کاربرد فیزیوتراپی برای مشکلات ستون فقرات
برای بسیاری از افراد این سوال ایجاد می شود که کاربرد فیزیوتراپی در مشکلات ستون فقرات چیست؟ آیا رفتن به جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات تاثیری بر روی درد های کمری دارد؟
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم بررسی نماییم که کاربرد فیزیوتراپی در مشکلات ستون فقرات چیست و چگونه می توان از آن برای بهبود مشکلات کمر استفاده کرد. بنابراین اگر شما نیز جزو افرادی هستید که در خصوص این موضوع سوالاتی دارید توصیه می کنیم تا انتها همراه ما باشید.
دلایل احساس درد در ستون فقرات
احساس درد در ستون فقرات ممکن است به عوامل گوناگونی وابسته باشد. برخی از دلایل شامل موارد زیر میباشد:
مشکلات ستون فقرات
آرتروز: آرتروز یا التهاب مفاصل، یک عامل شایع برای درد در ستون فقرات است
اسپوندیلوز: در این حالت، دیسکهای میان مهره ای ستون فقرات فشرده میشوند و فضای کمتری بین مهرهها وجود دارد که میتواند منجر به فشار بیشتر بر روی عصبها و درد شود.
آسیب به کمر: آسیب دیدگی به بافتهای نرم موجود در ستون فقرات نیز منجر به درد میشود.
مشکلات عضلانی و تنشهای عضلانی
تنش عضلانی: فشار یا تنش بر روی عضلات پشتی ستون فقرات ناشی از فعالیت بیش از حد، نشستن بیش از حد یا جابجایی نادرست، موجب درد می شود.
آسیب عصبی
ریشه عصبی فشرده: فشار بر روی ریشه عصبی به علت فشار دیسک فشرده یا برخی شرایط دیگر میتواند منجر به درد و احساس تحلیل شدن یا سوزش در مسیر عصبی شود.
عوامل دیگر
آسیب نخاعی: آسیب به نخاع یا عناصر دیگر ستون فقرات میتواند منجر به درد و مشکلات دیگر شود.
عوارض بیماریهای دیگر: برخی از بیماریهایی مانند عفونتها یا بیماریهای التهابی نیز میتوانند به عنوان عاملی برای درد در ستون فقرات عمل کنند.
برای تشخیص دقیق و درمان درست، معمولاً نیاز به ارزیابی توسط بهترین متخصص ستون فقرات دارید. پزشک ممکن است تستهای تصویری مانند انجام ایای (MRI) از ستون فقرات را تجویز کرده و بر اساس نتایج، طرح درمانی را مشخص کند.
درمان درد ستون فقرات از طریق فیزیوتراپی
جنبه های کلیدی خاصی از فیزیوتراپی وجود دارد که برای درمان درد ستون فقرات ضروری است. به طور خلاصه به شرح زیر توضیح داده شده اند:
فعالیت اولیه: مهم نیست که چقدر در ستون فقرات خود احساس درد می کنید، راه ایده آل برای ادامه روند درمان، حرکت زودهنگام است. که توسط فیزیوتراپیست ها تشویق می شود زیرا شواهد قابل توجهی برای اثبات این واقعیت وجود دارد. بی حرکت نگه داشتن خود برای مدت طولانی اصلا موثر نیست زیرا باعث انباشته شدن درد بیشتر به دلیل از دست دادن حرکت می شود.
تمرینات تثبیت کننده خاص: این جنبه خاص از فیزیوتراپی با اعمال استرس بر بهبود قدرت و ثبات عضلاتی که در نتیجه درد ستون فقرات ضعیف شده اند، سروکار دارد و در کنار آن به خلاص شدن از شر احساس گرفتگی کمک می کند.
تمرینات کششی عمومی: فیزیوتراپیست ها به بیماران توصیه می کنند پس از تشخیص علت درد ستون فقرات، یک سری تمرینات کششی با ساختار مناسب انجام دهند.
فیزیوتراپی ستون فقرات چیست؟
فیزیوتراپی ستون فقرات یک روش درمانی فیزیکی است که با استفاده از حرکات، تمرینات و تکنیکهای فیزیکی، به بهبود عملکرد بدن و کاهش درد میپردازد. هدف اصلی فیزیوتراپی، بهبود قابلیت حرکت، تقویت عضلات کمر، بهبود تعادل و کاهش درد و ناتوانی است. این درمان توسط فیزیوتراپیستها یا توانبخشیگرها انجام میشود.
