیسک بخشی از زانو است که همانند بالشتی نرم می باشد و موجب تثبیت و محافظت از استخوان ها در برابر عارضه های مختلف می شود.
آسیب هایی مثل پیچ خرودگی یا ضربات شدید می توانند موجب پارگی مینیسک زانو شوند. در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص این آسیب دیدگی صحبت کنیم و توضیح کاملی در خصوص علت، علائم و انواع روش های درمانی پارگی مینیسک زانو ارائه دهیم؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
پارگی مینیسک زانو چگونه است؟
زانو بزرگ ترین مفصل در بدن که از پیچیدگی بسیاری بهره مند است، به دلیل کارایی و استفاده زیادی که از این مفصل می شود در معرض بسیاری از آسیب ها قرار دارد. با توجه به این که اجزای مختلفی درون مفصل زانو قرار دارد، بنابراین مشکلات متعددی هم برای آن ایجاد می شود که در این میان پارگی مینیسک زانو یکی از شایع ترین آن ها می باشد.
ورزش کاران به خصوص افرادی که در رشته های ورزشی پر تماس و پر فعالیت هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض این آسیب می باشند. با این حال هر شخصی در هر سن و سالی ممکن است به پارگی مینیسک زانو دچار شود.
این پارگی ممکن است در انواع و حالت های مختلفی ایجاد شود، که بر اساس شکل ظاهری و محل وقوع پارگی طبقه بندی می شوند. شایع ترین مدل پارگی شامل: پارگی طولی، منقار طوطی، فلاپ، دسته سطلی و ترکیبی (پیچیده) می باشد.
با توجه به اینکه این نوع از آسیب مربوط به بخش های داخلی زانو می باشد، بنابراین در بیشتر موارد به خودی خود درمان نمی شود و لازم است که شما برای درمان نزد متخصص زانو در تهران مراجعه نمایید.
علت پارگی مینیسک چیست؟
شایع ترین دلیلی که موجب دلیل پارگی مینسک زانو می شود آسیب های ورزشی می باشد. در اکثر ورزش ها لازم است که شما فشار بسیاری به زانو وارد کنید و همین موضوع به پارگی مینیسک زانو منتهی می شود.
البته این مورد در خصوص افراد جوان و کسانی که فعالیت ورزشی انجام می دهند است، در خصوص افراد میانسال و مسن، پارگی معمولا به دلیل خرابی و فرسودگی غضروف ها ایجاد می شود. به مرور و با افزایش سن، غضروف ها ضعیف تر می شوند و بافت ها پیر و فرسوده، در چنین شرایطی زانو آسیب پذیر تر می شود، به طوری که حتی با یک بلند شدن اشتباه یا چرخش سریع ممکن است پارگی مینیسک زانو رخ دهد. همچنین اگر اخیرا زمین خوردهاید و احتمال میدهید پارگی مینیسک در شما رخ داده توصیه میکنیم محتوای درمان زانوی ضربه دیده را مطالعه فرمایید.
علائم پارگی مینیسک زانو
زمانی که شما به پارگی مینیسک زانو دچار می شوید، در اکثریت مواقع باید صدایی مثل تق را از داخل مفصل احساس کنید. البته اغلب افراد بلافاصله پس از آسیب دیدگی بازهم این امکان را دارند که روی پای خود راه بروند، حتی بیشتر ورزشکاران که در حین ورزش دچار آسیب می شوند، پس از آن نیز می توانند با همان مینیسک پاره شده فعالیت های خود را ادامه دهند.
بنابراین این تصور را نداشته باشید که در صورتی پارگی قادر نخواهید بود پای خود را تکان دهید. شایع ترین علائم پارگی مینیسک زانو عبارت است از:
- درد زانو
- خشکی و ورم زانو
- گیر کردن یا قفل کردن زانو
- احساس ناپایداری و خالی کردن زانو
- ناتوانی در حرکت دادن مفصل زانو تا انتهای دامنه حرکتی آن
این مورد را در هم نظر داشته باشید که اگر شما درمان به موقع برای این آسیب را انجام ندهید، ممکن است تکه های غضروغ مینیسک کنده شوند و در داخل مفصل گیر کند؛ در چنین شرایطی زانوی شما به صورت مرتب قفل می شود و قادر به حرکت دادن آن نخواهید بود.
درمان خانگی پارگی مینیسک زانو
به همراه درمان پزشکی، برخی تکنیکهای خانگی میتواند به عنوان تکمیل در فرآیند بهبود مفید باشند. مثلا:
استفاده از یخ: استفاده از کیسه یخ یا کمپرس بر روی منطقه دردناک میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. یخ باید به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار داده شود.
استراحت و آرامش: به منظور بهبود سریع تر، بهتر است فعالیت های فیزیکی سخت و تحمیلی را محدود کنید و به بدن خود استراحت کافی بدهید.
تمرینات تقویت عضلات: بعد از مرحله اول بهبود، فیزیوتراپیست ممکن است به شما تمرینات خاصی برای تقویت عضلات و افزایش پایداری زانو توصیه کند.
روغن برای پارگی مینیسک زانو و درد زانو
روغنهای طبیعی ممکن است به عنوان یک روش تکمیلی در کاهش درد و التهاب در پارگی مینیسک زانو کمک کنند. با این حال، قبل از استفاده از هر نوع روغن، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که استفاده از آن برای شما ایمن است و با سایر درمانهایی که در حال انجام هستید تداخل ندارد.
برخی از روغنهای طبیعی که ممکن است در کاهش درد و التهاب زانو موثر باشند عبارتند از:
روغن آووکادو: این روغن دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است و میتواند در کاهش التهاب و درد زانو مفید باشد.
