علل و درمان آرتروز کمر و ستون فقرات
آرتروز کمر و ستون فقرات چیست؟ مهم ترین بخش اسکلت بدن انسان، ستون مهره است. همه ما به اهمیت مراقبت و توجه به حالت صحیح قرار گرفتن مهره ها واقف هستیم. اما گاهی افزایش سن و در مواردی شرایط زندگی افراد باعث وجود عارضه هایی در ستون فقرات می شود. یکی از این عارضه ها آرتروز کمر و ستون فقرات است، که بین افراد رواج زیادی دارد. و برای درمان آن باید به متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید.
آرتروز کمر و ستون فقرات و علل ابتلا به آن
آرتروز یک کلمه فرانسوی است که از حدود نیم قرن پیش در ایران استفاده می شود و نام انگلیسی این بیماری استئوآرتریت است. مفاصلی که پشت ستون فقرات قرار دارد ملتهب می شود. عموما افراد در سنین بالا به این بیماری مبتلا می شوند. مهره های ستون فقرات از سه محل به یکدیگر متصل می شوند.
آرتروز کمر و ستون فقرات به تدریج با ساییده شدن و پاره شدن بافت های بین مهره های ستون مهره ایجاد می شود؛ که امکان دارد این امر در بعضی از افراد به طور مثال: افرادی که سن بالا یا سبک زندگی متفاوتی دارند، بیشتر باشد.
همان طور که اشاره شد خطر ابتلا به بیماری آرتروز در افراد مسن بیشتر است اما در برخی از موارد شامل دیگر افراد نیز می شود مانند: افرادی که دارای اضافه وزن هستند، مشاغل سنگینی که نیاز به جا به جایی وسایل سنگین دارد و افرادی که در گذشته ستون فقراتشان دچار آسیب شده است.
دلایل دیگری که سبب آسیب آرتروز ستون فقرات می شود؛ از جمله: کشیدن سیگار که تاثیر منفی بر روی دیسک کمر دارد. ستون فقرات برخی از افراد حرکات غیر عادی دارد و در همین راستا ممکن است مفاصل فاست حرکت کنند که این حرکت باعث رشد بخش های کوچک استخوان می شود. گاهی ژنتیک در فرسایش مهره های ستون فقرات تاثیر گذار است.
اگر از درد کمر و ستون فقرات خود رنج می برید می توانید از متخصصین کلینیک خانه درد با مشاوره بگیرید. برای مشاوره یا تعیین نوبت قبلی می توانید از طریق شماره های ۰۲۱۲۶۷۰۳۱۲۶ و ۰۲۱۲۶۷۰۲۹۳۵ اقدام کنید.
راه های تشخیص بیماری آرتروز

تشخیص آرتروز کمر
این بیماری در ابتدای امر با درد کمر شروع شده و به مرور زمان اعصاب درگیر می شود. گاهی درد به شانه ها و بازو منتقل شده و سبب بی حسی گردن و شانه می شود. آرتروز در برخی از موارد منجر به عدم تعادل در فرد بیمار می گردد. گاهی در موارد خاص مشکل بلع ایجاد می کند.
امکان دارد هنگام صبح پس از بیدار شدن از خواب بخش میانی کمر سفت و خشک شود. بیمار پس از ایستادن های طولانی مدت نسبت به سایر افراد، دچار خستگی نمی شود. درد بیماری آرتروز کمر به صورت یکنواخت می باشد و مانند سایر بیماری های ستون فقرات نیست. علائمی مثل تنگی کانال در ام آر آی یا رادیوگرافی این گونه بیماران مشاهده نمی شود.
آرتروز کمر از آن دسته از دردی هایی است که در مجموعه درد های آکسیال تعریف می شود. درد های آکسیال به داخل اندام های تحتانی سرایت می کنند. در برخی از بیماری ها هنگامی که بیمار به متخصص ستون فقرات مراجعه می کند، متوجه تشابه بیماری خود به آرتروز می شود. مانند: دیسک کمر یا تنگی کانال نخاع که در اصطلاح به سندروم فاست معروف است.
این بیماری از جمله بیماری های کلی ستون مهره محسوب می گردد. از رایج ترین عواملی که میتوان به عنوان علائم آرتروز از آنها نام برد: سفتی مفاصل، احساس حرارت بالا در مفاصل، تورم، درد مفاصل و … ممکن است پیشرفت بیماری آرتروز از حرکت عضلات و مفاصل جلوگیری نماید.
از دیگر عوامل تشخیص آرتروز می توان به تحریک عصب سیاتیک اشاره کرد. در نهایت تمامی این علائم و نشانه ها در افراد مختلف با توجه به شرایط آنها کم یا زیاد بوده و متفاوت است که توصیه می شود با مراجعه به پزشک و با رادیولوژی میتوان بیماری آرتروز را تشخیص داد.
روش های رایج درمان آرتروز کمر و ستون فقرات