برخی از مواردی که فیزیوتراپی بر آنها تأثیر مثبت میگذارد عبارتند از:
درمان درد: با استفاده از تکنیکهای مختلف، فیزیوتراپی میتواند به بهبود درد مرتبط با مشکلات ستون فقرات کمک کند.
تقویت عضلات: تمرینات خاصی به منظور تقویت عضلات پشتی و شکمی، که اهمیت بسیاری در حفظ ستون فقرات دارند، ارائه میشود.
بهبود حرکت و انعطاف: تمرینات انعطافی و حرکتی میتوانند بهبود قابلیت حرکت و انعطاف بخشیده و از سفتی و استقامت عضلات حمایت کنند.
آموزش تکنیکهای صحیح: فیزیوتراپیستها ممکن است به شما نشان دهند که چگونه در وضعیتهای مختلف به درستی حرکت کنید تا از ستون فقرات خود مراقبت کنید و درد را کاهش دهید.
کمک برای بازگشت به فعالیتهای روزمره: این نوع درمان میتواند افراد را در بازگشت به فعالیتهای روزانه و حرفهای خود پشتیبانی کند.
قبل از شروع هرگونه برنامه فیزیوتراپی، معمولاً یک ارزیابی دقیق توسط فیزیوتراپیست صورت میگیرد تا نیازهای شخصی شما شناخته شود و یک برنامه درمانی مناسب برای شما تعیین گردد.
فیزیوتراپی و درد ستون فقرات
فیزیوتراپی به عنوان یکی از پرکاربردترین روشهای درمانی مورد استفاده برای تسکین درد ستون فقرات در نظر گرفته میشود. پشت و ستون فقرات ما به گونه ای طراحی شده اند که قدرت قابل توجهی را ارائه می دهند، از نخاع و ریشه های عصبی بسیار حساس محافظت می کنند، همچنان انعطاف پذیری را ارائه می دهند و امکان تحرک را در همه جهات فراهم می کنند.
استفاده از فیزیوتراپی برای درمان درد ستون فقرات در دو حالت به صورت یک خط درمان و در ترکیب با سایر درمان ها مانند ماساژ، کشش، گرما درمانی، اولتراسوند و غیره انجام می شود.
ستون فقرات نقش مهمی در زندگی روزمره ما ایفا می کند زیرا به حرکت کمک می کند، حمایت لازم را فراهم می کند، از سیستم عصبی مرکزی محافظت می کند و به آن اجازه می دهد از طریق نخاع عمل کند. بنابراین حفظ ستون فقرات در وضعیت سالم بسیار مهم است.
فیزیوتراپی فرم ایده آل درمان را فراهم می کند و بخشی جدایی ناپذیر از روند بهبودی است. از طریق اجرای تکنیکهای مختلف فیزیوتراپی، نه تنها میتوان از درد تسکین یافت، بلکه مطمئن شد که فعالیتهای روزانه را می توان به خوبی انجام داد. بنابراین اگر فوق تخصص ستون فقرات استفاده از این روش را تجویز کرده است حتما به توصیه آن عمل کنید.
فواید فیزیوتراپی برای ستون فقرات چیست؟
فواید فیزیوتراپی برای ستون فقرات:
تسکین درد
فیزیوتراپی میتواند با استفاده از تمرینات و تکنیکهای خاص، به کاهش درد در ستون فقرات کمک کند. تقویت عضلات و بهبود انعطافپذیری ممکن است فشار و تنش در مناطق مورد درد را کاهش دهد.
تقویت عضلات
تمرینات فیزیوتراپی معمولاً به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات کمک میکنند. عضلات قویتر ممکن است فشار بر روی استخوانها و دیسکها را کاهش داده و به پشتیبانی بهتر از ستون فقرات کمک کنند.
بهبود حرکت
با اجرای تمرینات مناسب، فیزیوتراپی میتواند به بهبود محدودیتهای حرکتی در ستون فقرات کمک کند. این موارد میتوانند به افزایش انعطاف و راحتی در حرکتهای روزمره کمک کنند.
تصحیح ناهنجاریها
فیزیوتراپی میتواند با توجه به نیازهای هر فرد، به تصحیح ناهنجاریهای حرکتی یا آسیب های ستون فقرات کمک کند.
تعلیم حرکات صحیح
فیزیوتراپیست میتواند به افراد آموزش دهد چگونه حرکات روزمره را بهطور صحیح انجام دهند تا فشار اضافی بر ستون فقرات کاهش یابد.
