گرفتگی کمر | علت و راه های درمان خشکی کمر
گرفتگی کمر نشانه چیست؟ برای خشک شدن کمر چه کنیم؟ آیا داروهای موضعی را میتوان به عنوان تنها درمان رگ گرفتگی کمر دانست؟ عارضهی خشک شدن کمر چگونه رخ میدهد و چه عواملی در ایجاد آن تاثیر دارند؟ گرفتگی و اسپاسم کمر با چه نشانههایی همراه میباشد؟ برای درمان گرفتگی کمر چه قرصی بخوریم؟
قطعاً در طول زندگی خود یک بار دردهای کمر را تجربه کردهاید؛ عواملی که منجر به کمر درد میشود، متفاوت هستند و ممکن است برخی از آنها با علائمی تقریبا متفاوت همراه باشند، اما در برخی موارد دردهای کمری علائمی یکسان و مشابه دارند با علتهای متفاوت و نوع بیماری نیز متفاوت میباشند.
درد کمر خود به تنهایی، یک بیماری مستقل نیست بلکه میتواند نشانهای از بیماری جدی باشد یا دردی چند ساعته ناشی از فشار چند ساعتهای به کمر باشد. در این مقاله میخواهیم به اسپاسم کمر یا همان خشکی یا گرفتگی کمر که با درد همراه است به بپردازیم، در خشکی کمر درد با علائمی دیگر نیز همراه می باشد.
شما نیز اگر مایلید بدانید گرفتگیهای گاه و بیگاه شما یا اطرفیانتان ناشی از چیست، ما را در این مقاله از کلینیک خانه درد همراهی کنید و با آگاهی و رعایت نکات آن، سلامتی را برای خود و خانواده خود تضمین کنید.
گرفتگی کمر چگونه رخ میدهد؟
اما این عارضه چگونه رخ میدهد؟ همانطور که اشاره کردیم گرفتگی کمر با نامهای اسپاسم عضلانی یا خشکی کمر نیز شناخته میشود، بهعبارتی گرفتگی کمر همان، واکنش انقباضی درد عضلات پشت مخصوصاً کمر، میباشد. گاهی ممکن است، با آسیبدیدن یا تحریک اعصاب، رباطها و ماهیچههای کمر، فرد دچار درد شدید و گرفتگی در ناحیه کمر شود.
شاید برایتان سوال پیش آمده که اسپاسم و گرفتگیهای عضلانی چیستند، برخی مواقع ممکن است در یک عضله انقباضات غیر ارادی و خودبخودی رخ دهد. در این مواقع اسپاسم یا گرفتگی رخ داده است.
اگرچه، چیزی که ما متوجهی آن میشویم دردهای شدید کمر میباشند، که خیلی غیرمنتظره و بهطور ناگهانی رخ میدهد. اما برخی فشارها و کششهای کوچکی که باعث ایجاد این عارضه میباشند، به ساختار ستون فقرات پیشروی میکنند و باعث ایجاد التهاب، در صورت کوچکترین آسیب میشوند.
التهاب میتواند به تنهایی باعث حساس شدن و تحریک شدن اعصاب شود، در نتیجه این تحریک باعث ایجاد گرفتگی در عضلات منقبض شده میشود.
در برخی موارد نیز گرفتگی میتواند بر اثر آرتروز رخ دهد. حتما الان میخواید بپرسید که در جوانی نیز ممکن است دچار خشکی و گرفتگی کمر ناشی از آرتروز شویم؟ با توجه به انواع خاصی از آرتروز که در افراد جوان نیز دیده میشود، بله آرتروز با خشکی و گرفتگی همراه میباشد.
آرتریت روماتوئید نیز یکی از انواع آرتروز میباشد که در بزرگسالان شایع میباشد و میتواند باعث خشک شدن کمر شود. در صورتی که درد و گرفتگی کمر شما مدت طولانی است که ادامه دارد و یا به طرز دردناکی، ناتوانکننده میباشد، مراجعه به یک فوق تخصص درد ضروری است.
محل گرفتگی کمر عضلات درگیر
گرفتگی در کدام عضلات ایجاد میشود؟ از آنجائیکه متوجه شدید، گرفتگی بهصورت غیرارادی و البته در صورت دیدن آسیب، رخ میدهد. بهتر است این را نیز بدانید که گرفتگی وقتی در نزدیکی نخاع و ریشههای عصب رخ دهد دردناک میشود.
