گرفتگی زانو علت + روش های درمان
یکی از مشکلات رایجی که اغلب برای افراد رخ می دهد، گرفتگی مفاصل زانو می باشد. شاید فکر کنید که گرفتگی زانو به خودی خود رخ می دهد. ولی اینطور نیست و این گرفتگی می تواند دلایل قانع کننده ای داشته باشد که نیاز به درمان دارد. این گرفتگی معمولا به صورت انقباض غیر قابل کنترل و غیر ارادی رخ می دهد که معمولا می تواند در زمان خواب باشد گه باعث بیدار شدن می شود. برای آشنایی بیشتر با جزئیات گرفتگی یا قفل شدن زانو تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید.
منظور از گرفتگی در زانو چیست؟
شاید فکر کنید که گرفتگی در ناحیه زانو، همان قفل شدن زانو می باشد. ولی اینطور نیست و این دو با یکدیگر متفاوت هستند. به این صورت که گرفتگی در زانو مربوط به عناصر خارجی مفصل مانند تاندون ها و عضلات است ولی قفل شدن به عناصر درون مفصل مانند مینیسک و لیگامان ها برمی گردد.
گرفتگی در ناحیه زانو به خودی خود ایجاد نمی شود و معمولا این گرفتگی زمانی رخ می دهد که عضلات زانو دچار خستگی زیادی شده باشد و یا دچار فشار عضلانی و آسیب شدید ناگهانی در ناحیه زانو به وجود آمده باشد. در این صورت فعالیت زیاد منجر به التهاب در زانو و گرفتگی می شود.
بهتر است بدانید این گرفتگی در بعضی مواقع می تواند نشانه بیماری هایی اعم از آرتروز، آرتریت و نرمی غضروف مفصلی، اختلالات الکترولیتی، تحریک عصبی و سیاتیک و … باشد. به این ترتیب نیاز به رسیدگی و درمان دارد که متاسفانه در بیشتر مواقع به آن توجهی نمی شود.
لازم به ذکر است که دلایل اصلی بروز این گرفتگی، محدود به موارد ذکر شده نیست و بسیار زیاد است. بنابراین نیاز به تشخیص پزشک و رسیدگی به آن توسط فوق تخصص ارتوپد دارد که باید آن را حائز اهمیت قرار دهید تا عملکرد شما در فعالیت های روزانه مختل نشود.
علت درد و گرفتگی زانو
علت گرفتگی زانو هنگام راه رفتن یا بلند شدن می تواند مربوط به موارد بسیاری باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- آرتروز
- بورسیت کشکک زانو
- کیست بیکر
- صدمات در تاندون و رباط پا
- ترومبوز سیاهرگی عمیق
- وضعیت نشستن یا ایستادن
- تاندونوپاتی یا التهاب تاندون کشکک زانو
- بیماری غضروف مینیسک
- بیماری سندروم درد پاتلوفمورال
همچنین بخوانید: علت درد زانو هنگام نشست و برخاست + روش های درمان
گرفتگی در زانو چگونه تشخیص داده می شود؟
هنگامی که فردی به دلیل دچار قفل شدن زانو می شود، باید برای تشخیص دقیق و اینکه بتواند روش های درمانی مناسبی را پشت سر بگذارد، به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کند. به این صورت ابتدا تحت معاینه بالینی پزشک قرار می گیرد.
پس پزشک متخصص به صورت تخصصی به بررسی این مشکل می پردازد و سپس معاینه فیزیکی را انجام می دهد. در این حین پزشک دامنه حرکت زانو را مورد بررسی قرار می دهد و به میزان پایداری زانو می پردازد. همچنین هر گونه تورم و التهاب را ارزیابی می کند.
در این صورت برای آنکه پزشک بتواند به تشخیص دقیق تری دست پیدا کند، به سراغ عکس برداری اشعه ایکس، آزمایش خون، نمونه برداری از مایع مفصل زانو و موارد این چنینی می پردازد. سپس با توجه به روش های درمانی، با توجه به وضعیت بیمار، درمان را توصیه می کند.