کاهش خطر ایجاد مشکلات بیشتر
با اجرای برنامه فیزیوتراپی، ممکن است خطر ایجاد مشکلات بیشتر در آینده کاهش یابد، زیرا عضلات و ساختارهای حمایتی بهبود مییابند.
مهم است که هر برنامه فیزیوتراپی به صورت شخصیسازی شود و به نیازهای وضعیت خاص هر فرد تنظیم شود. انجام همکاری با یک فیزیوتراپیست ماهر و تجربهدار از اهمیت بالایی برخوردار است تا بهترین نتایج به دست آید.
در چه موارد می توان از فیزیوتراپی استفاده کرد؟
در صورتی که کمر درد شما جزو بیماری های اورژانسی نباشد این امکان وجود دارد که با کمک تمرینات فیزیوتراپی به درمان آن کمک کنید. البته فیزیوتراپی زمان تاثیر گذاری بیشتری دارد که علت درد کمر مشخص باشد تا تمرینات متناسب با وضعیت بیمار ارائه شود. برخی از درد های کمری که فیزیوتراپی در درمان آن ها تاثیر بسیاری دارد عبارت است از:
کمر درد محوری
کمردردی که به یک علت شناخته شده و قابل تشخیص نسبت داده نمی شود، کمردرد محوری یا غیر اختصاصی نامیده می شود . این وضعیت معمولاً ناشی از گروهی از عوامل مؤثر است، مانند استفاده از وضعیت بدنی نا مناسب و بدون پشتیبانی یا داشتن اضافه وزن
فیزیوتراپی معمولاً برای کمردردهای محوری مزمن که بیش از 3 ماه طول کشیده است توصیه می شود و بر کشش و تقویت کمر تمرکز می کند و در عین حال سعی می کند عوامل سبک زندگی را که ممکن است در ایجاد درد نقش دارند حذف کند.
سیاتیک
اگرچه سیاتیک یک تشخیص پزشکی نیست، اما سیاتیک مجموعهای از علائم ناشی از یک بیماری زمینه ای است که ممکن است عصب نخاعی در قسمت پایین کمر را تحریک یا تحت فشار قرار دهد و باعث کمردرد و یا درد پا شود.
فیزیوتراپی و ورزش برای سیاتیک معمولاً شامل تمرینات اکستنشن و فلکشن (خم شدن به جلو و عقب)، تمرینات تقویتی کمر و روشهای تحرک اعصاب و مفاصل و غیره است.
همچنین بخوانید: انواع دلایل درد ستون فقرات + چگونگی درمان با روش های مختلف
درد پس از جراحی و بهبودی
پس از جراحی ستون فقرات، فیزیوتراپی و ورزش می تواند به رفع خستگی، بازگشت به فعالیت های عادی روزمره و جلوگیری از آسیب مجدد کمک کند. درگیر شدن در یک برنامه ورزشی منظم و هدایت شده می تواند برای کمک به بهبودی بدن از عمل جراحی و به حداقل رساندن قسمت های بعدی کمردرد حیاتی باشد.
فیزیوتراپیست ها معمولا تمرینات تقویتی شکم، پشت و پا را همراه با برخی ورزش های هوازی برای شروع برنامه تمرینی بعد از جراحی توصیه می کنند.
دقت داشته باشید که زمانی که کمردرد ناشی از شرایط پزشکی جدی است، مانند سندرم دم اسب، عفونت یا تومورهای ستون فقرات که نیاز به مداخله فوری پزشکی یا جراحی است، فیزیوتراپی توصیه نمی شود.
انواع روش های فیزیوتراپی ستون فقرات
فیزیوتراپی برای درمان درد در ستون فقرات از انواع مختلفی از تکنیکها و روشها استفاده میکند. برخی از این روشها عبارتند از:
تمرینات تقویتی
تمرینات تقویتی برای تقویت عضلات پشتی و شکمی که حمایت از ستون فقرات را افزایش میدهند، استفاده میشوند.
تمرینات انعطافپذیری
تمریناتی که به افزایش انعطافپذیری عضلات و مفاصل کمک کرده و در عین حال از محدودیت حرکتی جلوگیری میکنند.
ماساژ
ماساژ برای کاهش تنش عضلانی، افزایش گردش خون و کاهش درد مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از گرما و سرما
اعمال گرما و سرما بر روی مناطق دردناک میتواند به تسکین درد و کاهش التهاب کمک کند.