در اینجا برخی از این عضلات را که ممکن است دچار اسپاسم شوند، آوردهایم این عضلات عبارتند از:
- ماهیچه پشتی بزرگ (لاتیسموس دورسی)
- ماهیچه خاصرهای مازویی یا عضله ایلیوپسواس
- ماهیچه عرضی شکم (آبلیکوس داخلی شکمی)
- ماهیچه سوئز بزرگ (پسواس ماژور)
- ماهیچههای راستکننده ستون مهرهها
- ماهیچه مربع کمری (کوادراتوس لومبار)
نشانه های گرفتگی و اسپاسم کمر
علائم گرفتگی کمر چیست؟ در برخی موارد خشک شدن کمر ناشی از یک بیماری جدی میباشد که با مراجعه بههنگام به یک متخصص ستون فقرات، میتوانید از از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کنید و درمان خود را سریعتر آغاز کنید.
علائم نسبت به علت خشکی کمر، متفاوت است اما به طور کلی برخی از آنها در اکثر موارد یکسان میباشند. ما در این مقاله برخی از نشانههایی که همراه با این عارضه پدیدار میشوند را آوردهایم. این نشانهها عبارتند از:
- کمر درد
- درد باسن یا ران
- انحنای ستون فقرات
- سردرد، بهخصوص در پشت سر
- کشیدگی یا ضعف عضلانی
- سفت شدن ستون فقرات
- درد و سفتی گردن
- سیاتیک
- بیحسی در یک پا و یا باسن
- سوزن سوزن شدن در باسن و یا یک پا
- درد در شانه و بازو
و علائم زیر نشان از یک بیماری جدی میباشد.
- اختلال در تعادل و هماهنگی بدن
- احساس غیرطبیعی، بیحسی یا ضعف در یک طرف بدن
- از دست دادن حس در اندامها
- ضعف عضلانی در دستها و پاها
در صورتی که علائم فوق، همراه با گرفتگی کمر را در خود یا اطرافیانتان مشاهده میکنید، فوراً به اورژانس پزشکی مراجعه کرده تا ارزیابی کاملی از وضعیت شما، انجام شود. همچنین میتوانید به متخصصین کلینیک خانه درد مراجعه کرده و وضعیت خود را کنترل کنید.
با توجه به شدت درد، ممکن است دکتر درمانهای کنترلکننده درد را تجویز کند یا برایتان چندین جلسه فیزیوتراپی را توصیه کند. البته راهنمایی و تجویز دکتر با توجه به تشخیص براساس معاینات و درخواستهای آزمایشها و تصویربرداری میباشد. در ادامه به چگونگی تشخیص علت و راههای درمان میپردازیم.
علت گرفتگی کمر و پهلو
علت گرفتگی کمر چیست؟ عوامل مختلفی در ایجاد گرفتگی و اسپاسم کمر نقش دارند. بعضی بیماریها باعث میشوند که درد حاد در ناحیه پایین کمر ایجاد شود. بیماریهایی مانند دیسک کمر، آرتروز از جمله این بیماریها میباشد. همچنین عضلات ممکن است به دلایلی چون کم آبی بدن و یا ورزش نکردن نیز دچار اسپاسم شوند.
برخی از عواملی که در بروز گرفتگی عضلات کمر تاثیرگذارند عبارتند از:
- ورزش کردن بیش از حد
- رعایت نکردن استانداردهای فعالیتهایی مانند نشستن و ایستادن
- فتق دیسک کمر
- نامتعادلیهای ساختاری
- از دست دادن الکترولیت
- آسیب مفاصل
- التهاب ماهیچه
- اسپوندیلوز و آرتروز
- ضعف عضلات شکم
- تنگی کانال نخاعی
- تومور
زمان مراجعه به پزشک چه موقع میباشد؟
- در برخی مواقع خشکی کمر، بیشتر از دو هفته طول میکشد.
- هنگام ایجاد این عارضه، بیمار نمیتواند فعالیتهای معمولی خود را بهراحتی انجام دهد.
- همچنین در هنگام صبح خشکی شدیدتر خواهد شد.
- در صورتی که بیمار به آرتریت یا دیگر بیماریهای مفصلی، مبتلا شده باشد و اکنون علائمش شدت یافته است.
- دچار خشکی و دردکمر ناشی از جراحت شده باشد.
- تغییرات در بینایی
- داشتن تب و خستگی غیر معمول
همانطور که میدانید گرفتگی کمر دلایل مختلفی دارد. برخی موارد گرفتگی و خشکی کمر معمولاً بهزودی خوب میشوند. اما در صورت شدت یافتن درد و خشکی در ناحیه کمر و داشتن موارد فوق حتما یه یک متخصص مراجعه کنید. میتوانید برای کسب اطلاع بیشتر در این مورد و یا رزرو نوبت با شمارهی 0212672399 با کلینیک خانه درد تماس بگیرید.
تشخیص گرفتگی کمر به چه صورت میباشد؟
تشخیص این عارضه نیز مانند دیگر موارد پزشکی، نیازمند معاینات بالینی و فیزیکی و اخذ سوابق پزشکی بیمار میباشد. در مراجعه به بهترین متخصص ارتوپدی در تهران، میتوانید، سوابق بیماری خود را با تمامی نشانههای این عارضه به متخصص ارتوپدی توضیح دهید.