روغن جوجوبا: این روغن دارای خاصیت ضد التهابی و آرامشبخش است. میتوانید روغن جوجوبا را روی زانوهای خود بمالید و به آرامی ماساژ دهید.
روغن نعناع: روغن نعناع میتواند خنک کننده و ضد دردی برای زانوهای دردناک باشد. میتوانید چند قطره از این روغن را به همراه روغن حامل مثل روغن زیتون مخلوط کرده و روی منطقه زخمی ماساژ دهید.
مهمتر از همه، توجه داشته باشید که استفاده از روغنهای طبیعی تنها به عنوان یک روش تکمیلی و کمکی برای کاهش درد و التهاب استفاده شود و نباید به تنهایی به جای مراجعه به پزشک و درمانهای تخصصی قرار گیرد. در صورتی که درد و مشکلات بهبود نیافته و به شدت ادامه دارند، توصیه میشود به پزشک خود مراجعه کنید.
درمان پارگی مینیسک
به جهت درمان این عارضه لازم است که در ابتدا چندین مورد را مورد بررسی قرار داد، این موارد شامل: محل پارگی و اندازهی آن و نیز سن شخص، میزان فعالیت و هر گونه مصدومیت مرتبط می باشد. در نتیجه روند درمان بصورت موردی برای هر بیمار تعیین می گردد.
در صورتی که میزان آسیب دیدگی جزئی باشد این امکان وجود دارد که از طریق درمان های محافظه کارانه و خانگی برای درمان اقدام کرد، این درمان ها شامل: استراحت، استفاده از یخ، فشردهسازی، بالا بردن زانو و انجام درمان پزشکی مناسب می باشد.
اما در صورتی که شدت آسیب دیدگی زیاد باشد و علائم شما افزایش یابد، برای درمان زانو درد باید به سراغ سایر روش های درمانی رفت که شامل موارد زیر است:
دارو درمانی
اولین کاری که پزشک برای شما انجام می شود، تجویز دارو های ضد التهابی و غیر استروئیدی است که به طور مثال می توان به نوروفن و ناپروکسن اشاره کرد. البته در صورتی این دارو ها تجویز می شوند که شخص به خون ریزی داخلی دچار نباشد. بنابراین هرگز به صورت خودسرانه اقدام به مصرف دارو نکنید.
ورزش درمانی و تمرین
در صورتی که درد زانوی شما شدید نباشد و این امکان را داشته باشید که فشار وزن خود را تحمل کنید، ورزش درمانی گزینه مناسبی می باشد. البته که تنها باید حرکات مخصوص را انجام دهید و از انجام هر گونه حرکات خود سرانه پرهیز کنید زیرا ممکن است نه تنها برای شما مفید نباشد بلکه میزان آسیب دیدگی شما افزایش یابد.
الکتروتراپی
این مورد یکی از روش های درمانی نسبتا جدید است که از امواج اولتراسوند، شاک ویو تراپی، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) و تحریک مغناطیسی نیز استفاده می شود و ممکن است در کاهش التهاب موثر باشد.
لیزر درمانی
بسیاری از افراد همواره به دنبال این گزینه درمانی می باشند، با توجه به این که در این روش میزان خطر به حداقل می رسد و درد آن بسیار کمتر است، بنابراین مورد علاقه بسیاری می باشد. به همین طریق در بیشتر موارد بیماران واکنش بسیار مناسبی را به این نوع درمان نشان داده و معمولاً متوجه تسکین درد قابل ملاحظه ای تنها پس از چند جلسه درمان خواهند شد.
اوزون تراپی
یکی دیگر از روش های نسبتا جدید که به تازگی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد اوزن تراپی زانو است، در طی این روش اکسیژن به صورت مستقیم به نواحی آسیب دیده تزریق می شود و این گونه امکان بهبودی و بازیابی کامل عملکرد زانو فراهم است.
این روش شامل تزریق مواد مغذی و التیام بخش به اطراف رباط ها، تاندون و غضروف زانو می باشد. در طی این روش میزان خون رسانی افزایش می یابد و بافت ها سریع تر بهبود می یابند.
پی آر پی
درمان با پلاسمای غنی شده سبب بهبودی سریع تر و افزایش قدرت غضروف ها می شود. برای استفاده از این روش درمانی، یک نمونه کوچک از خون بیمار گرفته می شود و سپس پلاکت های موجود از خون جدا می شوند. سپس پی آر پی غنی شده به داخل و اطراف نواحی دارای آسیب تزریق می شود که این کار به طور موثری موجب تقویت روند درمان می شود.
همچنین اگر پزشک شما استفاده از روش پی ار پی زانو را پیشنهاد داده است، قطعا خواند مقاله: هزینه پی آر پی زانو چقدر است؟ برای شما مفید خواهد بود.
جراحی
نمی توان گفت که همیشه جراحی برای تمامی افراد لازم است، اما برای برخی افراد که به پارگی کامل دچار باشند جراحی تنها گزینه ای است که می تواند برای آن ها موثر باشد. این که جراحی به چه روشی برای شما استفاده شود موضوعی است که تنها پزشک متخصص مشخص می کند. بنابراین در خصوص این موضوع تنها از پزشک خود راهنمایی بخواهید.
پس از جراحی نیز معمولا لازم است برای حداقل سه هفته از عصا استفاده کنید تا بهبودی کامل برای شما حاصل شود. ورزشکاران نیز حدود سه تا چهار ماه بعد این امکان را دارند که فعالیت خود را شروع کنند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با پارگی مینیسک زانو و هر آنچه که مربوط به این عارضه می شود آشنا نماییم. دقت داشته باشید که ما تنها اطلاعات کلی ارائه دادیم و تنها پزشک متخصص می تواند به شما در این مورد و چگونگی درمان کمک کند.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.