علائم گرفتگی در زانو
زمانی که فرد به این عارضه گرفتار می شود، قطعا علائمی را حس می کند که نشان می دهد فرد به این گرفتگی در ناحیه زانو دچار است. بنابراین از جمله مهم ترین علائم گرفتگی در ناحیه زانو، شامل موارد ذکر شده در زیر است:
- درد شدید در هنگام صاف کردن زانو
- وجود التهاب و تورم در زانو
- محدودیت در حرکت های مفصلی
- مشاهده درد و ناراحتی در زمان لمس مفصل زانو
- شنیده شدن صدای سایش بین مفاصل
می تواند علائم این گرفتگی در افراد مختلف متفاوت باشد. پس نباید تصور کنید تنها علائمی که می تواند نشان دهنده این عارضه باشد، به موارد ذکر شده محدود می شود. در هر صورت باید سریعا به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید و درمان خود را آغاز کنید.
درمان خانگی گرفتگی زانو
زمانی که پزشک با توجه به روش های ذکر شده، به تشخیص نوع بیماری و دلیل بروز آن می پردازد، سپس روش های درمانی را با توجه به میزان و شدت آسیب در زانوی شما توصیه می کند. این روش های درمانی شامل موارد ذکر شده در زیر است:
ورزش
ورزش درمانی که باعث کاهش درد، گرفتگی و بهبود دامنه حرکتی زانو می شود. این در صورتی است که انجام تمرینات ورزشی کششی به روی عضلات زانو به درستی انجام شود که باعث تقویت عضلات مفصل زانو می شود.
استراحت
استراحت کردن و بی حرکتی زانو درمانی است که در صورت خفیف بودن این عارضه توسط پزشک توصیه می شود که قطعا بعد از دوره استراحت وضعیت بیمار باید بهبود پیدا کند.
استفاده زانوبند
استفاده از زانوبندهای کشی، زمانی توصیه می شود که دلیل وخیمی برای بروز این عارضه وجود نداشته باشد. بنابراین بیمار با استفاده از زانوبندهای کشی در طول مدت درمان می تواند بهبود پیدا کند.
ماساژ
استفاده از پمادها و روغن اهی موضعی برای ماساژ ناحیه زانو زمانی توصیه می شود که گرفتگی زانو به دلیل ایجاد فشار به ناحیه زانو رخ داده باشد. به این صورت می توانید در کمترین زمان بهبود پیدا کنید و درد و التهاب در زانوی شما از بین می رود.
استفاده از کمپرس سرد در صورت حاد بودن درد و یا کیسه آب گرم می تواند باعث کاهش این درد و بهبود گرفتگی شود.
درمان پزشکی قفل شدن زانو
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از تاثیرگذارترین روش ها درمانی است که پزشک توصیه می کند. جلسات فیزیوتراپی و تمریناتی که انجام می شود، به منظور تقویت عضلات زانو باعث بهبود درد و از بین رفتن این عارضه می شود. تنها کافی است این دوره را به صورت کامل پشت سر بگذارید تا شاهد درمان قطعی باشید.
لیزر
لیزردرمانی، زمانی توصیه می شود که پزشک از درمان روش های ذکر شده نا امید شده باشد. به این صورت لیزردرمانی برای بهبود وضعیت بیمار توصیه می شود که بهتر است در صورت توصیه پزشک آن را انجام دهید و درمان خود را حائز اهمیت قرار دهید.
بیشتر بخوانید: هزینه جراحی زانو با لیزر در سال 1403 چقدر می شود؟
تزریق استروئید
تزریق استروئید در زانو، باعث از بین بردن تورم، التهاب و درد می شود. این روش درمان گرفتگی در زانو را از بین می برد. لازم به ذکر است که معمولا برای افرادی که دچار آرتروز حاد هستند این درمان موثر نمی باشد.