پزشک بعد از معاینات، در صورت نیاز به تشخیص دقیقتر، ممکن است از بیمار تصویربرداری با اشعه ایکس، امآرآی یا سیتیاسکن را درخواست کند. دلیل این درخواست، میتواند بررسی وجود التهاب مفصلی، شکستگی استخوان و یا ارزیابی دقیق عضلات و بافتهای نرم باشد که به تشخیص بهتر و دقیقتر کمک زیادی میکند.
آیا درمانی برای گرفتگی کمر وجود دارد؟
برای گرفتگی کمر چه قرصی بخوریم؟ در پاسخ این سوال باید گفت؛ برای درمان گرفتگی کمر، اغلب توصیه میشود از داروهای تسکیندهندهی درد بدون نسخه استفاده نشود. زیرا اکثر این داروها فقط درد را برای مدتی کوتاه تسکین میدهند و نقش یک مخدر را دارند. فرد به آنها اعتیاد پیدا میکند و بعد از مدتی دیگر در تسکین درد تاثیری ندارد و درد به مراتب بیشتر شده است.
متخصص در صورت نیاز به بیمار دارو تجویز میکند. در برخی موارد ممکن است آخرین گزینهی درمانی مصرف داروهای مسکن قوی باشد، مخصوصا کسانی که دچار گرفتگی مزمن کمر شدهاند از داروهای شل کنندهی عضلات با نسخهی پزشک استفاده میکنند.
برخی از راهکارهای درمانی سریع مناسب گرفتگی و اسپاسم کمر عبارتند از:
درمان گرفتگی کمر با ماساژ
ماساژ گزینهی مناسبی برای کاهش اسپاسمهای عضلانی است. با ماساژ درمانی به جسم و نیز روح آرامش میدهد. بعضی از افراد بر اثر خستگی عضلانی دچار اسپاسم میشوند و با ماساژ میتوانند این خستگی را برطرف نمایند.
یوگا
با انجام حالت یوگا، استرس کاهش مییابد، همچنین اکثر حرکات یوگا، حرکات تقویتی برای عضلات کمر میباشد.
طب سوزنی؛ شیوه تسکین
در این نوع طب، متخصص از شما میخواهد تا در وضعیتی قرار بگیرید که اسپاسم دوباره رخ دهد. هدف از این درخواست تشخیص دقیق مسئله و درمان موثرتر میباشد. با فرو کردن سوزنهای نازک که استریل شده و یکبار مصرف هستند، در بدن شما دقیقاً در محلی که گرفتگی ایجاد شده و درد دارد، عارضه را کنترل میکند.
برای درمان خشکی کمر گاهی چند راهکار را همزمان استفاده میکنند. در برخی موارد ممکن است علت اصلی اسپاسم بیماری دیگری باشد، که در این صورت پزشک معالج با تشخیص خود درمان آن بیماری را برای بیمار تجویر میکند. با بکار بردن درمان علت اصلی، ممکن است بیمار به نتیجهی بهتری برای بهبود وضعیت برسد.
تزریق
تزریق اوزون یکی از راههای درمانی میباشد که در درمان اکثر بیماریهای مفاصلی و عضلانی موثر است. در تزریق اوزون اکسیژن فعال مستقیم به بافت آسیب دیده میرسد. این نوع درمان توسط یک متخصص باید انجام شود. برخی از متخصصان برای از بین بردن درد به مدت چندماه، تزریق کورتیزون را توصیه میکنند.
TENS(تحریک الکتریکی عصب از روی پوست)؛ کنترل درد
نوع دیگری از درمان خشکی کمر میباشد، که در این نوع درمان پدهایی را روی سطح پوست قرار میدهند و با این کار درد را کنترل میکنند. تقریباً میتوان گفت شبیه به طب سوزنی است. با تحریک عصب، در مسیر انتقال پیام درد به مغز تغییراتی را ایجاد میکند.
بهترین دارو برای گرفتگی عضلات کمر چیست؟
اگر به گرفتگی کمر دچار شده باشید می دانید که این درد ناراحت کننده و بسیار کلافه کننده است. بیمارانی که این درد را تجربه می کنند به دنبال راه حلی هستند تا سریع تر درمان شود. علاوه بر موارد اشاره شده در بالا یکی از سریع ترین راه ها استفاده از آمپول گرفتگی عضلات کمر است.
شما می توانید نزد پزشک عمومی مراجعه کنید و شرح حالی از وضعیت خود بدهید، پس از آن پزشک سوالاتی از شما خواهد پرسید و در نهایت اگر استفاده از آمپول مناسب باشد، این آمپول برایتان تجویز خواهد شد. دقت داشته باشید که هرگز به صورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشک این امپول را مصرف نکنید زیرا ممکن است شما شرایطی داشته باشید که برایتان مضر باشد.