الکتروتراپی
الکتروتراپی با استفاده از جریانهای الکتریکی برای تسکین درد، بهبود عملکرد عضلات، و کاهش التهاب استفاده میشود.
آموزش حرکات صحیح
فیزیوتراپیستها ممکن است به شما نحوه اجرای حرکات را به صورت صحیح آموزش دهند تا از آسیب به ستون فقرات جلوگیری شود.
ترکیبی از روشها
بسته به نوع و شدت درد و وضعیت فرد، فیزیوتراپست ممکن است از ترکیب مختلفی از این روشها برای بهترین نتیجه استفاده کند.
در هر صورت، مشاوره با پزشک یا فیزیوتراپیست برای تعیین یک برنامه درمانی مناسب و تنظیمات خاص به وضعیت فردی شما اهمیت دارد.
فیزیوتراپی غیرفعال برای درد کمر
هنگامی که به نظر می رسد تمرینات موثر نیستند، فیزیوتراپیست ها می توانند درمان های غیرفعال به بیمار را در قالب موارد زیر در نظر بگیرند:
کیسه های یخ یا گرما: کیسه های یخ به جلوگیری از تورم نخاع و همچنین کاهش التهاب کمک می کند. این کار می تواند با اعمال گرما دنبال شود زیرا جریان خون را در ناحیه تحریک می کند.
واحدهای TENS: تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست با استفاده از جریان الکتریکی ولتاژ پایین، درد ستون فقرات را درمان میکند.
اولتراسوند: از طریق سونوگرافی، از لرزش برای رساندن گرما و انرژی به عضلات ستون فقرات، رباط ها، تاندون ها و دردها استفاده می شود. هدف نهایی کاهش درد و بهبود سریعتر است.
طول درمان فیزیوتراپی برای کمردرد
طول کل یک برنامه ورزشی به شدت و مدت علائم کمر بستگی دارد.
- برای کمردرد مزمن، فیزیوتراپی معمولاً با یک برنامه 8 هفته ای شروع می شود که تحت راهنمایی فیزیوتراپیست انجام می شود.
- یک درمان نگهدارنده یا توانبخشی طولانی مدت پس از مرحله هدایت شده تجویز می شود که می تواند در خانه انجام شود.
- مدت زمان برنامه هدایت شده ممکن است بر اساس نتیجه درمان افزایش یا کاهش یابد.
فیزیوتراپی ممکن است با سایر درمان های غیرجراحی کمر برای بهبود نتیجه کلی درد ترکیب شود. درمانهای جایگزین عملی، مانند ماساژ درمانی، درمان دستی و طب سوزنی زمانی که همراه با یک رژیم فیزیوتراپی انجام شود، ممکن است مفید باشد. ترکیبی از فیزیوتراپی و تزریق استروئید اپیدورال کمری نیز ممکن است توسط پزشک بیمار برای برخی از انواع کمردرد توصیه شود. پزشکان همچنین ممکن است داروهای مسکن تجویز کنند. فیزیوتراپیست ها ممکن است خود درمانی هایی مانند گرما و سرما درمانی را برای کاهش درد و التهاب و بهبود بهبود بافت تجویز کنند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با کاربرد فیزیوتراپی در مشکلات ستون فقرات و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. در آخر اگر پزشک شما استفاده و انجام این تمرینات را توصیه کرده است بهتر است حتما آن ها را انجام دهید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.
پاسخ به سوالات متداول درباره فیزیوتراپی ستون فقرات
چه مشکلاتی از ستون فقرات با فیزیوتراپی قابل درمان هستند؟
فیزیوتراپی برای طیف وسیعی از مشکلات ستون فقرات از جمله دیسک کمر، سیاتیک، گردن درد، اسپوندیلوز، اسکولیوز و … موثر است.
آیا فیزیوتراپی برای همه افراد مناسب است؟
فیزیوتراپی به طور کلی برای اکثر افراد مناسب است، اما در برخی موارد مانند وجود عفونت، تومور یا شکستگیهای شدید، ممکن است نیاز به مراقبتهای دیگری باشد.
آیا میتوان تمرینات فیزیوتراپی را در خانه انجام داد؟
بله، بسیاری از تمرینات فیزیوتراپی را میتوان در خانه انجام داد، اما بهتر است ابتدا با فیزیوتراپ مشورت کنید.