درمان قفل شدن زانو با طب سنتی
در طب سنتی استفاده از مواد زیر برای زانو درد توصیه می شود:
- سرکه سیب
- فلفل هندی
- زنجبیل
- چای سبز
- زردچوبه
- لیمو
- برگهای قاصدک
- روغن اکالیپتوس
- روغن خردل و سیر
چه علائم دیگری ممکن است با گرفتگی در ناحیه زانو رخ دهد؟
گرفتگی زانو ممکن است با علائم دیگری رخ دهد که با توجه به شرایط بیمار متفاوت است. این علائم ممکن است در سایر سیستم های بدن نشان داده شود. از جمله دیگر علائم گرفتگی در ناحیه زانو به شرح زیر است:
- خون ریزی و یا کبودی
- تغییر شکل مفصل
- خالی کردن زانو
- صعف عضلات و یا اسپاسم آن ها
- درد چه در حالت استراحت و چه در طی انجام حرکت های خاص که به صورت مبهم، شدید و یا همراه با سوزش و تیر کشیدن است.
- قرمزی و گرما و تورم
بهتر است بدانید که علائم این عارضه تنها در مفصل زانو رخ نمی دهد و می تواند در سایر سیستم های بدن اتفاق افتد. پس باید برای مطمئن شدن از این عارضه، به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان باشید.
چند حرکت ورزشی برای درمان گرفتگی در زانو
یکی از موثرترین روش های درمانی که در روش های درمانی ذکر شده، راجع به آن صحبت شد، ورزش درمانی است. این کار باعث می شود تا هر چه سریع تر بهبود پیدا کند. از آن جایی که گرفتگی زانو می تواند به دلیل وزن زیاد نیز رخ دهد، پس ورزش درمانی با کاهش وزن شما می تواند به این مشکل نیز کمک کند.
البته تاثیرات تمرینات ورزشی در کاهش درد، التهاب و تورم ناشی از گرفتگی در ناحیه زانو بی نتیجه نیستند. این تمرینات شامل موارد ذکر شده در زیر است:
بالا بردن پا در حالت دراز کشیده
این ورزش باعث تقویت عضلات چهار سر ران شده و برای انجام آن باید به پشت روی زمین دراز بکشید. دست ها را کنار بدن قرار داده و انگشتان پا را به داخل جمع کنید. سپس عضلات پا را منقبض کرده و پای خود را صاف نگه دارید و به آرامی آن را کمی بالا آورید. کمر شما باید کاملا به زمین چسبیده باشد.
کشش همسترینگ دراز کشیده
این تمرین باعث تقویت همسترینگ عضلات پشت ران می شود. برای آن کافی است به روی زمین دراز بکشید و هر دو پا را خم کنید. سپس به ارامی یک پا را بلند کرده و زانوی خود را به سمت سینه بکشید. پای خود را تا زمانی که احساس کشش می کنید به سمت خود بکشید.
شیب یک پا
این تمرین در تقویت عضلات در جلو و پشت ران تاثیر گذار است. برای انجام آن باید بین دو صندلی بایستید و آن ها را بگیرید. سپس یک پا را 12 اینچ بالا ببرید و آن را مقابل خود قرار دهید. کمی را صاف کرده و پای دیگر را خم کنید. بدن خود را چند اینچ پایین آورده و مثل اینکه بخواهید به روی صندلی بنشینید.
کشش پا
کشش پا برای تقویت عضلات چهار سر ران توصیه می شود. به روی زمین نشسته و هر دو پاها را صاف قرار دهید. دستانتان را دو طرف باسن قرار داده و کمر خود را صاف کنید. سپس به آرامی یک زانو را خم کنید تا احساس کشش کنید.
کلام آخر
گرفتگی زانو مشکلی است که می تواند باعث ناتوانی شما در انجام کارها و زندگی روزمره شود. بنابراین باید در صورت مواجه شدن با آن، و حتی شدت گرفتن آن به پزشک مراجه کنید و روش های درمانی را پشت سر بگذارید. در این صورت می توانید باعث بهبود کیفیت زندگی خود شوید.
سلام و عرض احترام ،
از مطالب و اطلاعات ارائه شده سپاسگزارم ، عالی بود .منمی خواستم امتیاز ۵ بدم متأسفانه روی اولین ستاره که زدم امتیاز ۱ ثبت شد.
بنظرم روی ستاره ها عدد درج بفرمایید تا اشتباه من تکرار نشه.
ممنونم.