برای درمان آرتروز کمر چه باید کرد؟
اما آرتروز کمر چطور درمان می شود؟ شما می توانید با فیزیوتراپی، ورزش، ماساژ و در مواردی که عارضه شدت کمتری دارد، آرتروز کمر یا دیگر عضلات را درمان کنید. به طور مثال: ماساژ درمانی به چه صورت انجام می شود؟ با متعادل سازی گردش خون اسپاسم های عضلانی از بین می رود.
ممکن است درمان آرتروز ستون فقرات با طب سوزنی باعث کاهش درد شود، اما چطور؟ محرک های عصبی بدن را گرم کرده و سبب تولید مواد شمیایی می شود که در کاهش درد تاثیر گذار است. برخی را راه های درمان آرتروز ستون فقرات را در ادامه آوردهایم.
درمان آرتروز ستون فقرات با فیزیوتراپی
یکی از روش های درمانی که به شدت رایج است؛ فیزیوتراپی است. در این حالت روش های درمانی به صورت تمرین به بیمار داده می شود. گاهی در فیزیوتراپی از گرما یا سرما و امواج مافوق صوت در جهت کاهش درد استفاده گردد؛ علاوه بر این موارد تمرینات انعطاف پذیری به بیمار داده می شود. جدای از فیزیوتراپی؛ گاهی به منظور کاهش درد بیمار تزریقاتی به ستون فقرات انجام می شود. استفاده از بریسک ها به کاهش علائم بیماری کمک می کند اما استفاده مداوم ار آنها توصیه نمی شود.
درمان آرتروز کمر با ورزش
ورزش هایی که انعطافی باشد تاثیر بسزایی در فرایند درمان کمر درد دارد. این ورزش ها جریان خون را افزایش داده تا مواد غذایی و اکسیژن به استخوان هایی که دچار کمبود این مواد شدند، منتقل گردد. به طور کلی نرمش هایی که انعطافی باشند یا نرمش هایی که سبب تقویت عضلات می شوند در فرایند درمان تاثیر بسزایی دارند. از استراحت مطلق و بی تحرکی پرهیز کنید.
آب درمانی، راه درمانی مناسب برای آرتروز کمر و ستون فقرات

درمان آرتروز کمر با آب درمانی
آب درمانی نیز می تواند راهکار مفیدی باشد، همچنین تاثیر بسزایی در کاهش درد بیماری آرتروز کمر دارد. با شنا کردن یا حتی پیاده روی در یک استخر می توانید درد ناشی از آرتروز خود را رفع نمایید. شنا کردن در استخر برای درمان درد عضلانی به شما این اجازه را می دهد که دامه حرکتی خود را افزایش دهید و نیز دردی را حس نکنید.
دارو درمانی
ممکن است پزشک مصرف دارو را به شما توصیه کند. می توان با مصرف دارو های ضد التهاب و انجام تزریقات و فیزیوتراپی درد را کاهش داد. اگر بیمار مبتلا به پوکی استخوان نیز باشد، با درمان این بیماری میتوان قدم موثری در راستای درمان آرتروز کمر خود بردارد.
از دارو های گیاهی می توان به عنوان یکی از عوامل درمانی موثر نام برد. با راهنمایی پزشک و کسب اطلاع این روش نیز می تواند کمک موثری به روند درمانی شما بکند. در مواردی که بیماری از شدت پایین تری برخوردار است با استراحت در یک بازه زمانی مشخص میتوان این عارضه را کمتر نمود.
در مرحله آخر اگر با روش های نام برده آرتروز کمر کنترل یا درمان نشود، فوق تخصص درد عمل جراحی کمر را به شما پیشنهاد می کند. عموما در بیماری آرتروز ضرروتی به انجام عمل جراحی نیست.
درمان های فعال و غیر فعال در آرتروز کمر چیست؟