همچنین بخوانید: علت گرفتگی کمر بعد از جراحی و چگونگی درمان
درمان خشکی کمر با ورزش
دو حرکات ورزشی مناسب که در درمان کمر درد تاثیرگذار است را برایتان آوردهایم. این حرکات به شرح زیر میباشند:
بازوی خود در بالای سر قرار دهید و عضلات کمر را به آرامی کشش دهید. این کار را روزانه در 3 بار انجام دهید و در هر بار، 10 بار به مدت 5 تا 10 تکرار کنید.
همانطور که دراز کشیدهاید روی زمین زانوهای خود را خم کرده و سپس پاها را صاف کنید. بعد از آن یک زانو را آرام به سمت سینه بکشید، 10 ثانیه همانطور بمانید و سپس پا را روی زمین بگذارید. این کار روی هر دو زانو روزانه 2 بار انجام دهید. در هر بار، 5 بار برای هر پا انجام دهید.
توصیهها: چنانچه دردی را احساس کردید ادامه ندهید. همچنین هنگام گرفتگی کمر این حرکات را انجام ندهید. زمان مناسب انجام این حرکات، هنگامی است که شما درد چندان شدیدی ندارید یا درجهی انقباض عضله خفیف باشد.
گرفتگی کمر چند روز طول می کشد؟
اکثر بیماران این سوال را از ما می کنند که چه مقدار زمان لازم است تا گرفتگی کمر درمان شود؟ در خصوص پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که بازه زمانی برای تمامی افراد یکسان نخواهد بود.
گاهی ممکن است گرفتگی کمر شما پس از یک روز درمان شود و گاهی ممکن است پس از یک هفته همچنان درگیر آن باشید. بنابراین نمی توان بیان کرد که دقیقا چه مقدار زمان نیاز است. در این زمان هر چقدر شما اقدامات درمانی بیشتری انجام دهید، انتظار می رود تا بهبودی سریع دست آید؛ اما اگر هیچ کاری انجام ندهید و بخواهید تا درد به خودی خود درمان شود، ممکن است طولانی تر شود.
برای پیشگیری از گرفتگی چه باید کرد؟
مراقبت از کمر به معنای کاهش احتمال بروز اسپاسم است. کمر وظیفه سختی را انجام میدهد، با کاهش وزن اضافه خود، میتوانید فشار روی ستون فقرات و مفاصل را کاهش دهید. نحوهی ایستادن و نوع کفشی که میپوشید نیز تاثیر بسزایی در پیشگیری از گرفتگی دارد؛ این کار تاثیری بروی ثبات و تقویت قسمت تحتانی کمر دارد.
انجام منظم تمرینات ورزشی تقویتی، میتواند در تقویت عضلات کمر مفید واقع شود و حرکات را برایتان سادهتر کند. از خوابیدن و نشستن طولانی مدت نیز بپرهیزید. یک برنامه غذایی سالم و متعادل نیز احتمال گرفتگی را کاهش میدهد.
توصیههایی که میتوانیم در پیشگیری از گرفتگی کمر بدهیم عبارتند از:
- گرم کردن و کشش دادن به بدن قبل ورزش
- یوگا
- استفاده از پشتی هنگام نشستن
- قرار دادن بالش بین دو زانو هنگام خواب(حتما به پهلو بخوابید)
- خودداری از بلند کردن اجسام سنگین
- ترک سیگار
کلام آخر
کمر از جمله حساسترین و مهمترین اندام بدن است که اکثر فعالیتهای حرکتی را به عهده دارد. کوچکترین احساس درد ناشی از اسپاسم و گرفتگی کمر شاید یک درد عادی چند ساعته باشد، از طرفی امکان دارد این درد خطرناک و یک هشدار خیلی جدی ناشی از یک بیماری برای شما باشد. بنابراین دردها و اسپاسم کمر را جدی بگیرید و پیگیری کنید.
ما در این مقاله خشک شدن کمر، علائم و عوامل ایجادکننده ی آن را مورد بررسی قرار دادیم و راههای درمانی مناسبی را برایتان شرح دادیم. اما همهی ما میدانیم که مراجعه به یک متخصص ارتوپدی چه تاثیر بسزایی در تشخیص، روند و طول درمان دارد. شما میتوانید برای مشاوره یا رزرو نوبت متخصصین با شمارهی تماس کلینیک خانه درد، 0212672399 تماس حاصل فرمائید.
همچنین در صورت داشتن هرگونه سوالی میتوانید در دیدگاه زیر همین نوشته سوال خود را بپرسید در اسرع وقت متخصصان ما پاسخ سوالات را خواهند داد و نیز میتوانید با صفحهی تماس با ما، با متخصصین کلینیک ارتباط بر قرار کنید.