درمان آرتروز کمر و ستون فقرات با ورزش
درمان های زیادی برای آرتروز کمر وجود دارند، که یکی از مهم ترین آن ها درمان های فعال و غیر فعال می باشد. شاید بارها این سبک درمان را شنیده باشید، ولی برای انجام آن ها اقدام نکرده اید، پس هر چه زودتر بدانید که این درمان ها چه تاثیر مفیدی می تواند به روی شما داشته باشد. این نوع درمان ها به شرح زیر است:
درمان های فعال
این درمان با اهداف خاصی انجام می شود، که شامل ساختن عضلات کمر و عضلات مرکزی به صورت قوی می باشد. به این صورت باعث می شود تا عضلات محکم و غیرقابل آسیبی داشته باشید. در این راستا می توانید به کشش عضلات مانند بوتاکس لگن و همسترینگ نیز بپردازید.
به این صورت تمرینات کششی باعث می شود تا از مبتلا شدن به آرتروز کمر و ستون فقرات جلوگیری شود. در این روش حتی می توانید از تقویت توانایی فیزیکی قلب نیز استفاده کنید. این روش تقویت باعث پمپاژ خون در رگ ها شده و در نتیجه درد را کاهش می یابد.
این نوع روش فعال بسیار در کاهش درد و بهبود این عارضه تاثیرگذار می باشد. بهتر هر چه زودتر این راه های درمان را امتحان کنید.
درمان های غیر فعال

درمان برای آرتروز کمر چیست؟
حال بهتر است بدانید که منظور از درمان های غیر فعال چیست. منظور درمان هایی است که فیزیوتراپیست ها از قرار دادن یخ به روی عضلات و اندام هایی که به درد دچار هستند، روی می آوردند. به این صورت حساسیت دیسک از بین می رود.
همچنین از انتقال حرارت و گرما برای افزایش جریان خون و هدایت خون به داخل رگ ها استفاده می کنند. به این شکل باعث بهبود محل آسیب دیده می شوند. نوع دیگر روش های درمانی غیر فعال را نیز که راجع به آن ها توضیح دادیم، شامل ماساژ درمانی می شود.
بهتر بدانید تمام روش هایی که تاکنون برای کاهش درد آرتروز کمر و ستون فقرات صحبت کردیم، بسیار تاثیرگذار هستند، در صورتی که برای سلامتی خود ارزش و اهمیت قائل شوید، و آن ها را پشت گوش نیندازید.
درمان های فعال و غیرفعال را جدی را بگیرید و بدانید که نتیجه آن ها بهبود بخشیدن شما می باشد. این دردها از جمله شایع ترین عارضه هایی می باشد، که باید تا حدالامکان برای بهبودی هر چه سریع تر آن ها تلاش کنید و به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نتیجه گیری
همان طور که می دانید در هر موردی پیشگیری بهتر از درمان می باشد؛ پس با حفظ و رعایت نکات سلامتی خود را از هرگونه بیماری دور نگه دارید. با رعایت نکات ایمنی و سلامت از هزینه های اضافه درمان نیز جلوگیری می کنید.
در میان تمامی اعضای بدن؛ کمر و ستون فقرات جز اعضای حرکتی است و بروز هر گونه علائم آسیب در این ناحیه را جدی بگیرید. با مراقبت و پیشگیری امکان حفظ سلامت ستون فقرات حتی در سنین بالا وجود دارد؛ اما در صورت به وجود آمدن بیماری می توان با مشورت پزشک بسته به شرایط درمان های مختلفی را تجربه، و سلامت را بازیابی کرد.